martie 2016
Premiile Gopo, 2016
În cadrul celei de-a zecea ediţii a Galei Premiilor Gopo, actorul Constantin Drăgănescu va fi omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate, iar actorul şi cascadorul Paul Fister cu Premiul Special.

Născut în anul 1936 la Constanţa (pe 27 septembrie va împlini 80 de ani), Constantin Drăgănescu a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1961 (secţia actorie, clasa George Dem Loghin) şi are în spate o carieră de peste patruzeci de ani, din filmografia lui nelipsind, pe lângă producţiile de cinema, filmele de televiziune şi scurtmetrajele.

Constantin Drăgănescu şi-a început cariera artistică pe scenele teatrelor din Constanţa şi Piatra Neamţ pentru ca mai târziu să se angajeze la Teatrul Bulandra din Bucureşti. În total, zece ani de teatru după care, în 1971, a venit şi prima prezenţă pe marele ecran graţie unui rol în filmul lui Manole Marcus, Puterea şi adevărul. De altfel, de numele lui Manole Marcus s-a legat primul deceniu din cariera cinematografică a actorului, această primă experienţă fiind urmată de alte două roluri în filmele acestuia, Departe de Tipperary (1973) şi Actorul şi sălbaticii (1975), precum şi de un rol în ultimul lungmetraj pe care avea să-l facă Marcus, Marea sfidare (1989).


Anii '80 - '90 au adus o diversificare vizibilă în ceea ce priveşte regizorii cu care a colaborat actorul, în filmografia sa apărând titluri realizate de cei mai importanţi autori români de înainte şi de după Revoluţie: regretaţii Lucian Bratu (Angela merge mai departe) şi Alexandru Tatos (Secvenţe, Secretul armei... secrete), Mircea Daneliuc (Glissando, A unsprezecea poruncă), Lucian Pintilie (Balanţa, Niki Ardelean, colonel în rezervă), Nae Caranfil (E pericoloso sporgersi, Asfalt tango, Filantropica), Dan Piţa (Omul zilei) şi Radu Mihăileanu (Train de vie, Le Concert). Această listă impresionantă avea să fie completată în următoarele decenii cu filmele cineaştilor din noua generaţie: Cristi Puiu (Marfa şi banii), Sinişa Dragin (În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură), Călin Peter Netzer (Maria, Medalia de onoare), Cristian Nemescu (California Dreamin' (nesfârşit)) sau Tudor Cristian Jurgiu (Câinele japonez). Şi nu în ultimul rând, Constantin Drăgănescu poate fi văzut în două dintre filmele nominalizate la Premiile Gopo 2016: Carmen, în regia lui Doru Niţescu, şi Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean.

Premiul pentru Întreaga Activitate este oferit de Apa Nova Bucureşti.

Născut la data de 7 septembrie 1944, la Braşov, Paul Fister a devenit un cascador admirat de o întreagă breaslă. Cu plete albe până la umeri şi mustaţă "pe oală", Paul Fister aminteşte, mai degrabă, de un haiduc din vremuri demult apuse, decât de un locuitor al secolului XXI. Zeci de filme de acţiune, româneşti sau realizate în coproducţie, semnate de regizori celebri, din toate generaţiile, cele mai multe dintre ele făcute la Centrul de Producţie Cinematografică Buftea (mai târziu, Studiourile Buftea, locul ce i-a fost casă şi o a doua familie, o viaţă întreagă), îi conturează filmografia impresionantă din cinci decenii de carieră.


Paul Fister a fost o prezenţă permanentă în filmele lui Sergiu Nicolaescu, numele lui fiind legat de câteva dintre titlurile importante din filmografia regizorului, precum Un comisar acuză, Nemuritorii, Pentru patrie, Mircea, Coroana de foc şi 15. În paralel cu această colaborare, Paul Fister a avut apariţii în ipostaza de actor şi cascador în producţii marca Gheorghe Vitanidis (Muşchetarul român, Colierul de turcoaze) şi Mircea Moldovan (Pintea, Munţii în flăcări), în două dintre cele trei filme din trilogia "ardelenilor" (Profetul, aurul şi ardelenii şi Pruncul, petrolul şi ardelenii) şi în alte filme de referinţă pentru cinemaul românesc de gen de înainte de 1989, precum Buzduganul cu trei peceţi, în regia lui Constantin Vaeni, Ecaterina Teodoroiu, în regia lui Dinu Cocea sau Misterele Bucureştilor, în regia lui Doru Năstase. Ultimul deceniu i-a adus mai degrabă roluri şi cascadorii în producţii internaţionale (Epicenter, BloodRayne, 7 secunde sau Dead in Tombstone), dar şi în două filme româneşti notabile: Domnişoara Christina, în regia lui Alexandru Maftei şi laureatul 2015 al Ursului de Argint, Aferim!, în regia lui Radu Jude.

Gala de decernare a Premiilor Gopo va avea loc pe 28 martie 2016, la Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti.

Cea de-a 10-a ediţie a Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Babel Communications.
Co-organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti, Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti
Sponsori principali: Dacia, Apa Nova, BCR
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, MAC, Alexandrion Grup România
Parteneri: Empire, ODS, Melkior, Evidence, Intercontinental Bucharest
Servicii profesionale furnizate de: PwC Romania
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Parteneri media: Zile şi Nopţi, CINEMAP, VIVA, Observatorul Cultural
Parteneri media online: Cinemagia, CinemaRx, Cinefan, Ziarul Metropolis, AaRC.ro, sub25.ro, liternet.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus