Revista HBO / august 2005
Alex (Ben Stiller) şi Nancy (Drew Barrymore) formează un tânăr cuplu newyork-ez care se mută într-un superb duplex din Brooklyn, unde bătrânica (Eileen Essel) cu care împart casa le face zile negre.

Fiecare cu o carieră în plin avânt, foarte îndrăgostiţi unul de celălalt, firi romantice, Alex şi Nancy nu stau deloc pe gânduri când le trage cu ochiul un superb duplex ale cărui şeminee îşi păstrează ornamentele originale. Ei bagă mâna adânc în economii şi cumpără duplexul, cu tot cu bătrânica de la etaj, Mrs. Connoly, o bunicuţă simpatică. Simpatică? Da de unde... La scurt timp după mutare, bătrânica se metamorfozează într-o scorpie care şicanează zi de zi cuplul. Între cuplu şi bătrânică se declanşează un război deschis. Tinerii o otrăvesc, împing pe scări, angajează un asasin plătit, şi merg chiar mai departe, însă Mrs. Connoly scapă de fiecare dată; şi mai rău decât atât, nu se potoleşte deloc. Vă daţi seamă că această stare de fapt nu poate continua la nesfârşit nu?...

Duplex este o comedie neagră, una în care râsul e pe alocuri rânjet (momentele în care îţi freci palmele şi aştepţi ca Alex & Nancy să-i vină de hac lui Mrs. Connoly), un film în care deşi ajungi foarte repede să fii de partea cuplului, înţelegi şi antagonistul. Dar asta nu înseamnă că îl şi ierţi. Dacă se întâmplă să împărţiţi casa cu cineva mai în vârstă, în mod sigur câteva dintre problemele lui Alex & Nancy au fost şi ale dumneavoastră. Să nu cumva să vă dea filmul idei...

Regizorul Danny DeVito

Ca actor, Danny DeVito nu mai are nevoie de nici o prezentare, dar ca regizor, ar fi nevoie totu;i de câteva cuvinte. DeVito a trecut în mai multe rânduri în spatele aparatului de filmat. Pentru prima dată cu ocazia serialul de comedie Taxi, mare succes la sfârşitul anilor '70. Dar actorul DeVito s-a descurcat mai bine decât regizorul DeVito, sitcomul transformându-l într-unul dintre cei mai de succes actori de comedie ai Americii. Ca actor a avut parte de film după film, ca regizor, de o pauză. Aceasta a ţinut cinci ani, la capătul cărora câteva episoade din serialele Amazing Stories şi Mary, au fost regizate de un DeVito frustrat că un actor mare al cinema-ului era un regizor de plan doi în televiziune. Situaţia s-a schimbat odată cu Throw Momma From The Train (1987) mare succes de box office. The War Of The Roses, făcut doi ani mai târziu, era tot o comedie neagră, primită cu rezervă de public. Dezamăgit, DeVito s-a rezumat să joace.

Tim Burton, este regizorul care sesizează în el un potenţial uriaş de interpretare a unor personaje sinistre: Batman Returns din 1992, îl revelează publicului drept Mr. Penguin, ciudata creatură, rebut genetic. După acest film, optica regizorului DeVito s-a schimbat radical. A făcut chiar şi dramă, biopicul Hoffa, iar comediile sale au devenit din ce în ce mai negre, în fiecare dintre ele, fiind vorba despre ceva malefic: Matilda, Death to Smoochy, sau Duplex, filme despre ce e mai rău în om, filme la care râdem fiindcă sunt regizate de către DeVito, altfel cine ştie? Poate le-am lua drept altceva.
Regia: Danny DeVito Cu: Ben Stiller, Drew Barrymore

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus