ianuarie 2016
Mustang
Filme pentru liceeni debutează în 2016 cu o nouă peliculă văzută de liceenii din 13 oraşe din ţară: Mustang, debutul regizoarei Deniz Gamze Ergüven. Filmul este premiat cu Europa Cinema Label la Festivalul de Film de la Cannes 2015, cu premiul LUX, oferit de Parlamentul European şi este propunerea Franţei la premiile Oscar 2016.

Este începutul verii. Lale, Nur, Ece, Selma şi Sonay sunt cinci surori nedespărţite. Undeva într‑un sat din nordul Turciei, cele cinci surori se întorc acasă de la şcoală, jucându‑se, cu inocenţă, cu nişte băieţi. Presupusa obscenitate a jocurilor lor stârneşte un scandal cu consecinţe neprevăzute. Încetul cu încetul, casa familiei celor cinci se transformă într‑o închisoare, orele de la şcoală sunt înlocuite de ore de menaj şi încep să fie aranjate căsătorii. Însufleţite de aceeaşi dorinţă de libertate, cele cinci surori eludează restricţiile care le sunt impuse.

Regizoarea notează "Mustang este rapid, intens şi am simţit de multe ori că ritmul scenariului merge în tandem cu ritmul peliculei, într-un fel în care ambele forme de expresie împing mai departe filmul. Energia aceasta este pentru mine asemenea cu cea a unui cal sălbatic - aşa cum indică şi titlul filmului. Filmul a pornit din dorinţa mea profundă de a împărtăşi ce înseamnă să fii o tânără femeie în societatea turcă de azi.

Deşi conturul general al fiecărei situaţii ilustrate este unul real, tonul filmului este acela de poveste. Există în film o dimensiune mitică a lumii percepută de Lale şi narată de vocea ei, ceea ce oferă o oarecare melodicitate peliculei, stabileşte legături şi oferă naraţiunii o logică subiectivă, compusă din senzaţii, impresii şi amintiri. Mustang este în primul rând povestea unui act de eliberare şi în acelaşi timp şi povestea personală a lui Lale, a transformărilor pe care le parcurge în dezvoltarea sa, de la copil, la adult. Sunt prezentate obstacole şi monştrii pe care ea trebuie să le înfrunte. "


Pe baza filmului, elevii au ocazia să dezbată despre drepturile omului, egalitatea de gen, stereotipurile sociale de gen, inegalitatea de gen pentru bărbaţi şi femei în contextul prezentat de film, dar şi în contextul lor personal şi şcolar. Filmul a fost selecţionat special pentru liceeni, întrucât vorbeşte cu multă energie despre situaţia unor adolescente ce se confruntă cu maturizarea într-un mediu ce le constrânge libertatea, vorbeşte despre o luptă pentru emancipare şi despre căutarea independenţei.

Presa internaţională notează: "Cred că este filmul meu preferat din 2015, minunat regizat şi jucat" (James Franco pentru Indiewire), "O veritabilă odă a libertăţii" (Le Figaro), "O mică bijuterie de adorat" (Valeurs actuelles).

Pe baza filmului, profesorii au ocazia să discute mai departe cu elevii la sala de clasă şi să aprofundeze lecţia de educaţie prin film despre reprezentarea imaginii femeii prin intermediul cinema-ului şi rolul acordat femeilor în domeniul filmului.

Lecţia arată cum reprezentarea femeilor în cinema a evoluat de-a lungul timpului şi cum aceasta este foarte diferită în funcţie de ţara producătoare a unui film. Prin intermediului lecţiei, elevii vor descoperi opera unor regizoare şi actriţe consacrate, precum: Jane Campion, Sofia Coppola, Agnès Varda, Barbara Stanwyck, Setsuko Hara sau Louise Brooks.

"Filmele bune se cunosc din şcoală"
Proiectul "Filme pentru liceeni", rezultat al colaborării inedite dintre asociaţia elveţiană Lanterna Magică şi Asociaţia Culturală Macondo are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de învăţare pentru liceeni cu vârste între 14-18 ani. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecţii de şase filme premiate la nivel internaţional în perioada octombrie 2015 - iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni şi prin organizarea a şase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat în Bucureşti, Timişoara, Râşnov, Corabia, Caracal, Moineşti, Moreni, Slobozia, Slatina, Topliţa, Târgovişte, Râmnicu-Valcea şi Giurgiu.

Despre organizatori:
Înfiinţată în 2007, Asociaţia Culturală Macondo deţine o experienţă considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar şi în distrubuţia de filme de artă pe piaţa din România.

Lanterna Magică este un club internaţional de cinema pentru copii, fondat în Elveţia, cu o existenţă de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generaţii în studiul culturii cinematografice şi în oferirea de instrumente pentru a înţelege imaginile cu care ei interacţionează zi de zi. În perioada 11 septembrie 2013 - 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magică existente în Elveţia au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

Proiectul "Filme pentru liceeni" este susţinut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratul Şcolar Bucureşti, Casa Corpului Didactic Bucureşti, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Direcţia Municipală Pentru Cultură, Învăţământ, Sport şi Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomiţa, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Giurgiu, Inspectoratul Judeţean Şcolar Ialomiţa,Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt,Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, Casa Corpului Didactic Dâmboviţa, Casa Corpului Didactic Timiş, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Hollywood Multiplex Bucureşti Mall, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultură a Municipiului Topliţa, Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" Vâlcea, Centrul Cultural Municipal Caracal, Centrul Cultural "Eugen Ionescu" Slatina, AMBASADA în Timişoara.
Proiectul "Filme pentru liceeni" este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiectul este promovat şi susţinut de partenerii media: Ziare.com, Kiss FM, Kiss TV, parinti.com, femeia.ro, revistaioana.ro, renne.ro, Cinemagia, Observatorul Cultural, Super Bravo Girl, Revista Ştiinţă şi Tehnică, Revista FILM, Revista LZR, suntparinte.ro, edu-news.ro, examenultau.ro, Cinema RX, Ziarul Metropolis, Historia, aarc.ro, cafegradiva.ro, movienews.ro.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactaţi:
Diana Cercel, coordonator proiect
Telefon: 0723.234.005
Email: diana[at]asociatiamacondo[dot]ro // https://www.facebook.com/filmepentruliceeni // http://filmepentruliceeni.ro


Regia: Deniz Gamze Ergüven Cu: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Elit Iscan, Tugba Sunguroglu, Ilayda Akdogan, Ayberk Pekcan, Bahar Kerimoglu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus