Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul TIFF 2016

Actorii selectaţi în programul 10 pentru FILM la TIFF, 2016

mai 2016
10 actori talentaţi din teatrele din România vor fi prezentaţi publicului, presei şi profesioniştilor din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în cea de-a cincea ediţie a programului 10 pentru FILM. Între 2 şi 4 iunie 2016, în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc, actorii vor lua parte la workshop-uri, premiere de film şi dezbateri şi vor fi introduşi regizorilor, producătorilor români şi străini, directorilor de casting şi agenţilor.

40 de actori de diferite vârste, din toate colţurile ţării, care s-au afirmat în teatru, dar nu au avut roluri majore pe marele ecran, au fost promovaţi în cele patru ediţii de până acum ale programului 10 pentru FILM. La fiecare ediţie, actorii au fost remarcaţi de regizori şi producători, iar unii au fost distribuiţi în filme. Printre aceştia, Maria Obretin, Fülöp Erzsébet, Elena Ivanca, Alina Ilea, Lucian Teodor Rus, Alex Ion. Ca în fiecare an, actorii beneficiază de broşuri dedicate, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist şi vor fi prezentaţi publicului prin câte un interviu ce va fi publicat pe LiterNet în zilele premergătoare TIFF-ului.

Cei zece actori selectaţi în 2016 sunt: Alina Petrică (Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul de Comedie, Centrul Cultural "Nicolae Bălcescu, Teatrelli - Bucureşti), Andi Gherghe (Teatrul Ariel din Târgu Mureş), Cătălina Bălălău (Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ), Cezar Grumăzescu (Teatrul Excelsior din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Comedie), Ciprian Scurtea (Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu), Cristian Rigman (Teatrul Naţional din Cluj Napoca), Ioana-Florentina Manciu (Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova), Nicholas Caţianis (Teatrul Excelsior din Bucureşti, Teatrul Naţional I.L.Caragiale), Richard Balint (Teatrul de Stat Oradea), Sânziana Tarţa (Teatrul Naţional din Cluj-Napoca).

Actorii au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica şi Cristiana Gavrilă, Domnica Cârciumaru (director de casting), Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet) şi Ileana Cecanu (publicist, coordonatorul proiectului).

Programul 10 pentru FILM este realizat cu sprijinul: Mercedes Benz, HBO, Philip Morris Trading (iQOS), ECCO, Tudor Personal Tailor, Vestige Centre Ville, Evidence Beauty Salon, Avon, Hola Media şi Tranzit.ro.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (27 mai - 5 iunie 2016) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Staropramen
Sponsor Principal: Raiffeisen Bank
Partener Principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: HBO, MOL România, Aegon, EuroGSM, Tenaris Silcotub, Madd Electronics Group, Avon, EBS, E.ON Energie România, Energobit, Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria, Cinema City, McDonald's, Jameson, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Nespresso, Noumax, Tudor.Tailor, Compania de Apă Someş, CSI Romania, PMA Invest
Partener Tehnic: BenQ
Transportator oficial: Tarom
Partener Logistic Oficial: DHL
Parteneri instituţionali: The Japan Foundation, Ambasada Israelului în România, Ambasada Republicii Coreea în România, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez Bucureşti, Institutul Francez Cluj-Napoca, Ambasada Spaniei în România, Institutul Polonez, Delegaţia Valonia- Bruxelles.
Co-producător: TVR1, TVR Cluj
Parteneri media: TV5 Monde, Shorts TV, Europa FM, Zile şi Nopţi, Cinemap, Cineuropa.org, Cinemagia, CinemaRX, Elle, Glamour, Viva, Business Review, VICE, Decât o Revistă, Radio România Cultural, Filmneweurope, News.ro, LiterNet, Ziarul Metropolis, Alistmagazine.ro, Sub25.ro, Nine a Clock, Muzzix.ro, Urban.ro, Observator Cultural, alt.radio, Cinefan.ro, Aarc.ro, Umblat.ro
Parteneri media locali: Monitorul de Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj, Radio Cluj, Radio Infotrafic, Filmtett, Igen tessék!, Kronika, Erdely Naplo, Transindex, Clujulcultural.ro, eClujeanul.ro, I Love Cluj, Sinteza
Partener de monitorizare: mediaTRUST