aprilie 2016
Festivalul Internaţional de film NexT, 2016
Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT (7-11 aprilie 2016) aduce pe ecran cele mai interesante scurtmetraje nordice ale ultimilor ani şi, în premieră în România, cel mai nou film în regia lui Paul Thomas Anderson.

Arthouse Shorts prezintă scurtmetraje regizate de cineaşti consacraţi (printre numele incluse în selecţia ediţiilor precedente se numără Claire Denis, Mike Leigh şi David Cronenberg) ale căror filme sunt prea sonore pentru a fi incluse în competiţie, dar prea bune ca să lipsească din festival.

În 2016 highlight-ul secţiunii este Junun, un mediu-metraj documentar în regia lui Paul Thomas Anderson (nominalizat la 6 Oscaruri pentru producţii precum There Will Be Blood, Magnolia şi Boogie Nights). Anderson, care a regizat şi o serie de videoclipuri de-a lungul timpului, îl are ca personaj principal în Junun pe muzicianul Jonny Greenwood, care călătoreşte în Rajahstan pentru a cânta alături de muzicieni indieni.

"Un film care ne transportă chiar acolo în cameră, trăind şi respirând o experienţă artistică singulară", a scris despre Junun David Rooney de la prestigioasa publicaţie Hollywood Reporter.


Selecţia este completată de noul scurtmetraj al lui Denis Cote, Excursions şi de scurtmetrajul Take What You Can Carry, în regia lui Matt Porterfield. Premiat la Berlinale şi la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, Excursions prezintă povestea Claudiei şi a lui Martinho, doi ghizi turistici din Lisabona ale căror vieţi singuratice se vor intersectă datorită unui concert de jazz. Prezentat la rândul său la Berlinale, Take What You Can Carry este portretul unei tinere exuberanţe a cărei imagine se conturează prin intermediul locurilor în care trăieşte şi a persoanelor care îi sunt apropiate.


Scurtmetrajele din secţiunea Arthouse Shorts vor fi proiectate luni, 11 aprilie 2016, la Elvire Popesco, începând cu ora 20.30.

Focusul 2016 al Festivalului Internaţional de Film NexT pune în lumina reflectoarelor producţia de scurtmetraj din Ţările Nordice printr-o selecţie a celor mai inedite şi reprezentative filme regizate de cineaşti scandinavi. Selecţia a fost realizată de Massimiliano Nardulli, unul dintre cei trei selecţioneri NexT, în colaborare cu Jukka-Pekka Laakso, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Tampere, care este şi membru al juriului Competiţiei Internaţionale.

În programul Focus: Tările Nordice regăsim Syndromeda, un scurtmetraj care prezintă un personaj captiv între vis şi realitate, A Simple Life, care examinează impactul tehnologiei asupra unui cuplu de vârstă mijlocie, Artun, care spune povestea unui băiat aflat în căutarea primului sărut, şi Say Yes and Dance, un film al cărui personaj principal este un şomer care merge la un interviu de angajare pentru un job pe care nu-l doreşte.



 
Scurtmetrajele nordice se văd sâmbătă, 9 aprilie 2016, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco.

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaştilor din România şi al Programului Europa Creativă - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.
Parteneri: HBO, ShortsTV, French Revolution, CineLabs, Abis Studio, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB), MUBI, Mobila Dalin, Noumax, Pizza Hut, J'ai Bistrot, Hai cu Bicla, Villa Kult, Ambasada Franţei în România, Institutul francez din Bucureşti, Ambasada Suediei în România, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Republicii Finlanda în România, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Ambasada Spaniei în România.
Parteneri media: Radio 21, Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Cinemagia, CinemaRX, Aarc, CineFan, Film Reporter, Acoperişul de sticlă, Ziarul Metropolis, Liternet, Observatorul Cultural, Decât o revistă, Modernism, Sub25, The Institute, B365, urban.ro, Vice, Infestival, Cooperativa Urbana, Orasulm.eu, Teen Art Out, Bestmusic, Metalhead, Feeder.ro, România pozitivă, Teen Art Out, Mixtopia.


Descarcă broşura NexT, 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus