Suplimentul de cultură / septembrie 2005
Marele jaf comunist
În 1959, o maşină a Băncii de Stat este jefuită de o sumă uriaşă: 1,6 milioane de lei (echivalentul a circa 250.000 de dolari la vremea respectivă). Un grup de bărbaţi înarmaţi şi o femeie fug cu banii. Miliţia se ocupă la început de caz, apoi el este preluat de Securitate. Cei şase "tîlhari" sînt prinşi în două luni şi constrînşi să filmeze un documentar ce reconstituie jaful secolului şi ancheta.

Reconstituirea devine o senzaţie în România care sărbătorea 15 ani de la preluarea puterii de comunişti. Deşi destinat doar cercului închis al organizaţiilor de partid, mulţi încercau să se strecoare să vadă filmul. Între timp, cei şase fuseseră judecaţi într-un simulacru de proces şi condamnaţi la moarte (bărbaţii) sau la muncă silnică (femeia). Surprinzătoare este identitatea celor acuzaţi. Toţi erau foşti nomenclaturişti, membri ai Partidului Comunist încă din ilegalitate. De asemenea, toţi erau evrei.

De ce ar fi atacat ei sistemul pentru care luptaseră? Întrebarea este cea care-l interesează în mod special pe Solomon. Ministerul de Interne a făcut Reconstituirea. Marele jaf comunist reconstituie... Reconstituirea, punînd faţă în faţă filmul de propagandă cu ipoteze mult mai plauzibile.


Citiţi interviul cu Alexandru Solomon în Atelier LiterNet.
Regia: Alexandru Solomon

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus