Revista HBO / august 2005
Big Fish
Ed Bloom (Ewan McGregor / Albert Finney) a spus atât de multe poveşti la viaţa lui, încât el însuşi a devenit o poveste. Toţi au crezut în miturile şi basmele sale, cu excepţia lui Will (Billy Crudup), fiul său. Acum Ed Bloom este pe moarte, iar Will vrea să înveţe să creadă în poveştile tatălui... Mai e oare timp?

Cândva demult, într-un regat îndepărtat, a fost un rege. Trăia într-un castel, şi castelul avea de toate, iar curtenii erau de basm. Totul era de vis, nu îţi poţi imagina. Doar că, regatul ăsta nu avea bufon... iar eu, care eram prin trecere, şi îmi era foame şi sete, am văzut zidurile cetăţii. Aş fi vrut să bat la poartă, dar miile de oameni care întindeau mâinile flămânzi spre cremene, m-au făcut să amân. Am aflat şi povestea lor, ei nu erau primiţi în curte, erau doar subjugaţi. Am bătut... şi iată-mă bufon. Regi, regine, cavaleri, baluri, pe toţi i-am distrat şi amuzat. Şi Regele se îmbăta în fiecare seară, pentru că ştia că are cine să-l ducă în pat şi să-l adoarmă. Eu, îi spuneam mereu o altă poveste... dar mereu aceeaşi. Povestea unui peşte mistic care mă tot cheamă... Şi, după ce adormea, strângeam resturile de pe mese şi le aruncam în noapte, dincolo de metereze.

Până într-o zi când un alt bufon, al unui rege venit la noi, a spus povestea mea, cea a peştelui mistic... Război... armate... teamă. Ei mai mulţi, noi mai puţini. Eu lângă Rege. El mă întreabă: "Vom învinge?". "Nu ştiu, dar pot să te mint"... şi i-am prezentat cam cum ar arăta povestea victoriei lui...

Nu ăsta este filmul. Am ales să spun o poveste, pentru că Ed Bloom a spus atât de multe poveşti la viaţa lui, încât el însuşi a devenit o poveste. Şi eu am devenit o poveste... după ce am văzut filmul.


Obi Ewan McGreKenobi

S-a născut la ora 3.45 pe data de 31 martie 1971. Nu ştiu dacă a alunecat pe lespezi, nu ştiu dacă a strigat "Aleg să nu aleg viaţa", dar ştiu că a îndreptat mâna spre neonul de deasupra. Sabia Jedi? Nu încă, era London's Guidhall School of Music and Drama, locul în care Ewan a ales drumul vieţii şi fericirea. Primul rol notabil îl obţine datorită bunului său prieten, regizorul Danny Boyle (rolul lui Alex Law din Shallow Grave 1994). Rolul a fost urmat de The Pillow Book şi Trainspotting, două filme care îl aduc în atenţia publicului. Pentru el, timpul s-a oprit câteva secunde atunci când a întâlnit-o pe viitoarea soţie Eva Mavrakis, în 1994, pe platourile lui Kavanagh QC.

Indiferent de cât se joacă pe el (fire romantică şi cu plămâni, are voce, ne-a demonstrat-o în Moulin Rouge; brit irish punck hooligan în Trainspotting; larger than life în The Beach; visător în Big fish sau maestru Jedi în Star Wars), Ewan poate, dincolo de inoceţa autentică, mai mult decât el în el, este el în alţii, devine personaj, este un mare actor. Halle Berry, nu e ea una dintre cele mai frumoase femei din lume? "I have a film I'd like to be her in with. I mean, I'd like to be with her in." – îi spune el unei ziariste despre Halle Berry, care trecea pe lângă ei în holul recepţiei unde se decernau premiile Globe 2002. Momentul... Ewan McGregor e omul momentului.

Regia: Tim Burton Cu: Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Helena Bonham Carter, Alison Lohman

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus