mai 2016
Festivalul filmului european, 2016
Sîmbătă, 7 mai 2016, ora 15.00, Cinema Elvira Popescu

Rico, Oskar und die Tieferschatten / Rico şi Oscar. Umbrele misterioase / The Pasta Detectives
Germania, 2014, 97 min, aventură, comedie, familie

Regia: Neele Leana Vollmar
Scenariul: Christian Lerch, Andreas Bradler, Klaus Döring, Neele Leana Vollmar
Imaginea: Torsten Breuer / Montajul: Bernd Schlegel / Muzica: Oliver Thiede
Cu: Anton Petzold, Juri Winkler, Karoline Herfurth
Produs de: FIP, Lieblingsfilm


"Cu personaje de care te ataşezi repede şi o poveste amuzantă şi captivantă, Rico, Oskar und die Tieferschatten / Rico şi Oscar. Umbrele misterioase este un film pentru întreaga familie." (Letterboxd)

Rico este un copil neobişnuit. Uneori ceilalţi râd de el pentru că este foarte aiurit. În acelaşi timp el este foarte atent la detalii, observă lucrurile ciudate care se petrec la el în bloc. Talentul său devine brusc foarte folositor atunci când prietenul lui neastâmpărat, Oskar, este răpit.

Neele Leana Vollmar s-a născut în anul 1978 în Germania. A studiat la Academia de Film Baden - Württemberg. Primul ei scurtmetraj, My Parents (2003), a fost premiat la numeroase festivaluri. În prezent, e în postproducţie cu Rico, Oskar und der Diebstahlsein, care urmăreşte în continuare aventurile celor doi copii.

Premii şi festivaluri: 2015: Bavarian Film Awards (Best Children's Film), German Film Awards (Outstanding Children or Youth Film), Munich FF (White Elephant - Special Award) // 2014: Munich FF (Kids Audience Award) // Buenos Aires German FF, Paris German FF, Cinekid FF (2015)


Website: www.ricoundoskar-diefilme.de/die-filme.html
Facebook: www.facebook.com/RicoOskar.Filme

Sîmbătă, 7 mai 2016, ora 17.00, Cinema Elvira Popescu

Scurtmetraje din Republica Moldova
Medalion
Republica Moldova, 2013, 20 min

Regia: Igor Sadovski
Scenariul şi montajul: Igor Sadovsky, Liuba Sadovsky / Muzica: Mauro Isetti, Egidio Perducca
Cu: Laura Locatelli, Matteo Bosurgi, Martina Zabrianu, Gianni Santoro
 
Medalion spune povestea unei femei obişnuite ale cărei gânduri reprezintă, de fapt, premoniţii. Întâlnirea cu o fostă colegă de facultate reînvie această latură ascunsă din ea. Prinsă între coşmaruri şi halucinaţii, urmează să aibă parte de cea mai teribilă presimţire posibilă.
 
Igor Sadovski este un tânăr regizor şi scenarist italian de origine basarabeană, cunoscut pentru scurtmetrajul Disturbia, participant la Short Film Corner, la Cannes în 2012. În 2016 a regizat un nou scurtmetraj, Flutulus, ale cărui scene au fost împrumutate de trupa Alternosfera pentru partea de vizual a celei mai recente melodii, Haosoleum.
 
****
Milika
Republica Moldova, 2015, 15 min
scurtmetraj, dramă
 
Scenariul şi regia: Valeriu Jereghi
Imaginea: Dorin Catrinescu, Igor Catrinescu / Montajul: Dorin Catrinescu, Igor Catrinescu, Valeriu Jereghi / Muzica: Arnaud de Buchy, Didier Falk
Cu: Emilia Jereghi, Violeta Gatisoi, Anatol Mirzenco, Teodora Jereghi
 
Milika are cinci ani şi trăieşte cu bunica ei într-un sat din Moldova. Părinţii au divorţat şi fiecare şi-a creat o altă familie. Va reuşi Milika să-i readucă împreună?
 
Valeriu Jereghi este un regizor de film şi scenarist moldovean, membru al Academiei Euroasiatice de Televiziune şi Radio. A realizat numeroase filme de ficţiune şi documentare, selectate şi premiate în festivaluri internaţionale de film. Filmul Milika vine ca o continuare a poveştii copiilor rămaşi singuri acasă, mama lor fiind plecată la muncă în Italia, din documentarul Arrivederci, prezentat în ediţia 2015 a Festivalului Filmului European.


Facebook: www.facebook.com/milikashort

***
Ecouri / Echoes
Republica Moldova, 2015, 19 min
 
Regia şi scenariul: Dumitru Grosei
Asistenţi regie: Cristian Madan, Călin Laur, Dumitru Tcaci
Imaginea: Yaroslava Svetlova, Dumitru Grosei
Montajul: Călin Laur, Yaroslava Svetlova, Dumitru Grosei
Cu: Dana Ciobanu, Alexandru Rusu
Produs de: Alternative Cinema
 
O tânără dă curs unei aventuri cu un bărbat lipsit de intenţii serioase şi se trezeşte prinsă într-o relaţie dificilă. Îşi îneacă amarul în alcool, drept urmare soţul o părăseşte. Adâncită tot mai mult în depresie, încearcă să lupte cu acest viciu pentru a-şi salva căsnicia. Va reuşi oare?
 
Dumitru Grosei s-a născut în R. Moldova în anul 1969. A studiat dreptul la Universitatea din Iaşi şi regie de film şi tv la U.N.A.T.C. Bucureşti.
Filmografie: Eine kleine nachtgeschichte (1997), Voila (1999, Premiul Kodak pentru cea mai bună imagine), documentarul Staroverii (2002, sub îndrumarea celebrului regizor francez Bertrand Tavernier) şi scurtmetrajul Cadoul (2014, după un scenariu scris împreună cu Marian Crişan). Ecouri este rezultatul unui master class de regie, imagine şi actorie de film, ţinut la Chişinău în vara anului 2014.
 
Festivaluri: 2015: Cannes FF - Romanian Short Waves 8, Athens Short IFF
Facebook: www.facebook.com/ecouri.echoes

Sîmbătă, 7 mai 2016, ora 18,00, Cinema Elvira Popescu

Fidelio, l'Odyssée d'Alice / Fidelio - călătoria lui Alice / Fidelio: Alice's Odyssey
Franţa, 2014, 97 min, dramă
 
Regia: Lucie Borleteau
Scenariul: Lucie Borleteau, Clara Bourreau
Imaginea: Simon Beaufils / Montajul: Guy Lecorne / Muzica: Thomas De Pourquery
Cu: Ariane Labed, Melvil Poupaud, Anders Danielsen Lie
Distribuit de: PYRAMIDE FILMS


Fidelio, l'Odyssée d'Alice / Fidelio - călătoria lui Alice nu spune doar povestea unui triunghi amoros, ci explorează îndrăzneţ relaţiile monogame şi la distanţă. Alice, un marinar cu câte un bărbat în fiecare port, porneşte într-o odisee palpitantă, erotică, reflexivă." (Film Comment)
 
Alice are 30 de ani şi o ocupaţie mai puţin obişnuită pentru o femeie: este marinar. Îşi lasă logodnicul pe uscat şi se îmbarcă pe cargobotul Fidelio pentru a prelua postul unui mecanic care tocmai decedase. Ajunsă la bord descoperă că nava pe care pleacă este condusă de căpitanul Gaël, prima ei iubire... În mijlocul unui echipaj exclusiv masculin şi într-un triunghi amoros, Alice încearcă să rămână la "suprafaţă".
 
Lucie Borleteau a studiat mai întâi la Nantes, iar în 2004 a obţinut o diplomă de master în cinematografie la Universitatea Paris VIII. Are experienţă în producţie cinematografică, a colaborat la scrierea de scenarii (cu Claire Denis pentru White Material), a făcut asistenţă de regie (Lou Ye, Arnaud Desplechin), a fost actriţă de film şi teatru. Fidelio - călătoria lui Alice este primul ei lungmetraj. O parte dintre personajele filmului sunt jucate de actori români, iar unele scene sunt filmate în Constanţa.
 
Premii şi festivaluri: 2014: Locarno IFF (Best ActRess, Europa Cinemas Label), Les Arcs EFF (Press Prize), Montclair FF (Best Film) Palm Spring IFF (New Voices/New Visions Special Jury Mention) // César Awards, La Roche-sur-Yon IFF, Arras FF, Seville EFF, Tallinn Black Nights FF, Vendôme FF (2014), Göteborg IFF, FIF d'Amour de Mons, Jameson Dublin IFF, San Francisco IFF, Off Plus Camera Krakow, Edinburgh IFF, Karlovy Vary IFF, Sarajevo FF, Helsinki IFF, Haifa FF, Brussels IFF (2015)
 

Facebook: www.facebook.com/fidelio.lefilm

Sîmbătă, 7 mai 2016, ora 20.00, Cinema Elvira Popescu

Scurtmetraje din România
Plante perene / Perennial Plants
2013, 13 min
 
Regia: Roxana Stroe
Scenariul: Diana Mereoiu şi Roxana Stroe
Imaginea: Laurenţiu Răducanu / Montajul: Cristi Dimitriu
Cu: Anca Băjenaru, Ada Navrot, Gabriel Spahiu
 
Rămasă singură pe lume, o văduvă pensionară decide să-şi facă pregătirile de plecare.
 
Roxana Stroe este regizor şi scenarist. A absolvit în 2013 secţia Regie de film şi TV a U.N.A.T.C., urmând apoi cursurile unui Masterat la aceeaşi universitate.
 
Festivaluri: Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independent, St. Petersburg International Festival of Debut and Student Films (2014)
 
***
Black Friday
2015, 21 min
 
Regia: Roxana Stroe
Scenariul: Ana Maria Gheorghe şi Roxana Stroe
Imaginea: Laurenţiu Răducanu / Montajul: Cristi Dimitriu
Cu: Sorin Cocis, Gabriel Spahiu
 
În timpul comunismului, după o aşteptare îndelungată la coadă, pe stomacul gol, Mihail nu îşi primeşte raţia de alimente şi decide că trebuie să găsească o modalitate pentru ca a doua zi să fie primul la coadă.
 
Premii: Transilvania IFF 2015 (Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj)


Facebook: www.facebook.com/BlackFridayShort
 
****
O noapte la Tokoriki
2016, 18 min
 
Regia: Roxana Stroe
Scenariul: Ana Maria Gheorghe şi Roxana Stroe
Imaginea: Laurentiu Răducanu / Montajul: Vlad Genescu
Cu: Costi Apostol, Cristian Bota, Iulia Ciochina
 
La majoratul Geaninei, sărbătorit la discoteca din localitate, Tokoriki, prietenul său şi Alin îi fac o mare surpriză, pe care nimeni nu o va uita prea curând.
Premii: Berlin IFF, 2016 (Generation 14plus - Best Short Film)
Facebook: www.facebook.com/ONoapteInTokoriki
 
****
Somnul lui Richi
2015, 39 min, comedie, fantastic 
 
Regia şi scenariul: Laurenţiu Gligor, Iulian Stanciu
Imaginea: George Capoianu / Montajul: Laurenţiu Gligor
Cu: Şerban Gomoi, Roxana Condurache, Feras Sarmini, Vlad Udrescu
Produs de: Mortoci Film
 
Richi este un adult cu o lipsă precisă: linişte pentru somn. Mâine dimineaţă se trezeşte devreme, aşa că vrea să doarmă, însă zgomotele din jur nu-i dau pace, iar realitatea este înghiţită foarte rapid de un soi de magie naivă.
 
Laurenţiu Gligor este regizor şi scenarist. A făcut studii de regie la Bucureşti. Primele sale scurt-metraje, E desenul meu şi Tremurul Liniştii au fost premiate în 2013 şi 2014 la Festivalul de Film "Future Movie" Galati şi festivalul de film studenţesc Geo Saizescu. Primul său mediu-metraj independent este Somnul lui Richi, scris şi regizat împreună cu Iulian Stanciu.
 
Iulian Stanciu este regizor şi scenarist, absolvent al secţiei Regie a Facultăţii de Arte "Geo Saizescu". Debutează cu primul său mediu-metraj independent Somnul lui Richi scris şi regizat împreună cu colegul său Laurenţiu Gligor.
 
Facebook: www.facebook.com/SomnulluiRichi

***
End of Summer
2015, 20 min, documentar
 
Regia şi scenariul: Alina Manolache
Imaginea: Ruben Agadjanean / Montajul: Gabi Basalici, Mircea Bobîna / Sunetul: Ciprian Cimpoi, Dan-Ştefan Rucareanu
Cu: Lucian Ciocan, Ionuţ Lupaşcu, Georgel Lucan, Cezar Roman, Adi Petru, Ciprian Cojocari, Călin Balmoş, Paul Sasu, Andrei Predescu
Produs de: Aristoteles Workshop
 
Ultima vară înainte ca absolvenţii de liceu din Vama, Bucovina, să pornească pe drumuri separate. La 17 ani, frenezia momentelor trecute începe să se amestece cu incertitudinile viitorului şi cu primele gânduri mature.
 
Alina Manolache (n. 1990) este absolventă de Arte Plastice. End of Summer (producţie Aristoteles Workshop 2014, atelier internaţional de documentar organizat de Dan Nuţu) este al doilea său scurtmetraj, după Your Visit Starts Here (2015).
 
Festivaluri: Astra Film Fest (2015), Visions du Réel - Festival international de cinéma Nyon (2016)
Facebook: www.facebook.com/endofsummerfilm

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus