Libertatea / aprilie 2003
În filmul lui Steven Soderbergh, dr. Chris Kelvin (George Clooney) se întoarce pe Solaris, unde este vizitat de fosta sa soţie, Rheya (Natasha McElhone); problema e că Rheya a murit, aşa că întoarcerea ei în viaţa lui Kelvin nu poate fi decît un miraj ciudat...

Solaris (după o carte celebră a lui Lem, din care s-a inspirat şi Tarkovski în 1972) e un fel de "mitul lui Orfeu" pe dos: Rheya/Euridice a murit, numai că, de cîte ori Kelvin/Orfeu se-ntoarce (în pat) s-o privească, ea reînvie. E1, E2, E3... cîte Natasche McElhoane poate să suporte un spectator?! Un film palpitant ca o eprubetă sterilă şi folositor ca o furculiţă cu nasturi.

Steven Spielberg, în schimb, revine în top-formă cu Catch me if you can, unul din cele mai încîntătoare filme ale sale. Este povestea (adevărată) a lui Frank Abagnale jr., un "kinder cu surprize" care a reuşit să se dea drept pilot de avion, medic şi avocat şi să tragă foloasele acestor imposturi în anii '60: de la puştiul de 14 ani care învaţă să falsifice cecuri la playboy-ul nepăsător care trage în piept prostituate şi de la incurabilul îndrăgostit de love story-ul (pe sfîrşite) al propriilor părinţi (Christopher Walken şi Nathalie Baye) la escrocul epuizat, urmărit de păgubosul ofiţer CIA (Tom Hanks), Leonardo DiCaprio este absolut extraordinar în cel mai bun rol al său de pînă acum.

Foarte bine scris (replicile sînt rupere!), jucat (Gene Hackman într-o compoziţie de Oscar) şi pe un subiect destul de asemănător (nişte hoţi care mint cum respiră) este şi Heist / Jaf armat, filmul lui David Mamet (regizor/scenarist). Sub povestea (stilată) de gangsteri cu ştaif este şi o fabulă (amară) despre trădare. (PS: Hackman, Danny DeVito şi Delroy Lindo au mai jucat, împreună, în Get Shorty.)

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus