februarie 2016
Festivalul de Film Documentar One World România, 2016
Vrei să faci parte din juriul liceenilor? Scrie un eseu de maxim 500 de cuvinte pe tema "Portret în viitor: Europa" şi te invităm ca jurat la Festivalul One World România, 2016! Ai ocazia să vezi în premieră cele mai noi filme documentare, să discuţi cu regizorii, să votezi pentru cel mai bun film şi să înmânezi premiul câştigătorului la festivitatea de închidere. Pentru mai multe detalii, citeşte, cu atenţie, până la capăt.

ONE WORLD ROMANIA este unul dintre puţinele festivaluri de film documentar din România şi singurul dedicat drepturilor omului. ONE WORLD a început în 1999 la Praga - la iniţiativa lui Vaclav Havel - şi s-a extins apoi în mai multe oraşe din întreaga lume. În Romania, festivalul este organizat anual, începând din 2008 şi are ca scop sensibilizarea publicului românesc faţă de un număr de probleme acute locale şi globale, precum şi iniţierea unor dezbateri necesare la nivelul societăţii, prin intermediul filmelor documentare.

Un aspect important al misiunii ONE WORLD ROMANIA este includerea în aceste dezbateri a vocilor celor mai tineri membri ai societăţii şi asigurarea unei pluralităţi de opinii. În acest scop, One World Romania a iniţiat un juriu de liceeni care, în fiecare an, decide filmul câştigător al Premiului Special.

Pentru a-şi exprima dorinţa de a participa în juriu, toţi elevii înscrişi în clasele IX-XII sunt invitaţi să trimită pe adresa de email [email protected], până la data de 25 februarie 2016, un eseu liber de maximum 500 de cuvinte, pe marginea uneia sau mai multora din următoarele întrebări:
Ce înseamnă pentru tine stat/cetăţean / cultură european(ă)? Care sunt valorile europene? Prin ce caracteristici ai defini un European, dacă el există? Care e rolul frontierelor? Există diferenţe între frontiere? Frontierele protejează mai mult decât exclud? Cum se vede din perspectiva ta exodul către Europa al refugiaţilor din Africa şi Orientul Mijlociu? Ai încercat să te pui în locul lor? Peste un milion de refugiaţi au ajuns în Europa în 2015: va schimba asta Europa aşa cum o ştim?

Precizări
1. Asociaţia One World Romania nu poate asigura cazarea în Bucureşti pe durata festivalului şi supravegherea membrilor în afara proiecţiilor.
2. Propunerea de mai sus are în vedere un eseu liber în care sunteţi invitaţi să vă exercitaţi libertatea de opinie şi de expresie. Vă rugăm ataşaţi eseului un paragraf separat despre relaţia cu filmul documentar şi despre motivul pentru care sunteţi interesaţi să faceţi parte din juriu.
3. Asociaţia One World Romania va alege 5 (cinci) elevi de liceu care vor face parte din juriu. Numele câştigătorilor vor fi anunţate până la data de 7 martie 2016.
4. Pentru acţiunea "JURIUL LICEENILOR", participarea elevilor în juriu în perioada 21-27 martie 2016 se va face cu acordul şcolilor implicate şi în parteneriat cu inspectoratele şcolare.
5. Asociaţia One World Romania va putea publica integral sau parţial textele trimise pentru alegerea juriului.
6. Liceenii care vor face parte din juriu vor trebui să vizioneze şi să dezbată circa 10-12 filme propuse de organizatori pentru premiu în perioada 21-27 martie 2016.
7. Membrii juriului vor înmâna premiul pe data de 27 martie 2016. La festivitatea de premiere, membrii juriului vor trebui să prezinte o motivaţie scrisă a acordării premiului.

Descarcă broşura One World Romania, 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus