Observator Cultural / februarie 2016
Între 11 şi 21 februarie 2016 are loc a 66-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, în cadrul căreia cinematografia românească este din nou bine reprezentată.

În 2016 nici un film românesc nu a fost selecţionat în principala competiţie a Festivalului (cum s-a întîmplat în 2013, cînd Poziţia copilului, al lui Călin Peter Netzer, a cucerit Ursul de Aur, şi în 2015, cînd Radu Jude a obţinut, cu Aferim!, Ursul de Argint pentru Regie). Totuşi, nu avem motive de îngrijorare, deoarece cineaştii autohtoni vor fi prezenţi în număr mare la Berlinală.

Mai întîi, al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, Ilegitim, a fost inclus în secţiunea competiţională "Forum", ajunsă la a 46-a ediţie. Filmul, o producţie independentă, realizată cu sprijinul unor coproducători polonezi şi francezi, abordează un subiect controversat (incestul), ceea ce ar putea explica (cel puţin pînă la premiera mondială din seara de 13 martie 2016) selecţia sa în "cea mai îndrăzneaţă secţiune a Berlinalei". Scurtmetrajul studenţesc O noapte în Tokoriki, în regia Roxanei Stroe, este prezentat în secţiunea de producţii pentru adolescenţi, "Generation 14plus", iar actriţa principală din acest film, Iulia Ciochină, a fost acceptată în cadrul "Berlinale Talents", platforma anuală de instruire şi de networking pentru tineri cineaşti. România mai este reprezentată, la "Berlinale Talents", de regizoarea-scenaristă Ruxandra Ghiţescu, aleasă, din miile de dosare de aplicaţie primite, pentru proiectul ei de thriller Otto Barbarul.

Filmul de deschidere al Berlinalei 2016 este Hail, Caesar!, un omagiu adus de Fraţii Coen epocii marilor studiouri hollywoodiene. Acest film este inclus în selecţia oficială, dar, cum era şi firesc, nu şi în Competiţie. Tot hors concours sînt prezentate filme precum Chi-Raq de Spike Lee sau Saint Amour de Benoît Delépine şi Gustave Kervern (ultimul, cu Gérard Depardieu şi Benoît Poelvoorde în rolurile principale). Însă Competiţia include, totuşi, destui cineaşti cunoscuţi, precum francezii Mia Hansen-Løve (L'Avenir) şi André Téchiné (Quand on a 17 ans), danezul Thomas Vinterberg (The Commune), italianul Gianfranco Rosi (Fire at Sea) sau bosniacul Danis Tanović (Death in Sarajevo).

Aşadar, misiunea juriului prezidat de actriţa americană Meryl Streep - din care mari fac parte alţi trei actori (italianca Alba Rohrwacher, britanicul Clive Owen şi germanul Lars Eidinger), o regizoare (poloneza Małgorzata Szumowska), un critic de film (britanicul Nick James, redactor-şef al prestigioasei reviste de cinema Sight & Sound) şi o fotografă (franţuzoaica Brigitte Lacombe) - nu va fi chiar uşoară.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus