Port.ro / mai 2016
Angry Birds
Actori de la Hollywood se amuză să pună voci în varianta originală - există şi una dublată în română pentru cei foarte mici -, iar efectul este ilar. Inflexiunile, gagurile, exclamaţiile, mârâielile de furie vor amuza pe toată lumea, indiferent de vârstă. Acum aflaţi de ce sunt, totuşi, păsările din celebrul joc video atât de furioase. Şi, ca adevăraţi eroi, se strâng toate şi concep un plan de bătaie. Comic, desigur.

Era anul 2009, când posesorii de telefoane mobile şi console s-au trezit cu un joc nou cu păsări colorate care trebuiau lansate în aer, ca să distrugă casele duşmanilor. Continuarea jocului a venit în 2015, cu aspect clar adus la zi şi cu personaje verzi ca nişte jucărioare cu chiţ - la fel de iubită. Este jocul care a fost downloadat de 3 miliarde de ori.

După asemenea succes, nu se putea ca tocmai aceste creaturi obsedante să rămână fără un lungmetraj, un film al lor. Şi iată-l acum, regizat de doi regizori tineri, la debut, iar rezultatul este încântător, pentru absolut toate vârstele, pentru toată familia.

Jocul avea umor şi găselniţe, personaje diferite, fiecare cu abilităţile lui care te ajutau să câştigi ceva. Însă filmul, mult îmbunătăţit în 3D, cu muncă asiduă la penajul păsărilor, atât de migălit pană cu pană, puf de puf, în atâtea culori şi detalii, cu ciocurile cele mai comice pe care vi le-aţi putea imagina, curge printre scene şi hohote de râs cu gura până la urechi.

Finlandezii care au creat jocul sunt acum co-producătorii filmului, sub umbrela Sony. Red, cel mai nervos, Chuck cel galben, cel mai rapid şi deştept, Mighty Eagle, vulturul mai înţelept, Bomb cel puternic, Terrence (ca un fel de Red XXXL), cel care făcea prăpăd în joc, la fel şi în film, cu murmurele lui de bass (şi comice triluri în film). O echipă forte.

Sigur, nu se putea ca o peliculă digitală să rămână cu scenografia schematică din jocul vechi. Fundalurile sunt pline de detalii. În Insula Păsărilor este loc pentru toate speciile, o varietate minunată, care umple cadrul şi ochii. Noutatea este peisajul mai abundent în detalii şi Insula Porcilor furăcioşi - care acum sunt cu mai multe forme, nu atât de rotunzi şi de compacţi ca în joc -, un mic regat de case unele peste altele, ca un joc de cărţi. Şi, foarte comic - mai ales pentru cei maturi (haha, Kevin Bacon!) - că aceşti purcei verde fluorescent, lucioşi, cu aspectul lor de jucării de cauciuc, împrumută multe de la rasa umană, din cultura americană.

Purceii nu mai fug aici cu trei ouă, există un plan malefic de a le lua pe toate o dată pentru a le duce în insula lor ca să fie mâncate. Filmul are ritm şi suspans demn de filmele de aventuri, are gaguri la care se râde des, plus rezolvări in extremis, cum îi stă bine oricărei poveşti cu sufletul la gură. Poate să funcţioneze ca basm pentru cei mici sau fabulă despre prietenie pentru cei mari, cert e că filmul va avea cu siguranţă încasări record.

Filmul aduce unghiul subiectiv în timpul catapultării păsărilor, iar asta chiar e frumos de privit. 3D-ul îşi face aici din plin simţită prezenţa. Culorile bogate şi dăruite cu generozitate păsăretului, ochii mari, rotunzi ale la fel de rondelor creaturi minuscule cu pene - tiii, şantajul afectiv maxim! -, umorul, scenele de grup, scandările şi cântările - prilejul pentru a trece prin film şi a vă binedispune.


Regia: Fergal Reilly, Clay Kaytis Cu: Jason Sudeikis, Josh Gad, Danny McBride, Maya Rudolph, Kate McKinnon, Sean Penn, Tony Hale, Keegan-Michael Key, Bill Hader, Peter Dinklage

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus