septembrie 2005
Cu ocazia împlinirii a 15 ani de la reunificarea Germaniei, Goethe-Institut organizează o săptămână de film despre acest eveniment major în istoria germană. Subiectul filmelor este viaţa oamenilor care, după căderea Zidului, departe de starea de euforie, au fost uitaţi de lumea nouă.

Sala Elvira Popescu - 4-9 octombrie 2005

 Marţi, 4 octombrie
20h00 Nikolaikirche / Biserica Nikolai (1995), 133 min.

 Miercuri, 5 octombre
18h00 Wir können auch anders... /Putem şi altfel (1993), 92 min.
20h00 Neben der Zeit / Pe lângă timp (1995), 107 min.

 Joi, 6 octombrie
18h00 Plus-minus Null / Plus-minus zero (1998), 81 min.
20h00 Das Leben ist eine Baustelle/ Viaţa e un şantier (1997), 118 min.

 Vineri, 7 octombrie
18h00 Nach dem Fall/ După cădere (1999), 86 min.
20h00 Halbe Treppe / La mijlocul scării (2001), 107 min.

 Sâmbătă, 8 octombrie
13h00 Wir können auch anders... / Putem şi altfel (1993), 92 min.
15h00 Das Leben ist eine Baustelle / Viaţa e un şantier (1997), 118 min.

 Duminică, 9 octombrie
15h00 Nach dem Fall / După cădere (1999), 86 min.
17h00 Halbe Treppe / La mijlocul scării (2001), 107 min.
19h00 Nikolaikirche / Biserica Nikolai (1995), 133 min.





Despre filme

  Viaţa e un şantier
Germania, 1997; 118 min.
Regia: Wolfgang Becker
Cu: Jürgen Vogel, Christiane Paul, Ricky Tomlinson
VO germană, subtitrat în engleză

Berlin, iarna: tânărul muncitor dintr-un abator, Jan Nebel, nimereşte în mod accidental în mijlocul unor lupte de strada între demonstranţi şi politie, îşi pierde slujba şi este condamnat la plata unei amenzi. Tatăl lui Jan moare şi acesta, împreună cu prietena sa Vera, stau la priveghi. Jan aşteaptă cu teama rezultatul analizei de SIDA căci Vera nu e deloc fidelă şi în fiecare noapte doarme în altă parte, aşa că Jan se teme să nu fie seropozitiv. Un film provocator cu accente comice despre spiritul generaţiei tinere într-o metropola.
Menţiune specială, Berlin 1997.

  La mijlocul scării
Germania, 2001; 107 min.
Regia: Andreas Dresen
Cu: Steffi Kühnert, Gabriela Maria Schmeide, Thorsten Merten
VO germană, subtitrat în engleză

Două familii prietene, Kukowski şi Düring, sunt la mijlocul vieţii. Rutina s-a infiltrat în relaţiile lor. Fie că sunt proprietari de fast-food-uri, vânzători sau moderatori la radio, nu mai au nimic nou să-şi spună. Lucrurile se complică atunci când Elle Kukowski şi Chris Düring au o relaţie. Viaţa celor doua cupluri scapă de sub control, cotidianul e bulversat, viaţa e repusă în discuţie, dar brusc observăm că mici miracole sunt încă posibile. Filmat pe suport digital, mai mult improvizat decât planificat, filmul este foarte realist, dar în acelaşi timp e o analiză delicată a cotidianului (est-)german.
Marele Premiu al Juriului, Berlin 2002.

  După cădere
Germania, 1999; 86 min.
Regia: Frauke Sandig
Film documentar
VO germană, subtitrat în engleză

Documentar despre dispariţia Zidului Berlinului. Cu mărturiile unui istoric american, ale unui preot berlinez şi ale unui expert bavarez în demolări. Ei povestesc despre cum trecutul unor oameni a dispărut odată cu dispariţia Zidului şi sunt cu toţii de acord că Zidul şi urmele sale au fost înlăturate prea repede, în scopul uitării istoriei. O consecinţă absurdă: cercetători homeopaţi britanici au transformat betonul Zidului în praf homeopatic.

  Biserica Nikolai
Germania, 1995; 133 min.
Regia: Frank Beyer
Cu: Barbara Auer, Ulrich Matthes, Daniel Minetti, Annemone Haase
VO germană, subtitrat în engleză

Viaţa unei familii din Leipzig, din 1987 până la căderea Zidului Berlinului, sfâşiată de diferenţele de atitudine vis-à-vis de puterea politică oficială – mergând de la colaborare şi până la refuz. În urma revoluţiei paşnice din RDG, familia lui Astrid intră într-o criză profundă. Ea participă în fiecare zi de luni la rugăciunile din Biserica Nikolai din Leipzig, alăturându-se astfel mişcării de rezistenţă. Astfel se nasc conflicte între ea şi fratele ei, ofiţer al Ministerului pentru siguranţa statului, şi mama ei, care nu vrea să recunoască schimbarea.

  Pe lângă timp
Germania, 1995; 107 min.
Regia: Andreas Kleinert
Cu: Victor Deiss, Günter Drescher, Sina Fiedler
VO germană, subtitrat în engleză

Germania după reunificare. Sophie este cea mai frumoasă fată dintr-un mic orăşel din Brandenburg. Gara în care lucrează este închisă şi odată cu dispariţia cârciumii din gară, dispare şi cea mai buna prietena a ei. Sophie nu pleacă cu ea, fiindcă are un secret. S-a îndrăgostit de un dezertor rus care se ascunde într-o cazemată părăsită, vrând sa rămână în Germania. Însă ceea ce începe ca o poveste de dragoste, sfârşeşte în mod tragic, căci fiecare începe să-l simpatizeze în mod special pe Sergej, dar nu fără o oarecare invidie.

  Plus-minus zero
Germania, 1998; 81 min.
Regia: Eoin Moore
Cu: Charlie Lezin, Zoe Moore, Steffen Münster
VO germană, subtitrat în engleză

Alex, muncitor pe şantier, este un ratat. A eşuat ca tata şi soţ, şi locuieşte de câteva luni într-un container pe şantier. Ruth face de ceva vreme trotuarul; este o victimă a perioadei de tranziţie, care visează la o viaţă normală. Svetlana, refugiată din Bosnia, aşteaptă să fie expulzată. Alex o întâlneşte în Berlin pe strada prostituatelor. Trei oameni singuri, care doresc o schimbare a vieţii lor.

  Putem şi altfel
Germania, 1993; 92 min.
Regia: Detlev Buck
Cu: Joachim Król, Sophie Rois, Horst Krause, Konstantin Kotljarov
VO germană, subtitrat în română

Pentru a intra în posesia proprietăţii pe care bunica le-a lăsat-o moştenire, doi fraţi din Germania de Vest pleacă spre Estul "sălbatic". Fraţii Kipp şi Most călătoresc cu un hârb de maşină spre mormântul bunicii lor, de a cărei înmormântare trebuie sa se ocupe. Lor li se alătură Victor, un dezertor din fosta armată sovietică, împreuna cu Kalaschnikow-ul său. După ce sunt atacaţi de o bandă de hoţi, sunt căutaţi de politie. Începe o călătorie aventuroasă prin noile landuri federale.

Menţiune specială, Berlin 1993.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus