martie 2016
Luni, 7 martie 2016, ne amintim de Gina Patrichi şi de întreaga distribuţie a unui spectacol montat la Cluj şi vă propunem a treia montare din programul Shakespeare 400: Antoniu şi Cleopatra în regia lui Mihai Măniuţiu.


Gina Patrichi s-a născut în 8 martie 1936, la Bucureşti. Tot în martie, acum 22 de ani, pe 18 martie 1994, a încetat din viaţă. În 31 ianuarie 1994 a primit din partea UNITER premiul de excelenţă. Surpriza nu a fost premiul în sine, ci prezenţa la Gală a regizorului Richard Eyre, Sir Richard Charles Hastings Eyre, directorul Teatrului Naţional din Londra. Copleşită de emoţii şi slăbită de boala care avea să o înfrângă peste puţine zile, Gina Patrichi spunea: "Mă pregătisem să ne amintim împreună de un poem de Shakespeare, dar nu mai pot, şi am să vă spun doar ceva din monologul lui Prospero - Noi suntem din plămada din care sunt făcute visele, iar scurta noastră viaţa o întregeşte un somn" (Prospero, Furtuna, Shakespeare)

Dacă sunteţi parte a generaţiei care a avut şansa de a o vedea pe Gina Patrichi pe scenă, cuvintele sunt de prisos. Dacă nu, priviţi cu atenţie ochii halucinanţi, ascultaţi glasul inconfundabil, lăsaţi-vă seduşi de forţa incredibilă prin care stăpânea spaţiul. Luni seară Artişti cu A, la TVR 2. Din Arhiva de aur o producţie 1990 a Teatrului Naţional din Cluj.


Anul acesta comemorăm 400 de ani de la moartea unuia dintre cei mai cunoscuţi creatori ai tuturor timpurilor, William Shakespeare. Casa de Producţie TVR vă invită ca pe tot parcursul anului 2016 să fiţi parte din Shakespeare 400. Ne propunem să vă aducem în case montări ale unora dintre cele mai cunoscute scrieri, spectacole de dans, personaje puternice care au scris istoria, dar şi istoria teatrului, actori cu har şi forţă.

Antoniu şi Cleopatra, luni 7 martie 2016, ora 20.10, TVR 2
În distribuţie: Gina Patrichi, Anton Tauf, Radu Amzulescu, Octavian Lalut, Ion Tudorica, Gelu Ivan Ivaşcu, Marius Olteanu, Marius Bodochi, Cătălin Nemeş, Eugen Nagy, Victor Nicolae, Petre Bacioiu, Viorica Mischilea, Melania Ursu, Maria Munteanu, Miriam Cuibus, Ileana Negru, Ion Marian Vasile Moldovan, Adelina Marincas, Ovidiu Jurgea.

Traducerea Tudor Vianu
Redactor: Lucia Hossu Longin / Costume: Nadia Scriba / Decoruri: Mihai Mădescu / Regia TV: Dan Necşulea

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni. Producător coordonator: DEMETER András István.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus