iunie 2016
Festivalul de film Toronto 2015
Festivalul de film de la Toronto durează... tot anul. Dincolo de cele 11 zile din septembrie, impunătorul său sediu de la TIFF Bell Lightbox e gazda unei multitudini de programe: de la proiecţii de filme din ediţiile trecute la tabere pentru copii, expoziţii, o cinematecă şi o bibliotecă de referinţă, tot felul de mini-festivaluri, şi lista continuă mult şi bine.

Cum toate astea costă bani - bani mulţi, foarte mulţi - festivalul are tot felul de iniţiative de strângere de fonduri. Una dintre ele, TIFF Summer Soirée, s-a petrecut într-o seară de iunie 2016, avându-l drept invitat pe un domn care a deţinut, cu onoare şi aplomb, funcţia de Head of East Coast and Microwave Programming la NBC. Jack Donaghy din 30 Rock, a.k.a. Alec Balwdin.


Domnul Baldwin vine tot timpul la Toronto, fie pentru TIFF, fie ca să filmeze. Zilele astea lucrează la Downsizing, împreună cu Kristen Wiig şi Matt Damon (care s-a instalat pentru câteva luni cu familie, copii şi căţel tocmai la mine în cartier).

Soareaua de vară a avut două părţi: o discuţie cu public moderată de febleţea mea din tagma jurnaliştilor de film, Johanna Schneller (la 50$ bucata) şi, pentru încă 325-425$ de căciulă, un cocktail party "exclusiv" cu starul american.

În conversaţia de pe scena TIFF, Schneller ne-a trecut prin cariera prodigioasă a lui Baldwin, care include titluri precum The Hunt for Red October, Glengarry Glen Ross, The Cooler, Blue Jasmine, The Departed, dar şi podcastul său Here's the Thing, unde intervievează tot felul de lume bună, ori cartea sa de memorii Nevertheless, care urmează să apară cât de curând. Mulţi pun sub semnul îndoielii faptul că Alec Baldwin e un "mare" actor - şi el e printre primii care să fie de acord cu asta. Ce e însă mai presus de orice îndoială este că Alec Baldwin e un entertainer de clasă. Poveştile sale sunt extrem de savuroase, mai ales când sunt presărate cu nişte imitaţii excelente - Woody Allen, Martin Scorsese sau Al Pacino, precum şi o Kim Basinger cu accent sudist, încă ne-hollywoodizat, sunt de neratat -, totul pe un ton şugubăţ-reţinut şi auto-ironic. La ani-lumină distanţă de reputaţia de out-of-control trouble-making ranter pe care i-a construit-o presa de scandal... Pentru conformitate, iată şi o înregistrare a evenimentului de TIFF, unde puteţi vedea un Baldwin cu şarmul dat la maxim.


Actorul, care tocmai a împlinit 58 de ani şi aşteaptă cel de-al treilea copil cu noua lui soţie, ne-a povestit câte-n lună şi... staruri, începând cu anii copilăriei din Rhode Island, unde dintr-o familie de non-artişti (dar cu un tată iubitor, ce-i drept monosilabic, de film) au răsărit, nu se ştie cum, patru fraţi actori. Au urmat amintiri de începuturile carierei, colaborările cu mari nume ale cinematografului (cu câteva scurte referinţe la "fosta mea soţie", pe care n-a numit-o nici măcar o dată), peregrinările lui pe la TIFF, şi, în cele din urmă, rolul pentru care crede c-o să rămână în memoria colectivă - cel din serialul 30 Rock.


Când l-am întrebat ce-şi doreşte mai mult şi mai mult - un Oscar sau... mai multe Oscaruri, a râs şi mi-a răspuns, pe un ton sfătos-ostenit, dar evident sincer, "my legacy now is my kids". Doamnele din jur au dat aprobator din cap, au oftat visător-nevolnic şi s-au întors la cocktailurile şi stridiile lor când starul s-a retras. The night was still young.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus