mai 2016
Festivalul filmului european, 2016
Miercuri, 11 mai 2016, ora 18.30, Cinema Elvira Popescu
Cea mai fericită fată din lume
România, 2009, 100 min, comedie (AP-12)

Regia: Radu Jude
Scenariul: Radu Jude, Augustina Stanciu
Imaginea: Marius Panduru / Montajul: Cătălin Cristuţiu / Muzica: Titi Fleancu
Cu: Andreea Boşneag, Vasile Muraru, Violeta Haret Popa, Şerban Pavlu, Andi Vasluianu
Distribuit de: RoImage 2000


"La drept vorbind, nu mi-a fost niciodată prea clar despre ce este acest film. Mi s-a părut iniţial că e despre foarte multe lucruri. Despre cum se raportează oamenii la ideea de bine. Despre compromisuri şi despre minciună. Despre cum limbajul filmului poate fi folosit pentru a minţi. Despre ce înseamnă să fii un adolescent speriat şi să nu ai curajul să te opui până la capăt părinţilor tăi. Despre cum e să fii părinte şi să trebuiască să profiţi de propriul copil pentru a-ţi îndeplini planurile de viaţă. Despre negociere. Despre fericire, tristeţe şi consum. Despre capitalism. Despre cum se înserează în Piaţa Universităţii, vara. Văzând filmul încheiat, nu ştiu câte din lucrurile de mai sus au rămas." (Radu Jude)

Delia a câştigat o maşină în urma unei campanii promoţionale şi vine la Bucureşti împreună cu părinţii pentru a filma un testimonial.


Radu Jude (n. 1977) este regizor şi scenarist. A realizat numeroase scurtmetraje, printre care Lampa cu căciulă (2006) şi O umbră de nor (2013). A debutat în lungmetraj cu Cea mai fericită fată din lume, urmat de Toată lumea din familia noastră (2012) şi Aferim! (2015,mai bun film şi mai bun regizor Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin). La începutul lui 2016 a montat Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman la Teatrul Naţional din Timişoara. Radu Jude a fost ambasadorul onorific al Festivalului de Film European în 2010.

Premii şi festivaluri: 2009: Berlin IFF (C.I.C.A.E. Award), IndieLisboa IFF (FIPRESCI Award), Sofia IFF (FIPRESCI Award), Wiesbaden goEast (Special Mention), Palic FF (Best Film) // Reykjavik IFF, B-Est IFF, Toronto IFF, London FF, Vancouver IFF, Warsaw FF, Leeds IFF, Thessaloniki IFF (2009), Göteborg IFF, New Directors/New Films, Hong Kong IFF, Buenos Aires IFF, Los Angeles FF, Wisconsin FF (2010)

Miercuri, 11 mai 2016, ora 20.30, Cinema Elvira Popescu
Schmitke
Republica Cehă / Germania, 2014, 90 min, comedie, mister

Regia: Štěpán Altrichter
Scenariul: Štěpán Altrichter, Jan Fusek, Tomás Koncinský
Imaginea: Cristian Pîrjol / Montajul: Andrea Schumacher, Philipp Wenning / Muzica: Johannes Repka
Cu: Peter Kurth, Johann Jürgens, Helena Dvoráková
Produs de: Credo Film GmbH, Radim Procházka


"O comedie europeană subtilă, care se bazează pe ironie şi coincidenţe ciudate pentru a stârni râsul. Un studiu al personajelor, absolut cuceritor." (The Hollywood Reporter)
"O călătorie în mintea unui om nefericit."

Schmitke se simte pândit din spatele unor tufişuri. Un mârâit misterios venit din pădure, din adâncurile ei? Când este trimis la graniţa germano-cehă pentru a repara o veche moară de vânt, lucrurile încep să devină stranii. Foarte, foarte stranii.


Štěpán Altrichter a studiat regia la FAMU în Praga şi la Universitatea Konrad Wolf din Babelsberg. Schmitke - filmul de absolvire - reprezintă şi debutul în lungmetraj. A realizat mai multe proiecte cinematografice în Germania, Republica Cehă, Peru, Turcia, China şi Iran.

Premii şi festivaluri: 2016: Cottbus IFF (Best Debut Award), Czech Lions (Best Sound) // Karlovy Vary IFF, Busan IFF, Let's Cee FF, Pilsen FF, Trento FF

Website: www.schmitkefilm.com
Facebook: www.facebook.com/schmitkefilm

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus