aprilie 2016
Festivalul Internaţional de film NexT, 2016
În 2016, Festivalul Internaţional de Film NexT (7-11 aprilie 2016) împlineşte 10 ani. 10 ani de filme scurte care, adunate unul câte unul, înseamnă peste o mie. Dar cum nu avem un festival de o mie şi una de nopţi şi nici nu ne prea place să socotim, am ales să adunăm într-un program special acele scurtmetraje care au rămas cu noi de la o ediţie la alta şi care, credem noi, surprind cel mai bine ce înseamnă NexT. Cinci filme ambiţioase, ale unor voci originale şi curajoase. Programul 10 ani de NexT va fi proiectat joi, 7 aprilie 2016, la Muzeul Ţăranului, imediat după gala de deschidere, începând cu ora 20.00.

Printre highlighturile 10 ani de NexT sunt incluse şi scurtmetrajele unor cineaşti care au căpătat recunoaştere internaţională în urma participării la NexT, doi dintre ei regăsindu-se pe lista nominalizaţilor la Premiile Academiei Americane de Film din 2016.

Câştigătorul Oscarului pentru film străin 2016 pentru foarte apreciatul Saul fia / Fiul lui Saul, Laszlo Nemes, este şi câştigătorul din 2010 al premiului "Cristian Nemescu" pentru regie, pentru filmul Cu puţină răbdare / Türelem, inclus în selecţia programului 10 ani de NexT.


De asemenea, cineasta de origine turcă Deniz Gamze Ergüven, nominalizată în 2016 la Oscarul pentru cel mai bun film străin, cu Mustang, este prezentă în program cu scurtmetrajul O picătură de apă / Bir damla su, pentru care a câştigat premiul "Cristian Nemescu" pentru regie la prima ediţie NexT, în 2007.


După zece ani de NexT, filme, invitaţi şi evenimente, festivalul şi-a făcut o mulţime de prieteni. Oameni care au fost alături de noi încă de la început, colaboratori vechi şi noi şi foşti concurenţi. O mulţime de oameni care iubesc filmele şi, mai ales, iubesc să le facă. Din dorinţa de a face ca filmelor lor să ajungă la public, s-a născut secţiunea Festival Friends.

În 2016 ne bucurăm că programul secţiunii include şi două dintre proiectele participante la cele două ediţii anterioare The Pitch din 2014, respectiv 2015 - 4 1/2 simţuri, regia Raluca Răcean Gorgos şi Ion Aramă, şi Azi nu, în regia Cristinei Iliescu.



Dar şi scurtmetrajul Ennemis intérieurs, debutul ca regizor al sound-designerului şi sound-editorului Selim Azzazi, invitat special al ediţiei 2016 şi membru în juriul Competiţiei Internaţionale.


Cele 10 scurtmetraje ale prietenilor festivalului vor fi proiectate în două calupuri duminică, 10 aprilie 2016, de la ora 15.00, respectiv 18.00, la Cinema Elvire Popesco.

Filmele 10 ani de NexT

Cu puţină răbdare / Türelem (r. Laszlo Nemes, 14 min)
"Cristian Nemescu" Best Directing Award at NexT International Film Festival 2010
O funcţionară care îşi îndeplineşte cu meticulozitate rutina. Toate măruntele vibraţii ale feţei ei. Şi un bărbat, aşteptînd-o în faţa geamului.

O picătură de apă / Bir damla su (r. Deniz Gamze Ergüven, 19 min)
"Cristian Nemescu" Best Directing Award at NexT International Film Festival 2007
Ar fi trebuit să fie o seară plină de veselie. A fost seara în care Lela a dispărut. Un bărbat povesteşte despre tânăra turcoaică de care era îndrăgostit. Crescută în Franţa, avea un fel surprinzător de a îmbina contradicţiile din cele două culturi. El credea că ştie totul despre ea. A descoperit însă că Lale devenise o străină pentru ambele locuri şi pentru toată lumea.

Trilogia "Patterns" (r. Jamie Travis, 8 + 14 + 18 min)
"Andrei Toncu" Best Sound Design Award at NexT International Film Festival 2007
Un thriller captivant (Patterns), o poveste de dragoste (Patterns 2) şi un final muzical electrizant (Patterns 3). Trilogia "Patterns" spune povestea unui cuplu - Michael şi Pauline - privită în trei etape diferite. În prima parte a trilogiei, Pauline primeşte nişte telefoane misterioase. În Patterns 2, Michael încearcă să găsească persoana care i-a lăsat un pachet cu mâncare în faţa uşii. Ar putea fi Pauline? În ultima parte a trilogiei, cei doi îndrăgostiţi îşi spun povestea de dragoste enigmatică şi bizară prin cântec.

Pe malurile Mediteranei / Méditerranées (r. Olivier Py, 32 min)
NexT Trophy at NexT International Film Festival 2012
Salvate de la uitare, după 25 de ani, aceste filme de 8 mm pun într-o nouă perspectivă destinul unei familii şi al unei generaţii.

The Island Is Enchanted with You / Insula e vrăjită de tine / La isla esta encantada con ustedes (r. Alexander Carver, Daniel Schmidt, 28 min)
NexT Trophy at NexT International Film Festival 2015
În 1803, un medic pe nume Francisco Javiér de Balmis călătoreşte la Puerto Rico aducând cu sine mai mulţi copii orfani, care devin gazde vii pentru vaccinul împotriva variolei. Rezultatul este una dintre primele vaccinări în masă şi originea iniţiativelor din domeniul sănătăţii la nivel mondial. În 2014, insula produce o gamă largă de biotehnologie şi farmaceutice cu subvenţii din SUA.


 
Filmele Festival Friends

4 1/2 simţuri / 4 1/2 Senses (r. Raluca Răcean Gorgos şi Ion Aramă, 23 min)
Un film despre echilibru şi dezechilibru, luptă şi abandon. Povestea unui nevăzător spusă şi prin "ochii" lui.

Enemies Within / Ennemis Interieurs (r. Selim Azzazi, 28 min)
În anii '90, în timpul războiului civil din Algeria, terorismul ajunge în Franţa. Doi bărbaţi. Două identităţi. O singură luptă.

Hyphoteses or predictions based on theories / Ipoteze sau predicţii bazate pe teorii (r. Andreea Păduraru, 20 min)
Confuză în legătură cu nunta ei iminentă şi nesigură pe viitorul soţ, Laura pleacă să găsească răspunsuri într-o excursie la mare, alături de sora ei.

Jan Peeters (r. Miguel López Beraza, 8 min)
Când Jan Peeters avea 8 ani, cometa Halley, călătorind în jurul soarelui, a putut fi văzută de pe Pământ. În prezent, Jan Peeters are 37 de ani şi 7 luni şi este doar unul dintre cei 552.863 de oameni din Bruxelles.

Lancaster, Ca (r. Mike Ott, 12 min)
Portretul iubirii surprins în deşertul californian.

Not Today / Azi nu (r. Cristina Iliescu, 14 min)
Iulia, Tudor şi fetiţa lor de trei ani, Maria, se întorc din vacanţa de iarnă petrecută în Austria. Par a fi o familie fără griji, dar o banală oprire la benzinărie e fatală relaţiei lor.

Poor Sailor / Bietul marinar (r. Víctor Carrey, 14 min)
Bietul marinar este povestea unui fermier care se decide să lase în urmă viaţa sa simplă în munţi şi să pornească într-o aventură uluitoare pe mări.

Prologue / Prolog (r. Ştefan Constantinescu, 15 min)
După încheierea unei drame romantice, după ce au fost rostite cuvintele de dragoste, acuzele şi după ultimele eforturi inutile, de-abia atunci începe filmul - începutul unei noi poveşti despre dragoste şi durere.

Shiny / Strălucitor (r. Spencer Susser, Daniel "Cloud" Campos, 4 min)
O făptură vulnerabilă se trezeşte dezbrăcată în timp ce un bărbat din Vestul Mijlociu linişteşte o lume întreagă obsedată de "cele fără de preţ", altfel zis, de cele "strălucitoare".

An ambiguous geographical area, but, for now, let's call it a delta / Spaţiu geografic greu de definit, căruia, momentan, îi spunem deltă (r. Sebastian Mihăilescu, 16 min)
În urma unui incendiu din apropiere, copiii din Delta Văcăreşti sunt evacuaţi. Tatăl lor, Tăutu, caută fier printre rămăşiţele carbonizate ca să facă rost de bani.





Biletele şi abonamentele pentru cea de a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT se pot achiziţiona online de pe www.eventbook.ro.
Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaştilor din România.
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.
Co-finanţat de: Programul Europa Creativă - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.
Sponsori: Silva, HBO, TNT, French Revolution, Pizza Hut.
Parteneri: ShortsTV, Abis Studio, Villa Kult, CineLab, ArCuB, Primăria Municipiului Bucureşti, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Cărtureşti, Universitatea Bucureşti, UNATC I.L. Caragiale, MUBI, Noumax, MIDOCAR, Blue Air, MobilaDalin, Aqua Carpatica, Rotenberg, Tassimo, Hai cu bicla, J'ai Bistrot, DESCHIS Gastrobar, Club Control, Clubul Ţăranului.
Parteneri instituţionali: Ambasada Franţei în Romania, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Israelului în România, Goethe-Institut Bucureşti, Ambasada Spaniei în România, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Republicii Finlanda în România, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Institutul Camões pentru Cooperare şi Limbă Portugheză, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Muntenegrului, Ambasada Statelor Unite ale Americii.
Parteneri media: Radio 21, Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Cinemagia, CinemaRX, Aarc, CineFan, Film Reporter, Acoperişul de sticlă, Ziarul Metropolis, Liternet, Observatorul Cultural, Decât o revistă, Modernism, Sub25, The Institute, B365, urban.ro, Vice, Infestival, Cooperativa Urbană, Orasulm.eu, Teen Art Out, Bestmusic, Metalhead, Feeder.ro, România pozitivă, Teen Art Out, Mixtopia.
Parteneri NexT Kids: Itsy Bitsy, Sfatul părinţilor, Totul despre mame, UrbanKid.ro


Descarcă broşura NexT, 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus