martie 2016
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2016
Francofonia, de Aleksandr Sokurov, Cel mai bun film european la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, are avanpremiera în România în deschiderea celei de-a 6-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Experimenal Bucureşti BIEFF. Autorul capodoperelor Faust, câştigătorul Leului de Aur la Veneţia, care a închis ediţia din 2011 a BIEFF, şi Arca rusească, se întoarce la Bucureşti cu povestea captivantă a muzeului Luvru în timpul ocupaţiei naziste a Franţei, care îi va fascina pe spectatori luni, 14 martie 2016, de la 20:00, la CinemaPRO. Filmul va avea premiera în cadrul TIFF 2016.


Începând cu 4 martie 2016, biletele la gala de deschidere BIEFF pot fi achiziţionate online în avans la preţul de 15 lei, prin Eventbook.ro. În ziua proiecţiei şi la intrare biletul va costa 20 lei.


La treisprezece ani de la Arca rusească - binecunoscutul film construit dintr-un singur plan-secvenţă, o călătorie prin Muzeul Hermitage din St. Petersburg - Sokurov ajunge acum la Muzeul Luvru din Paris. Regizorul rus, una dintre referinţele în cinema-ul contemporan de avangardă, ne prezintă relaţia neaşteptată dintre Jacques Jaujard, directorul Muzeelor Naţionale din Franţa din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi Contele Franziskus Wolff Metternich, reprezentantul artistic al celui de-al Treilea Reich, cei doi colaborând pentru a proteja şi păstra valoarea inestimabilă a Muzeului Luvru, în mijlocul unuia dintre cele mai devastatoare conflicte cu care s-a confruntat omenirea.


Cu acest film sofisticat, complex şi pe de-a-ntregul captivant, Sokurov aruncă o nouă privire visătoare asupra muzeului şi realizează un cine-poem compus ca o instalaţie de tablouri, în care îmbină cadre din jurnale de ştiri cu imagini ale Parisului contemporan şi scene fantastice. Francofonia prezintă numeroase încercări de definire a culturii franceze şi europene, a rolului muzeului de a conserva arta şi a relaţiilor dintre artă şi putere. (Peter Bradshaw, The Guardian).


Competiţia Internaţională - Urban Rituals

Urban Rituals grupează patru filme care jonglează cu particularităţile diverselor noastre practici socio-culturale. Fie dominante sau parte a "subculturii", aceste obiceiuri înfloresc cu o forţă vitală, care le face pe fiecare dintre ele unice şi indispensabile pentru cei ce le adoptă.

Sub bolta liniştitoare a "visului american", cineasta Mara Trifu creează în Perfection Is Forever o alegorie acut observaţională a nesfârşitei noastre căutări a frumuseţii. În interiorul culturii extravaganţei şi a alter-ego-urilor din Los Angeles, suntem ghidaţi de doi cruciaţi ai acestui ideal: un imitator al lui Superman şi un travestit pe nume MonaLiza Doomsday. Surprinşi în mediul lor de la periferia oraşului agitat, cei doi ne conduc prin ritualurile lor de înfrumuseţare.


Douwe Dijkstra revine la BIEFF cu cel mai recent film al său, premiatul Supporting Film. O scrisoare de dragoste adresată cinema-ului, filmul inteligent şi inventiv al lui Dijkstra explorează relaţia zbuciumată dintre spectator şi cinema. Experienţa personală de a urmări filme este examinată de spectatori de toate vârstele, ale căror mărturii devin, în mâinile ilustrative şi animatoare ale lui Dijkstra, lumi individuale de o minunăţie artizanală şi exuberanţă copilărească.


În Buffalo Juggalos de Scott Cummings, un grup de membri Juggalo (fanii devotaţi ai trupei de rapcore Insane Clown Posse), ascunşi în spatele machiajului lor ritualic, sunt surprinşi în tablouri de tip natură moartă. Cu fiecare cadru confortul suburbiei este dezechilibrat, pe măsură ce ethos-ul Juggalo se manifestă, afundându-ne în psihicul său suprarealist şi în filosofia de viaţă a unei subculturi americane, care se reduce la "Mă doare în cot".


O fascinantă "călătorie spre centrul pământului", The Diver este un captivant pelerinaj metafizic în slujba comunităţii. În viziunea lui Esteban Arrangoiz, povestea lui Julio, scafandrul care desfundă căile subterane din Mexico City, transcende utilitatea sa socială. Fiecare scufundare devine, pentru Julio şi implicit pentru noi, un act ritualic, care ne transpune într-un altered state of consciousness, purtându-ne, via fascinante peisaje abstracte cu deşeuri filmate pe un 16mm pictural, într-un teritoriu misterios.

BIEFF & MUBI propun publicului din România acces la o cinematecă personală, între 7 - 13 martie 2016

BIEFF 2016 oferă, în colaborare cu MUBI, o serie de filme si autori de referinţă din istoria cinema-ului experimental, care vor putea fi vizionate online de abonaţii platformei MUBI timp de o lună, începând cu 7 martie 2016. Câte un film nou pe zi, timp de 7 zile. MUBI este o platformă online de Video on Demand care se axează pe filme cult, clasice, independente iar printre autorii propuşi în acestă săptămînă se numără: Chris Marker, Agnes Varda, Jonas Mekas, Pere Portabella, Hans Richter şi Peter Tscherkassky. Programul complet BIEFF x MUBI este disponibil pe site-ul www.bieff.ro.


Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 14-20 martie 2016, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco şi este susţinută de: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, British Council, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Ambasada Elveţiei, Swiss Sponsors' Fund, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultură, Dacia, TNT, JTI, NouMax, Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Naţională de Arte, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Uniunea Cineaştilor din România, MUBI, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Săptămâna Sunetului, Journey Pub, Control Club, Lente & cafea; bilete prin Eventbook.
Parteneri media: TVR, HotNews, Radio România Cultural, Radio Tanănana, Zile şi Nopţi, Cinemap, Cinemagia, CinemaRx, LiterNet, The Romania Journal, Societatesicultura.ro, Revista Arta, The Institute, VICE, Think Outside the Box, SUB25.ro, Decât o Revistă, Psychologies.ro, Graphic Front, Revista Arte & Meserii, Café Gradiva, PoliticALL, Igloo, Ziarul Metropolis, B365, Cinefan, All about Romanian Cinema, IQads, Cărtureşti, Cooperativa Urbană, Urban.ro, TeenPress, PLIC - o revistă, @FILM, Movienews.ro, Acoperişul de sticlă.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus