septembrie 2016
Noaptea Albă a Filmului Românesc, 2016
O noapte plină de surprize, cu avanpremiere şi întâlniri cu invitaţi speciali, îi aşteaptă pe bucureşteni la Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe 16 septembrie 2016. Spectatorii vor avea ocazia să vadă cele mai noi filme regizate de cineaştii români - drame, comedii şi thrillere - în zece spaţii din Capitală: Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural Casa Artelor, Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângaşi, J'ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point şi Clubul de Educaţie Alternativă (Ferentari).

Sieranaveda, în regia lui Cristi Puiu, propus de România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin şi proiectat în competiţie la Cannes 2016, este unul dintre cele mai aşteptate titluri din program. Acţiunea are loc la trei zile de la atentatul din redacţia Charlie Hebdo şi la 40 de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor. În distribuţie: Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, Bogdan Dumitrache. Sieranavada intră din 9 septembrie 2016 în cinematografe.


În avanpremieră, Noaptea Albă a Filmului Românesc va găzdui prima proiecţie din Bucureşti a comediei Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu. Inspirat de schiţa lui I. L. Caragiale, filmul se învârte în jurul celor trei protagonişti, Sile, Dinel şi Pompiliu (Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol), care află că nu e de ajuns să fii declarat câştigător doar pentru că ai toate numerele bifate pe bilet, ci e nevoie să "suferi" până ajungi milionar, aşadar, vor trece printr-o serie de aventuri pentru a se putea prezenta la Loterie să-şi ridice premiul. Două lozuri a fost un succes de public la TIFF 2016, iar din 7 octombrie 2016 va rula în cinematografe.


După miezul nopţii, la Cinema Elvire Popesco, cinefilii vor avea parte de o proiecţie-surpriză: unul dintre cele mai aşteptate şi mai premiate filme româneşti ale anului va rula în avanpremieră.

Lor li se adaugă o selecţie de scurtmetraje care au rulat în Zilele Filmului Românesc la Cluj. Printre ele, 4:15 p.m. sfârşitul lumii, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, selecţionat în competiţia de scurtmetraje de la Cannes şi premiat recent la Sarajevo, extrem de popularul O noapte în Tokoriki, de Roxana Stroe, distins cu Premiul Special al secţiunii Generation 14plus la Berlin 2016, Ferdinand 13 - primul scurtmetraj regizat de scriitoarea Cecilia Ştefănescu, Raisa (r. Pavel Cuzuioc), o dramă cu Cristina Flutur în rolul principal, sau 7 luni mai târziu, al patrulea film scurt al lui Andrei Creţulescu, cu aceiaşi Şerban Pavlu, Dorian Boguţă, Rodica Lazăr şi Andi Vasluianu.

Maratonul cuprinde şi titluri precum Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), Acasă la tata (r. Andrei Cohn), Bucureşti NonStop (r. Dan Chişu) sau Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase).

Marii actori Radu Beligan, Marin Moraru şi Mircea Albulescu vor fi rememoraţi în filme-tribut: După-amiaza unui torţionar (r. Lucian Pintilie, 2001), Operaţiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976) şi La capătul liniei (r. Dinu Tănase, 1982). Un program de scurtmetraje regizate de Ovidiu Bose Paştina va marca 10 ani de la dispariţia sa.

O secţiune nouă la cea de-a şaptea ediţie, numită 10 ani de la premieră, propune o (re)vizionare a câtorva dintre filmele care au marcat Noul Cinema Românesc şi care sărbătoresc anul acesta un deceniu de la lansare: Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean), Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (r. Cătălin Mitulescu), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu).

Intrarea este liberă la toate proiecţiile.

Pagina oficială de Facebook: facebook.com/NoapteaAlba
Facebook event: facebook.com/events/1099484450144049/
Detalii: www.romfilmpromotion.ro
***
Noaptea Albă a Filmului Românesc, ajunsă la cea de-a şaptea ediţie, este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Primăriei Municipiului Bucureşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus