România Liberă / martie 2003
Concurs
Filmul Concurs a reprezentat un eveniment în momentul premierei şi este unul dintre cele mai bune ale cinematografiei româneşti şi ale lui Dan Piţa. Subiectul nu are nimic spectaculos: un banal concurs de orientare turistică, organizat printre copacii unei păduri labirintice, devine treptat o expediţie în interiorul conştiinţei, mai întortocheată decît cărările de pe hartă.

Apariţia Puştiului, un misterios tînăr ce nu făcea parte din grupul iniţial, declanşează în participanţii la concurs întrebări asupra lor înşişi şi asupra colegilor de drum. La sfîrşitul expediţiei, Puştiul dispare la fel de misterios, făcîndu-i să se întrebe pe membrii grupului dacă el a existat cu adevărat. Tarele omului nou, produs al comunismului, sunt surprinse cu precizie şi puse în antiteză cu puritatea şi curăţenia Puştiului, singurul om adevărat, de fapt, într-o lume de fantoşe şi simulacre. Puştiul este interpretat de Claudiu Bleonţ, aflat pe atunci la începutul colaborării cu Dan Piţa, concretizată în filme excelente precum: Dreptate în lanţuri, Pas în doi, Rochia albă de dantelă, printre cele mai bune ale regizorului.

Concurs, România, 1982
Regia: Dan Piţa
Cu: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Ştefan Iordache, Valentin Uritescu, Adriana Şchiopu, Jorj Voicu.
Regia: Dan Piţa Cu: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Claudiu Bleonţ

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus