martie 2016
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2016
Marele premiu BIEFF 2016, în valoare de 3000 de euro, i-a fost acordat regizorului Scott Cummings, pentru filmul Buffalo Juggalos, prezentat în programul de competiţie Urban Rituals.

Juriul BIEFF a fost format din profesionişti ai cinema-ului de avangardă: Paolo Bertolin - Membru al comitetului de selecţie, Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, Ulrich Ziemons - Coordonator de program, Festivalul Internaţional de Film de la Berlin - Forum Expanded, Ludovic Chavarot - Membru al comitetului de selecţie, Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand - Competiţia LABO, Roee Rosen - Artist vizual şi regizor, câştigătorul Marelui Premiu BIEFF 2011 şi Xandra Popescu - Artistă şi co-curatoare a spaţiului de proiecte Atelier 35, Bucureşti. Cei cinci juraţi şi-au motivat astfel alegerea:
"Simplu în aparenţă, în atitudinea sa punk, filmul acesta este, de fapt, o experienţă care scapă oricărei posibile încadrări, în care tablourile vivante devin în acelaşi timp dispozitiv narativ, masca şi make-up-ul revendică statutul de identităţi reale, iar repudierea ireverenţioasă a convenţiilor sociale dă naştere unei puternice senzaţii de autenticitate. Suntem treptat şi inevitabil seduşi să devenim parte dintr-o subcultură, fără a-i reduce vreodată importanţa sau a o eticheta în vreun fel." (Juriul BIEFF 2016)


Marele Premiu este oferit de Institutul Cultural Român şi a fost decernat de domnul Mihály Zoltán Nagy, vicepreşedinte ICR.

Premiul pentru cel mai bun regizor român, oferit de Uniunea Cineaştilor din România (în valoare de 1000 de euro), a fost acordat lui Mihai Grecu, pentru The Reflection of Power.
"Acest premiu se acordă unui regizor a cărui utilizare consecventă a tehnologiilor 3D continuă să rămână foarte personală. Imaginând un Phenian invadat treptat dar inevitabil de o revărsare neaşteptată de ape, filmul reuşeşte să transmită, în egală măsură, absurditatea unui sistem care se sufocă şi tragedia pe care o trăieşte în fiecare zi poporul nord-coreean." (Juriul BIEFF 2016)



Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 1500 de euro (oferit de Cinelab România), i-a fost acordat regizoarei Zia Anger, pentru I Remember Nothing.
"Într-o dramatică repunere în scenă a celor cinci faze ale unui atac epileptic, acest film înfăţişează experienţa extra-corporală, indusă sexual, a unui liceence, jucătoare de softball. Cu ritmul său nefiresc, liniştit, dar convingător, folosind mai multe actriţe în rolul principal şi texturi sonore pe mai multe niveluri, filmul creează un sentiment exacerbat al artificialităţii." (Juriul BIEFF 2016)

Premiul pentru cel mai bun concept vizual, în valoare de 1500 de euro (oferit de Cinelab România), i-a fost acordat lui Randa Maroufi, pentru filmul The Park.
"Într-o explorare succintă din punct de vedere stilistic a reprezentării vizuale a sinelui, acest film împleteşte cu măiestrie imagini statice şi în mişcare, reale şi virtuale, a tineretului în revoltă, suspendat în mijlocul acţiunii, desfăşurat în plan temporal. Prin obiectivul camerei mobile a regizorului, un loc de distracţie abandonat din Casablanca devine terenul pentru un joc serios, pentru jocuri violente şi pentru pozat ocazional." (Juriu BIEFF 2016)

Menţiunea specială a juriului BIEFF 2016 a revenit regizorului Gabriel Abrantes, pentru Freud and Friends. Regizorul portughez este unul dintre cele mai promiţătoare nume ale cinema-ului portughez contemporan (selecţionat cu acelaşi film şi la Berlinale 2016) şi unul dintre autorii prezentaţi în mod constant în selecţia BIEFF.
"Amuzantă explorare a unor neliniştitoare teritorii onirice, filmul acesta pune sub semnul întrebării sinele masculin, plasându-l pe regizor însuşi în centrul unui proces ludic şi provocator de re-inventare şi re-asimilare a tropilor cinematografici şi TV. Combinând un impresionant savoir-faire cinefil cu mereu surprinzătoare tuşe satirice, filmul îşi invită spectatorul la o incursiune inedită în ceea ce numim Entertainment, atât ca mod de realizare şi ca set de referinţe care pot stimula plăcerea experienţei cinematografice." (Juriul BIEFF 2016)

Cea de-a 6-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF s-a încheiat duminică, 20 martie 2016, la Cinema Muzeul Ţăranului Român, după 7 zile de festival, 3 proiecţii sold out, 65 de filme şi 4 evenimente speciale.

Ceremonia de premiere a fost urmată de premiera românească a celui mai recent film al lui Peter Greenaway - Eisenstein in Guanajuato. Participant în competiţia pentru Ursul de Aur la Berlin 2016, filmul dovedeşte că Peter Greenaway nu şi-a pierdut abilitatea de a uimi şi de provoca plăceri vinovate publicului la vizionarea filmelor sale. Un experimentalist din ce în ce mai provocator, Greenaway aparţine unei categorii rare, cea a regizorilor care reuşesc să încânte şi să zăpăcească, să provoace şi să şocheze, trăsătură prezentă din plin şi în ultima sa perioadă de creaţie.



Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF a avut loc în perioada 14 - 20 martie 2016, la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco, Universitatea Naţională de Muzică, CinemaPRO şi a fost susţinută de: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, British Council, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Ambasada Elveţiei, Swiss Sponsors' Fund, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultură, Dacia, TNT, JTI, NouMax, MDV, Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Universitatea Naţională de Arte, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Centrul de Muzică Electroacustică al UNMB, Uniunea Cineaştilor din România, Cinelab România, MUBI, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Săptămâna Sunetului, Journey Pub, Control Club, Lente & cafea, Lara Zankoul Photography; bilete prin Eventbook.
Parteneri media: TVR, HotNews, Radio România Cultural, Radio Tanănana, Zile şi Nopţi, Cinemap, Cinemagia, CinemaRx, LiterNet, The Romania Journal, Societatesicultura.ro, Revista Arta, The Institute, VICE, Think Outside the Box, SUB25.ro, Decât o Revistă, Psychologies.ro, Graphic Front, Revista Arte & Meserii, Café Gradiva, PoliticALL, Igloo, Ziarul Metropolis, B365, Cinefan, All about Romanian Cinema, IQads, Cărtureşti, Cooperativa Urbană, Urban.ro, PostModern, TeenPress, PLIC - o revistă, @FILM, Movienews.ro, Acoperişul de sticlă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus