mai 2016
Festivalul filmului european, 2016
Marţi, 10 mai 2016, ora 18.30, Cinemateca Eforie
Orizont
România, 2015, 93 min, dramă, thriller (AP-12)

Regia şi scenariul: Marian Crişan (adaptare liberă după nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici)
Imaginea: Oleg Mutu RSC / Montajul: Tudor Pojoni / Muzica: Cristian Lolea
Cu: András Hatházi, Rodica Lazăr, Bogdán Zsolt, Maria Seleş, Valeriu Andriuţă
Distribuit de: Rova Film


"Cu un scenariu inspirat de nuvela Moara cu Noroc, de Ioan Slavici, Orizont nu îşi doreşte să fie o ecranizare fidelă a textului, ci o adaptare modernă a intrigii care este adusă în România de azi. Filmul îşi propune, mai degrabă, rediscutarea temelor principale ale nuvelei într-o stilistică diferită de cea din ecranizarea clasică căreia îi aduce un omagiu cinematografic." (Marian Crişan)

Încercând să îşi găsească "norocul", Lucian şi Andra - soţ şi soţie, preiau în administrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli, un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri.


Regizorul şi scenaristul român, Marian Crişan, născut în 1979 în Salonta, a absolvit în anul 1999 Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Regie. Îşi începe activitatea regizorală cu documentarul Comunismum mobilae (1998), urmat de scurtmetrajele What about your script? (1999), The man with his left hand în his pocket (2000), Ajutor (2003), La mulţi ani (2005), Portret de familie (2006), Amatorul (2007), Megatron (2008, premiul Palme d'Or la Cannes) şi Camelia (2010). Debutează în lungmetraj cu Morgen (2010), recompensat cu Premiul Special al Juriului la Locarno, Premiul Juriului Ecumenic şi premiul de regie la Go East, Wiesbaden. Cel de-al doilea lungmetraj - Rocker (2012) - a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la San Sebastian. Marian Crişan a fost ambasador onorific al Festivalului de Film European în anul 2009.

Festivaluri: Tallinn Black Nights FF, Febiofest Praga, Go East FF Wiesbaden

Facebook: www.facebook.com/orizontfilm

Marţi, 10 mai 2016, ora 20.30, Cinemateca Eforie
Bulgarska rapsodia / Rapsodia bulgară / Bulgarian Rhapsody
Bulgaria / Israel, 2014, 108 min, dramă

Regia: Ivan Nitchev
Scenariul: Yurii Dachev, Tatyana Granitova, Jean Pierre Magro, Ivan Nitchev
Imaginea: Addie Reiss / Montajul: Tatyana Bogdanova, Isaac Sehayek / Muzica: Stephan Dimitrov
Cu: Yurii Dachev, Tatyana Granitova, Jean Pierre Magro, Ivan Nitchev
Distribuit de: Cinepaz EOOD


"Rapsodia bulgară este, în esenţă, un film despre Holocaust, dar şi o evocare caldă şi tandră a inocenţei copilăriei şi a primei iubiri. În timp ce norii furtunii politice se adună deasupra Sofiei, personajele principale ascultă jazz american, se gândesc la fete şi fac schimb de replici din filmele cu Clark Gable şi Humphrey Bogart." (The Hollywood Reporter)

Vara lui 1943. Evreii din Bulgaria trebuie să se supună legilor germane. Moni, tânăr evreu din Sofia, şi Giogio, fiul şoferului comisarului pentru afaceri evreieşti, se îndrăgostesc de Shelly, o adolescentă evreică din Grecia. Cei doi băieţi testează limitele şi valorile prieteniei, în timp ce în jur lumea lor se schimbă. Bulgarii primesc ordin pentru deportarea evreilor; trenurile traversează Bulgaria cu 11343 de evrei din Macedonia şi Tracia.


Ivan Nitchev, născut în 1940 în Bulgaria, a studiat regie de film în Polonia. Este decanul Facultăţii de Arte Vizuale de la Academia Naţională de Teatru şi Film din Bulgaria, unde predă regie de film şi televiziune. A regizat până în prezent 16 filme, care au câştigat numeroase premii la festivaluri naţionale şi internaţionale.

Premii şi festivaluri: 2015: Sevastopol IFF (Golden Knight for Best Film) // Palm Beach IFF, Jewish Motifs FF, Boston Jewish FF, East Bay Jewish IFF, UK Jewish FF, Miami Jewish FF, Love is Folly IFF, Copenhagen Jewish FF, Brussels Jewish FF (2015), Toronto Jewish Film Festival (2016)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus