aprilie 2016
Festivalul Internaţional de film NexT, 2016
Luni seară, 17 aprilie 2016, la Cinema Muzeul Ţăranului, a avut loc gala de decernare a premiilor celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT. Gala a fost prezentată de Ada Solomon, directoarea Festivalului Internaţional de Film NexT şi Yvonne Irimescu, coordonatoarea NexT.


Trofeul NexT 2016 a revenit producţiei Cei vii au nevoie de lumină, cei morţi, de muzică / The Living Need Light, The Dead Need Music, regizat de The Propeller Group din Vietnam. The Living Need Light, The Dead Need Music este o călătorie vizuală şi muzicală în tradiţiile şi ritualurile funerare din sudul Vietnamului. "Un film al cărui ritm este dat de schimbările de culoare şi de fluiditatea sunetului, care menţine o senzaţie continuă de transpoziţie suprarealistă într-un prezent necunoscut şi totuşi existent. Un film viu, liric, poetic şi profund", potrivit juriului.

Trofeul NexT constă în 2.000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român şi 2000 de Euro în servicii digitale şi de laborator (post-producţie) oferiţi de CineLab România.


Premiul "Cristian Nemescu" pentru Cea mai bună regie, în valoare de 1.000 de euro, bani oferiţi de Institutul Cultural Român, a fost obţinut de She Stoops to Conquer, de Zack Russell, pentru "un simţ admirabil al bizarului şi o interpretare foarte specială, lucrând una în completarea celeilalte pentru a ne oferi o viziune subtilă a ciudăţeniei ce se ascunde în jurul nostru."


Premiul "Andrei Toncu" pentru Cea mai bună coloană sonoră, constând în 1.000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român, i-a fost acordat Katarzynei Szczerba, pentru Figure. "Premiul pentru sound design este oferit unui film care foloseşte sunetul pentru a comenta, a contrazice şi a amuza. Demonstrează cum sunetul poate fi o parte independentă a filmului. Este nevoie, desigur, şi de imagini deosebite care să însoţească o asemenea coloană sonoră formidabilă", a fost de părere juriul.

Juriul a acordat două menţiuni speciale pentru animaţia MANOMAN, de Simon Cartwright, şi pentru scurtmetrajul autohton Dispozitiv 0068, de Radu Bărbulescu.


Prăjitorul de pâine, în regia lui Cristian Pop, a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc. Potrivit juriului, "pentru un scurtmetraj foarte impresionant, care a reuşit să emoţioneze publicul. Cele două personaje sunt jucate realist, aducând intensitate şi umor pe ecran. Emoţiile diferite cu care se confruntă personajele sunt neprevăzute şi interesante în fiecare minut. Regizorul s-a folosit de un aparat de bucătărie ca un catalizator şi ca o metaforă pentru o poveste mai mare decât filmul, şi nu numai. Astfel filmul a dobândit o intrigă foarte puternică, iar nouă ne-a fost foarte uşor să ne identificăm cu personajele. După finalul la fel de puternic, am rămas cu senzaţia că am vrea să aflăm mai multe despre cele două personaje". Premiul valorează 1.000 de euro şi este oferit de Institutul Cultural Român.

Premiul Luno, în valoare de 2.000 de euro, a fost acordat scurtmetrajului românesc Vacanţă la ţară, regizat de Andrei Tănase. "Pentru că e filmul pe care l-am fi făcut şi noi, şi am vrea să vedem pe marele ecran astfel de producţii mai des. Nu e uşoară alegerea, pentru că fiecărui film i-am fi dat un premiu pentru ceva anume ‒ mai greu de ales a fost criteriul câştigător", a declarat Anca Floroiu, reprezentata colectivului creativ Luno.

Premiul Publicului pentru film românesc, acordat unei pelicule din Competiţia naţională şi constând în suma de 500 de euro, oferită de Pizza Hut, a fost câştigat tot de Dispozitiv 0068.

Premiul Publicului pentru film străin a revenit scurtmetrajului Tinereţea monştrilor îndrăgostiţi / Jeunesse de Loups-Garou (r. Yann Delattre). Premiul, acordat de Pizza Hut, valorează 500 de euro.


Câştigătorul concursului The Pitch şi al unui cec de 5.000 de euro din partea ShortsTV este proiectul Private Party, de Octav Chelaru. "Toate proiectele au fost foarte bune: subiecte diferite, viziuni diferite, diferite stadii de dezvoltare şi experienţă. Ideea a fost realistă şi poate fi realizată astfel încât să se respecte bugetul şi în intervalul de timp necesar. Povestea ni s-a păruit una puternică, a avut o perspectivă unică, cu care am putut relaţiona, a fost de impact şi ne-a făcut să ne punem întrebări. Este important să sprijinim tinerii realizatori de film, poate mai puţin experimentaţi, dar cu foarte mult potenţial." Acelaşi proiect a câştigat şi Premiul Villa Kult, care constă într-o rezidenţă artistică în Berlin, pe perioada Berlinalei, cu transportul asigurat.

De asemenea, în cadrul NexT Short Film Market a fost premiat şi proiectul Exit, al lui Bogdan Benea, cu 1.000 de Euro în servicii de post-producţie DI, premiu oferit de Abis Studio.

Cele patru trofee principale NexT au fost modelate de artistul Titi Ciocan şi pictate de modelate de Titi Ciocan şi pictate de Nicu Duţă aka KITRA, Andy Sinboy, Loreta Isac, Paul Dersidan şi Sorina Vazelina.

Site: nextfilmfestival.ro | Facebook: facebook.com/NexTFilmFestival
Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaştilor din România.
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.
Co-finanţat de: Programul Europa Creativă - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.
Sponsori: Silva, HBO, TNT, French Revolution, Pizza Hut.
Parteneri: ShortsTV, Luno, Abis Studio, Villa Kult, CineLab, ArCuB, Primăria Municipiului Bucureşti, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Cărtureşti, Universitatea Bucureşti, UNATC I.L. Caragiale, MUBI, Noumax, MIDOCAR, Blue Air, Uber, MobilaDalin, Aqua Carpatica, Rotenberg, Tassimo, Hai cu bicla, J'ai Bistrot, DESCHIS Gastrobar, Club Control, Clubul Ţăranului.
Parteneri Instituţionali: Ambasada Franţei în Romania, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Israelului în România, Goethe-Institut Bucureşti, Ambasada Spaniei în România, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Republicii Finlanda în România, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Institutul Camões pentru Cooperare şi Limbă Portugheză, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Muntenegrului, Ambasada Statelor Unite ale Americii.
Parteneri media: Radio 21, Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Cinemagia, CinemaRX, Aarc, CineFan, Film Reporter, Acoperişul de sticlă, Ziarul Metropolis, Liternet, Observatorul Cultural, Decât o revistă, Modernism, Sub25, The Institute, B365, urban.ro, Vice, Infestival, Cooperativa Urbană, Orasulm.eu, Teen Art Out, Bestmusic, Metalhead, Feeder.ro, România pozitivă, Teen Art Out, Mixtopia.
Parteneri NexT Kids: Itsy Bitsy, Sfatul părinţilor, Totul despre mame, UrbanKid.ro


Descarcă broşura NexT, 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus