mai 2016
Festivalul filmului european, 2016
Joi, 5 mai 2016, ora 19.30, Cinema Pro
Kollektivet / Comunitatea / The Commune
Danemarca, 2016, 111 min, dramă

Regia: Thomas Vinterberg
Scenariul: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
Imaginea: Jesper Tøffner / Montajul: Janus Billeskov Jansen, Anne Østerud / Muzica: Fons Merkies
Cu: Ulrich Thomsen, Fares Fares, Trine Dyrholm
Distribuit de: Independenţa Film


"Vinterberg îşi concentrează atenţia asupra unei comunităţi închegate, autoinstituite în Copenhaga anilor '70, creând un film care e cu atât mai bun cu cât abordează un subiect foarte intim." (Waytooindie)

"Acasă este acolo unde există durere." (The Guardian)

Vinterberg spune povestea complicată a câtorva cupluri trecute de prima tinereţe, care se hotărăsc să se mute împreună în aceeaşi casă pentru a încerca să evite rutina inerentă a mariajului. Filmul este delicat şi plin de umor, dar şi un portret dureros şi emoţionant al unei întregi generaţii, o declaraţie de iubire tandră şi ostilă în acelaşi timp - pentru un grup de idealişti şi visători care s-au trezit brusc la realitate.


Thomas Vinterberg s-a născut în 1969, a absolvit cursurile Şcolii Daneze de Film în 1993, filmele sale de absolvire - Sidste omgang / Last Round şi Drengen der gik baglæns / The Boy Who Walked Backwards, fiind multipremiate în festivaluri importante. Este unul dintre cei patru semnatari ai manifestului DOGMA 95, alături de Lars von Trier, Søren Kragh-Jacobsen şi Kristian Levring. Cunoaşte succesul internaţional cu Festen / The Celebration (1998), primul film al mişcării amintite mai sus, cu care câştigă Premiul Special al Juriului la Cannes. Următoarele două filme: It's All About Love (2003) şi Dear Wendy (2005), realizate în limba engleză, sunt selectate în competiţie la Sundance. Revine la producţii în limba maternă cu comedia En mand kommer hjem / When a Man Comes Home (2007) urmată de Submarino (2010), şi de Jagten / The Hunt (2012), aceasta din urmă primind Premiul Juriului Ecumenic la Cannes 2012.

Premii şi festivaluri: 2016: Berlin IFF (Best Actress) // Vilnius IFF, Luxembourg City FF (2016)
Website: thecommune.fourfour.com
Facebook: facebook.com/The-Commune

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus