februarie 2016
Festivalul de Film Documentar One World România, 2016
A noua ediţie a Festivalului de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania priveşte dincolo de frontiere. Cea mai recentă criză a refugiaţilor din Europa şi pretutindeni reprezintă tema centrală a festivalului în 2016. Ne întoarcem într-o lume îngrădită, se construiesc noi ziduri în jurul unor ţări considerate libere până nu demult, oamenii se luptă cu deciziile pe care sunt obligaţi să le ia de către regimuri opresive şi toate acestea ridică o serie întreagă de întrebări extrem de serioase legate de drepturile omului. Urmărim problemele din spatele migraţiei şi noilor graniţe dintr-o perspectivă extrem de actuală, dar şi din una istorică, prin prisma marilor migraţii care au marcat sfârşitul anilor '40. Mai mult, vom crea în jurul festivalului mai multe evenimente care să familiarizeze publicul în mod direct cu refugiaţii din jurul nostru. Surprize vor fi la tot pasul!

În 2015 am pornit o secţiune care cuprinde documentare concentrate în jurul unei anumite zone geografice, din punct de vedere al drepturilor omului. La One World Romania 8 am discutat despre Africa. În 2016 vorbim despre Orientul Mijlociu, venind astfel în completarea secţiunii despre migraţie. Asta pentru că, aşa cum bine ştim, Europa a fost "asaltată" chiar din acea parte a lumii. Documentarele de aici vor creiona un peisaj social extrem de contradictoriu şi divers, cu personaje într-o luptă continuă - cu cei din jur sau cu ei înşişi.

O altă secţiune a festivalului One World Romania cuprinde filme documentare care, prin temele abordate, ilustrează o serie întreagă de suferinţe ale europenilor, din istorie sau din prezent. Filmele secţiunii "EuroPains" arată cum de-a lungul timpului, continentul - prin locuitorii lui, dar şi prin cei care găsesc refugiu aici - se transformă, dar reuşeşte prin valorile sale să facă faţă acestor transformări.

În 2016, imaginea One World Romania ilustrează tema principală a festivalului - criza refugiaţilor. Fotografia din centrul afişului este realizată de Thomas Câmpean, unul dintre cei câţiva fotojurnalişti români care au realizat o amplă documentare a fenomenului migraţiei din toată lumea în 2015. Fotografia este realizată pe 13 septembrie 2015 la graniţa dintre Ungaria şi Serbia. În 2015, prin acest punct de trecere peste 160.000 persoane au intrat în Ungaria, în ciuda ameninţărilor primului ministru Viktor Orban, care a declarat că oricine traversează graniţa dinspre Serbia va fi arestat.

Pentru mai multe informaţii despre festival, ne puteţi scrie pe adresa [email protected]. Vă aşteptăm şi pe facebook şi youtube cu mai multe ştiri despre ce veţi vedea la One World Romania 2016!
Organizatori: Asociaţia One World Romania, Centrul Ceh Bucureşti
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, RoAid - Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Centrul de Resurse Juridice, EEA Grants, Bankwatch România
Parteneri: Ambasada Republicii Cehe în România, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Bucureşti, British Council, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveţiei în România, Goethe-Institut Bucureşti, Institutul Francez din România, Ambasada Franţei în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Spaniei în România, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Portugaliei în România, Institutul Polonez Bucureşti, Advocate Europe
Susţinut de: Centrul Medical Medsana, CEZ România, Škoda, Amset Prodexim
Partener digital: Canopy


Descarcă broşura One World Romania, 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus