iunie 2016
Festivalul TIFF 2016
În urmă cu doar câteva luni, având-o invitată în emisiunea The View, Whoopi Goldberg o introducea astfel: "Există staruri şi staruri. Şi uneori suntem binecuvântaţi şi apare un megastar". În cinemaul mondial există multe staruri, mulţi actori care au pătruns foarte adânc în memoria publicului cinefil. Însă, aşa cum spune şi Whoopi Goldberg, ea însăşi un star, din când în când, cu mult noroc, apare în lumea volatilă a celebrităţii, în această minunată lume a peliculei de celuloid, un megastar, al cărui nume continuă să spună poveşti despre faima şi talentul purtătorului lui mult timp după ce cariera i-a atins apogeul. Un astfel de nume şi un asemenea megastar este cea care a venit în aceste zile de ediţie aniversară a TIFF-ului clujean şi românesc, Sophia Loren.
 

Într-o amiază nu din cele mai însorite, cu lumina abia filtrată prin perdeaua compactă de ploaie, dar într-un Cluj bogat în film, în întâlniri bune şi semnificative cu cinemaul, în Clujul care tocmai ţinuse, cu o seară înainte, aproape o mie de oameni nemişcaţi, trei ore, participând, râzând, aplaudând cu bucuria unei găsiri la regalul cinematografic al lui Cristi Puiu, Sieranevada, a oferit o minunată întâlnire cu o actriţă de un "imens talent şi versatilitate, cu o carieră spectaculoasă şi o poveste de viaţă incredibilă", aşa cum a prezentat-o gazda conferinţei de presă, actriţa Ozana Oancea. Chiar dacă au trecut mulţi ani de când turna La ciociara, pentru care a primit primul premiu Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin acordat unei actriţe din afara Statelor Unite, pentru un film în limba italiană, sau Matrimonio all'italiana, pentru care a fost nominalizată la Oscar, Sophia Loren continuă să fie un megastar şi să poarte cu ea toate atributele care i-au adus această aşezare în rândurile nu foarte groase ale celor aleşi deopotrivă de arta lor şi de public.
 
Acum octogenară, apariţia ei păstrează toate elementele care i-au construit acea aură specială pe care o dă întâlnirea lor: un mare talent, o mare frumuseţe şi o impresionantă carieră cinematografică ce numără peste nouăzeci de filme de mare şi mic ecran, ultimul fiind scurtmetrajul Voce umana regizat de fiul ei, Edoardo Ponti, în 2014. O relaţie actriţă-regior, dar şi mamă-fiu, despre dinamica căreia spune cu aroma de umor cald al unei frumoase relaţii: "A fost filmarea ideală pentru mine, am încercat să uit că e fiul meu, ceea ce nu era uşor când mă uitam în ochii lui. Dar nu uita că sunt mama ta!".


Trecând prin şase decenii şi jumătate de film, în care a debutat la cincisprezece ani, Sophia Loren e mărturia cât se poate de concretă, pe care o şi afirmă, că în spatele unei actriţe importante trebuie să stea multă muncă, interesantă, dar extenuantă, mult sacrificiu. Şi, mai ales după un astfel de parcurs şi o astfel de construcţie a carierei, nu îi e greu să recunoască că nu mai e demult o adolescentă şi să spună, onest, că înainte de a accepta un rol, de oriunde ar veni el, chiar şi de la un regizor român, trebuie să se gândească foarte bine, pentru că vrea să facă ceva care i se potriveşte, se potriveşte sentimentelor ei şi că acel rol ar trebui să fie o operă de artă.

Pentru că este o actriţă care a lucrat cu mari regizori şi cu mari actori, de-a lungul multor întâlniri memorabile: Lady L, alături de Paul Newman, în regia lui Peter Ustinov, A Countess from Hong-Kong, cu Marlon Brando, ultimul film regizat de Charlie Chaplin, Houseboat, cu Cary Grant, El Cid, cu Charlton Heston, Boy on a Dolphin, în regia lui Jean Negulesco, şi lista e foarte, foarte lungă. Cu toate astea, mărturiseşte că Vittorio De Sica rămâne cel care i-a oferit rolurile cele mai grele, cele mai complexe, iar Marcello Mastroniani rămâne cel mai minunat partener de ecran.

Sophia Loren, o actriţă care spune că nu s-a simţit o mare stea nici când a primit cele două premii Oscar, nici acum, când a venit în România, la TIFF 2016, unde va primi Premiul pentru întreaga carieră. Un megastar ce nu ştie care e definiţia celebrităţii şi spune, candid: "I feel like one of yours".

Descarcă programul TIFF 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus