februarie 2017
Festivalul Like CNDB, 2017
LIKE CNDB 2017
Ediţia a IV-a
Schimbăm idei
1 martie - 26 martie 2017

Lumea în care trăim azi pare să se întoarcă spre ea însăşi. Atenţia noastră este obligată să fie distributivă, bombardaţi de toate tipurile de informaţii, de schimbări importante, uimiţi de gesturi radicale, atinşi de nesiguranţă şi neîncredere.

În acest context vorbim încă în 2017 despre principii integratoare. Expresia artistică este în principiu apolitică, dar este din principiu critică. Nicio expresie artistică nu este, nu ar trebui să fie inocentă.
În ce măsură arta coregrafică contemporană filtrează şi critică astăzi, adună idei şi generează altele noi?
În ce măsură artiştii se uită la oamenii din jur, citesc şi lucrează cu semnele actualităţii?
Şi, în oglindă, în ce măsură publicul filtrează şi critică, adună idei şi generează altele noi?
În ce măsură se uită publicul la creaţiile artiştilor, citeşte şi integrează semnele artei contemporane?

Artişti. Publicul activ. Public şi artişti împreună.
Cine are puterea? Publicul sau artiştii? La Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) credem că, împreună, publicul şi artiştii fac spectacolul, dacă un spectacol este aşteptat.
De ce atât de multe evenimente în 2017 în LIKE CNDB? Pentru că dialogul are valenţa pluralităţii şi este important schimbul de idei, de forme de expresie, nuanţe şi perspective.
Şi pentru că toate formele de expresie articulate artistic contează.

În 2017, CNDB este pregătit să întâlnească un public cât mai numeros şi cât mai divers. Festivalul LIKE dă tonul, fiind primul eveniment de anvergură al anului 2017 pe care îl dedicăm întâlnirii dintre public şi scenă.
Întâlnirea este importantă, dar şi mai important este ce rezultă din această întâlnire.
Mi-aş dori ca publicul să nu vină la CNDB din inerţie. Mi-aş dori să vină la CNDB din curiozitate, din pofta de a te delecta cu idei noi, cu perspective noi, de a participa la discuţii în diferite forme (un fel de discuţie este şi ceea ce gândeşti după ce ieşi de la spectacol).

Sala noastră de 70 de locuri este insuficientă pentru câte au de spus, de arătat artiştii, iar numărul artiştilor activi este acum vizibil mai mare decât anii trecuţi. De aceea am invitat mai multe spaţii în care vor avea loc aceste "dezbateri".

Această diversitate şi spiritul integrator nu sunt menite să aducă expresii diferite ale gândirii artei coregrafice contemporane în acelaşi loc, unic, al dezbaterii, fiindcă ar fi absurd, ci să dea posibilitatea publicului să aleagă; orice dezbatere, chiar dacă începe cu I like/I dislike, este de aceea pozitivă.

Această diversitate, care poate părea un fel de tabula rasa, riscă să pună CNDB într-o stare non-identitară.

Argumentul meu este: CNDB are rolul de a oferi cadrul în care artiştii şi publicul să se simtă reprezentaţi şi să aibă libertatea de a fi autentici în expresia gândirii individuale.

(Vava Ştefănescu, Coregraf, manager CNDB)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus