noiembrie 2015
Zilele Filmului Polonez CinePOLSKA, 2015
Filme despre curaj - acesta este genericul sub care se desfăşoară proiecţiile din cadrul CinePOLSKA 2015, când spectatorii din Bucureşti vor vedea şase dintre cele mai interesante filme artistice realizate în ultimele luni în Polonia. Proiecţiile încep pe 27 noiembrie 2015 şi constituie cea mai de amploare prezentare a cinematografiei poloneze în România.

"Majoritatea filmelor prezentate în cadrul ediţiei 2015 a CinePOLSKA înfăţişează poveşti reale. Privindu-le, poţi cunoaşte evenimente puţin cunoscute din istoria Poloniei şi Europei, dar şi oameni care au participat la ele."- spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, care organizează CinePOLSKA în România. "Unele dintre filmele alese de noi au bătut recordul la frecvenţă - au fost vizionate de peste 2 milioane de spectatori. În cadrul CinePOLSKA vrem să arătăm ce fel de teme îi interesează pe regizorii polonezi şi care dintre ele atrag publicul. Am speranţa că mulţumită acestei selecţii publicul român ne va cunoaşte mai bine." - adaugă Agnieszka Skieterska.

CinePOLSKA începe pe 27 noiembrie 2015, la ora 20.00, cu filmul Bogowie / Dumnezeii, o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care în anii '80 ai secolului al XX-lea a pus, prin forţele proprii, bazele unui program de transplant de inimă în Polonia. Filmul, realizat în stil hollywoodian de tânărul regizor Łukasz Palkowski, a obţinut premiul cel mare la prestigiosul Festival de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia.

Al doilea film din program este Jack Strong, în regia lui Władysław Pasikowski, unul dintre cei mai buni regizori de filme de acţiune din Polonia. Filmul prezintă istoria reală a lui Ryszard Kukliński, un ofiţer polonez, care dorind să salveze lumea de la izbucnirea celui de-al treilea război mondial a transmis americanilor documente secrete din Tratatul de la Varşovia, riscându-şi propria viaţă şi pe cea a familiei sale. Din cauza acestor acţiuni, Kukliński a fost nevoit să fugă din Polonia comunistă cu ajutorul serviciilor americane.

Tinerii de astăzi, cu sistemul lor de valori şi cu modul în care relaţionează între ei sunt portretizaţi de Anna Kazejak în filmul Obietnica / Promisiunea. Tragedia prezentată aici este urmarea unei înţelegeri radicale a unor valori precum fidelitatea, devotamentul şi curajul, dar şi a barierelor în comunicarea dintre adulţi şi tineri.

Proiecţia de filme artistice poloneze de la Bucureşti este şi un bun prilej pentru a vedea una dintre cele mai importante superproducţii poloneze din ultimii ani - Miasto 44 / Varşovia 44 -, povestea epică a unei generaţii de tineri care în perioada Poloniei aflate sub ocupaţie germană au participat la Revolta de la Varşovia din anul 1944. Regizorul Jan Komasa, în vârstă de doar 34 de ani, şi-a luat o sarcină foarte grea, şi anume aceea de a intra în dialog cu deja clasicul cinematografiei mondiale - Canalul lui Andrzej Wajda. Filmul lui Komasa se adresează publicului tânăr de astăzi şi vorbeşte despre eroismul tinerilor din trecut folosind un limbaj, o imagine şi o muzică familiară spectatorului contemporan.

În cadrul CinePOLSKA, 2015, spectatorii vor putea vedea şi Fotograf / Fotograful lui Waldemar Krzystek, un film poliţist cu istoria recentă pe fundal. Dincolo de acţiunea tensionantă, regizorul prezintă în filmul său mecanismele aversiunii şi fricii între două popoare înrudite, dar şi oameni care nu vor să se supună acestor mecanisme.

Zilele Filmului Polonez la Bucureşti se încheie pe 6 decembrie 2015 cu o comedie pe care criticii o compară cu o "ciocolată amară". Obywatel / Cetăţeanul lui Jerzy Stuhr, cunoscut actor şi regizor, râde de mitologia istorică a Poloniei. Stuhr însuşi, interpretând rolul principal al cetăţeanului obişnuit, "cenuşiu", care se strecoară printre evenimentele din Polonia ultimilor 50 de ani, se uită la polonezi cu ochi aspru şi critic, dar cu inima deschisă. Provoacă şi animă. Filmul a obţinut la festivalul de film din Gdynia premiul special pentru curajul de fi a abordat teme dificile.

Proiecţiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică şi în colaborare cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.

CinePOLSKA se desfăşoară în weekendurile 27-29 noiembrie şi 4-6 decembrie 2015, la cinematograful Elvira Popescu (adresa: Bd. Dacia, nr. 77); În primăvara lui 2016 filmele prezentate în cadrul CinePOLSKA vor putea fi văzute şi în alte oraşe din România.

Toate proiecţiile încep la ora 20.00, iar biletele pot fi cumpărate de pe pagina eventbook.ro sau la casa de bilete a cinematografului;

Filmele au subtitrare în limba română;

Program şi detalii despre filme

27 noiembrie 2015, ora 20.00
Bogowie / Dumnezeii

Polonia, 2014, 115 min.
Regia: Łukasz Palkowski
Scenariul: Krzysztof Rak
Distribuţia: Tomasz Kot, Magdalena Czerwińska, Piotr Głowacki, Kinga Preis ş.a.
Un film despre viaţa profesorului Zbigniew Religa, care a realizat, cu succes, primul transplant de inimă în Polonia anilor `80. Un omagiu adus acestui om remarcabil care a îndrăznit să lupte cu un tabu moral, cultural şi religios, transplantul de inimă fiind perceput ca un act împotriva naturii.
"În biografia lui Zbigniew Religa - Dumnezeii -, premiată cu "Leul de aur" la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia, cel mai mult surprinde curajul de a vorbi cu uşurinţă şi ironie despre chestiuni de viaţă şi moarte. Foarte bună s-a dovedit a fi ideea de a privi ţara paralizată de legea marţială prin ochii unui chirurg întors din America, nevoit să facă faţă neputinţei, urâţeniei şi mentalităţii încorsetate din acea perioadă." - Janusz Wróblewski, "Polityka"

28 noiembrie 2015, ora 20.00
Jack Strong

Polonia, 2014, 120 min.
Regia şi scenariul: Władysław Pasikowski
Distribuţia: Marcin Dorociński, Maja Ostaszewska, Dagmara Domińczyk, Ireneusz Czop ş.a.
Colonelul Ryszard Kukliński are acces la cele mai secrete documente ale Tratatului de la Varşovia. Atunci când află despre planurile ascunse care pot declanşa Al Treilea Război Mondial, începe să colaboreze cu serviciile secrete CIA, misiunea lui fiind aceea de a acţiona dinăuntrul sistemului sovietic. Transmiţând documente secrete americanilor, el ştie că îşi pune viaţa în pericol, dar şi pe cea a familiei sale.
"Este de admirat modul în care Kukliński este construit ca un antierou. Ca o persoană normală, prezentată într-un context extrem de dificil şi stresant, care de multe ori ezită şi este pe punctul de a ceda. De asemenea, nu putem trece cu vederea secvenţa de final, atunci când Kukliński fuge împreună cu familia din Polonia comunistă. Chiar dacă cunoaştem finalul foarte bine, această secvenţă lungă produce bătăi rapide ale inimii, deşi conţine scene cu cea mai lentă urmărire de maşini din istoria cinematografiei." - Hubert Orzechowski, "Newsweek Polska"

29 noiembrie 2015, ora 20.00
Obietnica / Promisiunea

Polonia, Danemarca, 2014, 93 min.
Regia: Anna Kazejak
Scenariul: Anna Kazejak, Magnus von Horn
Distribuţia: Eliza Rycembel, Mateusz Więcławek, Andrzej Chyra, Dawid Ogrodnik ş.a.
Lila şi Janek, elevi de liceu, fac parte din generaţia care comunică îndeosebi prin intermediul reţelelor Skype şi Facebook. Împreună cu prietenii săi, aceştia îşi trăiesc viaţa la capacitate maximă - merg la petreceri, beau alcool şi fumează marijuana. Atunci când Lila se desparte în mod neaşteptat de Janek, acuzându-l că a trădat-o, băiatul trebuie să plătească scump pentru greşeala făcută. Dacă va îndeplini promisiunea făcută Lilei, viaţa lor se va schimba total.
"Un film despre prima iubire, dar şi despre o fată care ţine foarte mult la principii. Asemeni majorităţii adolescenţilor, Lila vede lumea în alb-negru, dar şi că adulţii şi cei de o vârstă cu ea fac foarte uşor concesii, evită problemele. Ea însă vrea să-şi trăiască viaţa diferit, această intransigenţă a ei conducând într-un final la consecinţe tragice." - Jacek Marczyński, "Rzeczpospolita"

4 decembrie 2015, ora 20.00
Miasto 44 / Varşovia 44

Polonia, 2014, 122 min.
Regia şi scenariul: Jan Komasa
Distribuţia: Józef Pawłowski, Zofia Wichłacz, Anna Próchniak, Antoni Królikowski ş.a.
Anul 1944, Varşovia sub ocupaţie germană. Stefan, un tânăr în vârstă de 18 ani, munceşte pentru a-şi întreţine mama şi fratele mai mic. Atunci când comandamentul Armatei Poloneze decide să pornească atacul împotriva germanilor slăbiţi, care se retrăgeau spre Vest, Stefan se alătură mişcării alături de iubită şi prieteni. Deşi în primele zile ale revoltei soarta pare a fi de partea polonezilor, după 63 de zile de luptă aceştia capitulează în faţa germanilor.
Varşovia 44 nu poate evita comparaţia cu Canalul, filmul legendar al lui Andrzej Wajda, din anul 1957. Canalul, însă, este de mult timp privit ca aparţinând clasicului, nu numai în cinematografia poloneză, ci şi mondială. De asemenea, filmul lui Wajda pune întrebări cu privire la sensul aderării la idealuri, chiar şi în faţa unei înfrângeri inevitabile. Komasa, în schimb, a renunţat în mod conştient la acestea în favoarea unei imagini mai ample a luptelor din oraş. Dar asemeni Canalului, a construit o viziune asupra Revoltei pentru generaţiile viitoare, astfel încât contemporanii să asocieze revolta din 1944 cu Varşovia 44. - Hubert Orzechowski, "Newsweek Polska"

5 decembrie 2015, ora 20.00
Fotograf / Fotograful

Polonia, 2014, 107 min.
Regia: Waldemar Krzystek
Scenariul: Krzysztof Kopka, Waldemar Krzystek
Distribuţia: Sonia Bohosiewicz, Adam Woronowicz, Tomasz Kot, Agata Buzek ş.a.
subtitrare în limba română
Locuitorii din Moscova sunt terorizaţi de un criminal în serie. Poreclit "Fotograful", acesta lasă lângă corpul victimelor sale hârtii cu numere, pe care echipajele de criminalişti le folosesc apoi în anchetă. Întrucât toate indiciile conduc către Polonia şi evenimentele dramatice care au avut loc acolo în anii '70, investigaţiile sunt transferate pe teritoriul Poloniei. În componenţa echipajului se află şi Natasza, singura persoană care a vorbit cu criminalul şi care a reuşit să supravieţuiască. Singura care îl poate recunoaşte în cazul în care s-ar ajunge la o confruntare cu el.
Fotograful poate fi interpretat în mai multe feluri. Dacă cineva aşteaptă o poveste poliţistă - o va găsi pe ecran. Şi va fi una chiar satisfăcătoare. Iar dacă cineva va dori să vadă profunzimile şi filozofia ascunse în el - nu va fi dezamăgit. Un film neevident, tulburător, nu în culori alb-negru. Realizat în mod tradiţional şi, totuşi, foarte modern." - Barbara Hollender, "Rzeczpospolita"

6 decembrie 2015, ora 20.00
Obywatel / Cetăţeanul

Polonia, 2014, 100 min.
Regia şi scenariul: Jerzy Stuhr
Distribuţia: Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos, Sonia Bohosiewicz ş.a.
subtitrare în limba română
Jan Bratek este implicat într-un accident tragic în faţa televiziunii poloneze chiar înainte să sosească preşedintele. În timp ce este resuscitat, Jan halucinează, retrăindu-şi cei 60 de ani de viaţă în contextul istoric al Poloniei de după război. Astfel, copilăria, tinereţea şi maturitatea sa se împletesc cu diferitele sisteme politice ale ţării, culminând într-un final surprinzător.
"Jerzy Stuhr râde de toţi. De cei de dreapta şi de cei de stânga. De biserică şi de laici. De Securitate şi de Solidaritatea. De carierişti şi de combinatori. Şi chiar de Televiziunea Poloneză. Se uită la polonezi şi la istoria lor cu ochi aspru şi critic, dar cu inima deschisă. Provoacă, dar şi animă. Încurajează la un pic de autocritică, dar şi la detaşare". - Dagmara Romanowska, "OnetFilm"

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus