mai 2016
Festivalul filmului european, 2016
Vineri, 6 mai 2016, ora 19, Spaţiul Cultural European (intrare liberă în limita locurilor disponibile)

Hamlet
Marea Britanie, 1948, 155 min, crimă, dramă, romantic, thriller

Regia: Laurence Olivier
Scenariul: Laurence Olivier, după William Shakespeare
Imaginea: Desmond Dickinson / Montajul: Helga Cranston / Muzica: William Walton
Cu: Laurence Olivier, Jean Simmons, John Laurie, Esmond Knight, Anthony Quayle, Niall MacGinnis, Eileen Herlie, Norman Wooland, Terence Morgan.
Produs de: Two Cities Films


"Laurence Olivier e ca un Leonardo da Vinci, gata să-ţi spună: uite, ţi-o mai fac o dată pe Mona Lisa dacă n-ai văzut-o de prima oară." (Michael Caine)

Laurence Olivier ne oferă una dintre cele mai bune interpretări din cariera sa în această producţie multi-premiată la Oscar în 1949, când a câştigat, printre altele, trofeul pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun actor în rol principal. Este una dintre cele mai strălucite incursiuni în povestea tragică a prinţului danez, torturat de datoria faţă de tatăl său, şi de vina şi teama pe care le încearcă pregătindu-şi cu minuţie răzbunarea. O piesă clasică, o nemuritoare poveste de crimă, intrigi, nebunie şi disperare, unul dintre cele mai des interpretate texte ale lui Shakespeare, într-o versiune memorabilă.


Laurence Olivier (1907-1989) a fost un strălucit actor englez de film. Sir Laurence (devenit, după 1970, Lord Laurence), este considerat cel mai mare shakespearian al secolului al XX-lea şi cel mai bun actor din generaţia sa. A apărut pentru prima dată în public la vârsta de 9 ani, în rolul Brutus în piesa Julius Caesar, şi a continuat să joace până în ultima clipă, având la activ peste 80 de roluri. Actor clasic, a şi regizat filme, printre care trei producţii pe piesele lui Shakespeare: Hamlet, Richard al III-lea şi Henric al V-lea, în toate interpretând şi rolul titular.

Premii şi festivaluri: 1948: Golden Lion - Laurence Olivier (winner) // 1949: Oscar - Best Movie (winner), Best Main Actor - Laurence Olivier (winner) & Golden Globe - Best Foreign Movie (winner), Best actor - Laurence Olivier (winner)

1 comentariu

  • Amintire
    Virginia Burduja, 03.05.2016, 12:23

    "Hamlet", cu Laurence Olivier, mi-a fermecat o dupăamiază întreagă într-o vacanţă a anilor 50. La cinematograful din cartier plăteai un leu şi rămâneai cât puteai. Am intrat la ora trei şi abia când un cerc de foc mi-a strâns fruntea am ieşit, în seara încă luminată de apus. Vrăjită am urmărit povestea, actorii, după toate filmele ruseşti înghiţite până atunci, "Hamlet" a fost marea descoperire a lumii shakespeariene, uluitoare, mereu inepuizabilă. Jocul în sine al magistralului actor englez abia după mulţi ani l-am apreciat cu adevărat, şi, într-adevăr, a fost interpretarea mănuşă pe rol, Hamletul gândit de Shakespeare însuşi. O mare lecţie de actorie!


Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus