ianuarie 2016
Orizont
Bucureştenii sunt aşteptaţi luni 1 februarie 2015, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Ţăranului - Studio Horia Bernea la o proiecţie eveniment cu cele două lungmetraje adaptate după nuvela lui Ioan Slavici, Moara cu noroc.

Este vorba despre pelicula La moara cu noroc în regia lui Victor Iliu, dar şi cel mai nou film regizat de Marian Crişan, Orizont.

Evenimentul, organizat de ROVA FILM cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Arhivei Naţionale de Filme dar şi al Muzeului Ţăranului Român, se va desfăşura în prezenţa actorilor Ioana Bulcă şi Constantin Codrescu (protagoniştii ecranizării din 1955) şi Rodica Lazăr şi András Hatházi (actorii din Orizont), dar şi a regizorului Marian Crişan.

Intrarea la cele două proiecţii este liberă, în limita locurilor disponibile.


"Filmul Orizont al lui Marian Crişan e mai mult decât o performanţă personală a autorului, e un nou început pentru cinematografia română însăşi, pe una din cele două coordonate considerate tradiţional prin excelenţă reprezentative: filmul istoric sau de epocă şi ecranizările / adaptările din literatura clasică", declară criticul de film Valerian Sava. "Pe primul palier, un nou început a fost în 2015 Aferim! al lui Radu Jude, la fel cum este în 2016 adaptarea liberă sub titlul de mai sus a nuvelei-roman a lui Ioan Slavici Moara cu noroc. Cei doi fac un ameţitor salt neck-at-neck pe teritorii neatinse timp de un deceniu şi jumătate de congenerii Noului Cinema Românesc, cu o temeritate a înnoirilor similară doar manifestelor Noului Film German din jurul anului 1970, care se proclama "fără nici o legătură" cu predecesorii din prima jumătate a secolului" continuă Valerian Sava.

"Marian Crişan "schimbă totul", atât faţă de proza din setul fondator al literaturii române, cât şi faţă de filmul la rându-i întemeietor de şcoală, turnat de Victor Iliu sub titlul La moara cu noroc, începând cu mutarea acţiunii în zilele noastre şi terminând cu finalul să-i zicem "antimioritic": protagonistul nu aşteaptă resemnat împlinirea soartei, ci îl ucide pe răufăcător. "Y compris" numele modificate ale tuturor personajelor, înlocuirea "sămădăului" porcarilor cu şeful mafiei locale a tăierilor ilegale de păduri - de unde şi mutarea din peisajul "ondulatoriu" de câmpie-pustă în "orizontul" mult mai tenebros al unui infinit montan. Efectul e cu atât mai tulburător cu cât aceste "rupturi" nu doar că păstrează fondul şi sensurile originare, dar le fac să transpară potenţate exponenţial. Deşi nu-i luată din textul clasic, ci rostită de eroină prin repetiţie mecanică, cvasi-parodic, după omniprezentul televizor, replica antinomică "lumea va fi mai bună, când puterea dragostei va înlocui dragostea de putere" e una dintre cele ce dau relief ideatic inedit şi totodată unificator acestui "thriller", ca "film de autor" (regizorul e propriul său scenarist-adaptator-dialoghist). Iar dacă Marian Crişan e retroactiv un "challenger" redutabil al lui Victor Iliu, imagistica lui Oleg Mutu concurează eminenţele unui Ovidiu Gologan, în timp ce András Hathási, Zsolt Bogdán, Rodica Lazăr şi Valeriu Andriuţă mă fac să retrăiesc emoţiile de acum exact şaizeci de ani, când asistam la filmările de lângă Braşov, cu uluitoarea "schimbare la faţă" adusă în iconografia momentului de Constantin Codrescu, Geo Barton, Ioana Bulcă şi Colea Răutu" mai adaugă Valerian Sava.

Orizont este produs de Solar Indie Juction, Mandragora Movies şi Rova Film cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Producători: Viorel Sergovici, Bobby Păunescu, Mihai Dorobanţu, Marian Crişan.

Orizont va avea premiera pe 12 februarie 2016 în cinematografe.



Regia: Marian Crişan Cu: András Hatházi, Rodica Lazăr, Bogdan Zsolt, un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri. Din distribuţie mai fac parte Emilian Oprea, Maria Seleş, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuţă, Elena Purea

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus