Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul TIFF 2016

Producătorul lui Mad Max, Iain Smith, onorat la TIFF, 2016

mai 2016
Iain Smith, unul dintre cei mai influenţi şi prolifici producători de film actuali, omul din spatele unor blockbustere ca Mad Max: Fury Road, The Fifth Element sau Seven Years in Tibet, este unul din invitaţii speciali ai celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde va primi Premiul Special pentru Contribuţia adusă Cinematografiei Mondiale la gala de închidere din 4 iunie 2016, de la Teatrul Naţional din Cluj. Producătorul va fi prezent şi la proiecţia Mad Max: Fury Road, premiat cu şase statuete Oscar, în Piaţa Unirii Open Air vineri, 3 iunie 2016, de la 21.45.

Născut în Glasgow, Scoţia, Iain Smith (n. 1949) a absolvit London Film School şi a colaborat de-a lungul anilor cu marile studiouri de la Hollywood - Warner Bros., Universal Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox, Miramax - şi cu regizori precum Ridley Scott, Oliver Stone, George Miller, Darren Aronofsky, Stephen Frears, Luc Besson, Roland Joffe. În 2005 a fost recompensat cu Premiul BAFTA pentru Outstanding Achievement in Film, în 2008 a fost decorat cu Ordinul de Ofiţer al Imperiului Britanic, iar trei ani mai târziu a fost numit la conducerea British Film Commission.

Deţine compania Applecross Productions încă din 1987 şi a fost producător, co-producător sau producător executiv pentru zeci de filme, de la Hearts of Fire, cu Bob Dylan, şi Mary Reilly (r. Stephen Frears), cu Julia Roberts şi John Malkovich, la producţii cu bugete mari de la Hollywood ca Mad Max: Fury Road (r. George Miller), cu Tom Hardy şi Charlize Theron, Wanted (r. Timur Bekmambetov), cu Angelina Jolie, Fountain (r. Darren Aronofsky), în care protogonişti sunt Hugh Jackman şi Rachel Weisz, Children of Men (r. Alfonso Cuaron), Alexander (r. Oliver Stone), Cold Mountain (r. Anthony Minghella), pentru care Jude Law, Nicole Kidman şi Renée Zellweger au filmat în România, la începutul anilor 2000, Planet of the Apes (r. Tim Burton), Seven Years in Tibet (r. Jean-Jacques Annaud), cu Brad Pitt pe afiş, The Fifth Element (r. Luc Besson), cu Bruce Willis, Milla Jovovich şi Gary Oldman, sau The Mission (r. Roland Joffe), în care Robert de Niro şi Jeremy Irons au roluri principale.

Deşi a contribuit la realizarea unor mari hituri de box office, Smith povestea pentru Daily Record că cel mai bun film pentru care a lucrat vreodată a fost comedia lui Bill Forsyth, Local Hero (1983), cu Burt Lancaster. Într-un interviu pentru Movie Scope, declara că "a produce este, într-un fel unic, combinaţia de artă şi bani, de comerţ şi cultură. Cele două lucruri sunt, de fapt, interdependente şi aş spune că filmele sunt inspirate de oameni talentaţi şi susţinute de bani, iar producătorul este poliţistul care supraveghează toate astea".

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (27 mai - 5 iunie 2016) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Staropramen
Sponsor Principal: Raiffeisen Bank
Partener Principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: HBO, MOL România, Aegon, EuroGSM, Tenaris Silcotub, Madd Electronics Group, Avon, EBS, E.ON Energie România, Energobit, Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria, Cinema City, McDonald's, Jameson, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Nespresso, Noumax, Tudor.Tailor, Compania de Apă Someş, CSI Romania, PMA Invest
Partener Tehnic: BenQ
Transportator oficial: Tarom
Partener Logistic Oficial: DHL
Parteneri instituţionali: The Japan Foundation, Ambasada Israelului în România, Ambasada Republicii Coreea în România, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez Bucureşti, Institutul Francez Cluj-Napoca, Ambasada Spaniei în România, Institutul Polonez, Delegaţia Valonia- Bruxelles.
Co-producător: TVR1, TVR Cluj
Parteneri media: TV5 Monde, Shorts TV, Europa FM, Zile şi Nopţi, Cinemap, Cineuropa.org, Cinemagia, CinemaRX, Elle, Glamour, Viva, Business Review, VICE, Decât o Revistă, Radio România Cultural, Filmneweurope, News.ro, LiterNet, Ziarul Metropolis, Alistmagazine.ro, Sub25.ro, Nine a Clock, Muzzix.ro, Urban.ro, Observator Cultural, alt.radio, Cinefan.ro, Aarc.ro, Umblat.ro
Parteneri media locali: Monitorul de Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj, Radio Cluj, Radio Infotrafic, Filmtett, Igen tessék!, Kronika, Erdely Naplo, Transindex, Clujulcultural.ro, eClujeanul.ro, I Love Cluj, Sinteza
Partener de monitorizare: mediaTRUST