septembrie 2005
Începând cu data de 14 octombrie 2005, orele 18.00, când va avea loc prima întâlnire, Fundaţia Persona vă invită, în fiecare lună, timp de 6 luni, la o serie de întâlniri publice, care-şi propun familiarizarea artiştilor şi a publicului cu teme şi universuri umane absente până acum din discursul teaitral românesc. Locul de desfăşurare este în sediul din strada Ion Mihalache, nr. 123, Bucureşti.

Absenţa de pe scenă a minorităţilor etnice şi sexuale, a unor medii sociale, situaţii existenţiale şi tipuri umane echivalează, uneori, cu o slabă prezenţă a acestora în imaginarul public, iar alteori, cu un dezinteres al artiştilor faţă de punctele nevralgice ale societăţii căreia i se adresează.

Acestea - absenţa şi dezinteresul - sunt zonele asupra cărora intenţionează să acţioneze Ghidul tabuurilor teatrale, în sine o iniţiativă inter-disciplinară, dar care ţinteşte în primul rând la deschiderea unei viziuni teatrale. Proiectul este iniţiat şi coordonat de către Iulia Popovici.

Prima întâlnire are ca punct de plecare cartea lui Eugen Istodor, Vieţaşii de pe Rahova (Polirom, 2005), iar ca temă, lumea criminalilor condamnaţi la închisoare pe viaţă, utilizând, de asemenea, material documentar dintr-o cercetare asemănătoare, desfăşurată în Penitenciarul din Craiova sub coordonarea lui C.C. Buricea Mlinarcic.

Invitaţi: Constantin Vică, Eugen Istodor, Cătălin Ştefănescu.

Cu participarea actorilor: Virgil Aioanei, Adrian Anghel, Mihai Marinescu.

Mod de desfăşurare: lecturi regizate de texte tematice, non-teatrale la origine - rezultate din cercetare socială, antropologică, jurnalistică (socio-teatrală) directă - supuse unui tratament dramaturgic, prezentări de materiale audio şi video, provenind din acelaşi tip de cercetare, urmate de discuţii între public şi invitaţi (specialişti în aria de cercetare tematică şi artişti).





 Teatrul Desant este o iniţiativă teatrală independentă a Asociaţiei Persona şi grupului dramAcum, interesată în dezvoltarea textului nou, cercetarea teatrală a socialului şi educaţia creativă a publicului. Sponsorul fondator al Desantului este compania Romtelecom.

 PERSONA s-a format în anul 2002 şi în prezent are un număr de 25 de membri. Deşi cu specializări diferite: regizori, dramaturgi, actori, scenografi, traducători, PERSONA a înţeles să acţioneze potrivit unui program comun, prin care să depaşească limitele teatrului în accepţiunea lui clasică, printr-o activitate concretă de cercetare, observare şi documentare, prin care artistul să creeze o legătură directă între lumea de afară şi cea de pe scenă. Implicarea directă în programe educative şi sociale, având ca scop dezvoltarea creativităţii şi formarea unei atitudini deschise faţă de tot ceea ce înseamnă valoare, social, comunicare, sunt acte ce reflectă obiectivele de bază ale PERSONA.

 ROMTELECOM, compania care pune la dispoziţie spaţiul Teatrului Desant, este unul dintre cei mai mari operatori de comunicaţii din România, având o experienţă îndelungată în acest domeniu. Din 2003 compania trece printr-un proces de transformare, necesar pentru îndeplinirea celor trei priorităţi majore: scăderea costurilor, creşterea calităţii serviciilor, îmbunătăţirea relaţiei cu clienţii. Până în 2007 ROMTELECOM şi-a propus să devină lider de piaţă pentru Internet şi date în România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus