august 2016
Concursul Internaţional George Enescu, 2016
Festivalul George Enescu marchează astăzi 100 de ani de la naşterea celebrului violonist Yehudi Menuhin, prin patru scrisori inedite adresate participanţilor la Concursul George Enescu, din această toamnă (3-25 septembrie, Bucureşti), de către personalităţi care l-au cunoscut pe faimosul discipol al marelui compozitor român, precum şi care au studiat la Academia Yehudi Menuhin. Violonist de legendă, Yehudi Menuhin a contribuit decisiv la promovarea personalităţii lui Enescu în lume, precum şi la dezvoltarea Festivalului Enescu, al cărui Preşedinte de Onoare a fost în 1998.

               
"Am crescut în Africa, ascultând discuri cu Rapsodiile Române. Nu mi-am imaginat vreodată că, într-o zi, voi ajunge în Europa, de care mă îndrăgostisem ascultând muzica lui Enescu şi că voi deveni parte din viaţa celebrului său discipol, Yehudi Menuhin", scrie Eleanor Hope, fosta secretară a Lordului Yehudi Menuhin, astăzi producătoare şi agent celebru, într-o scrisoare de la Viena transmisă organizatorilor Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu."În anul 1975, lucram deja de mai bine de şase ani pentru Lordul Yehudi Menuhin, când l-am însoţit la festivalul Menuhin de la Gstaad. Acolo, în cabana în care locuia, aveam să descopăr o mare surpriză: un bust din bronz al unui bărbat chipeş. Mi-a atras atenţia imediat. Nu ştiam al cui este. , profesorul meu, a spus Lordul Yehudi Menuhin, ca o introducere. ",  rememorează Eleanor Hope.  
Lawrence Foster, dirijor, director artistic al Festivalului Enescu în 1998, când preşedinte de onoare al Festivalului era Lordul Yehudi Menuhin, transmite un mesaj tinerilor muzicieni participanţi la Concursul Enescu 2016: "Să-şi păstreze curiozitatea. Aceasta este trăsătura esenţială care i-a unit pe Enescu şi pe Menuhin. Fără curiozitate, nu poate exista progres personal. Iar aceasta înseamnă să cunoşti istoria, poezia şi literatura relevante. Nu există Beethoven fără Schiller, Schubert fără Goethe, Schuman fără Heine, Ceaikovski fără Puşkin şi tot aşa. Învăţaţi! Lărgiţi-vă orizonturile! Acesta este mesaju, ar fi şi mesajul lui George Enescu şi al marelui său discipol, Yehudi Menuhin!". La ediţia din 1998 a Festivalului Enescu, Yehudi Menuhin a dirijat la Bucureşti un concert cu lucrări de Bartok şi de Enescu în program.

Violonistul Vlad Stănculeasa, în prezent concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Gothenburg (Suedia), laureat al Concursului Enescu 2007, povesteşte: "Faptul că am avut privilegiul să studiez la Academia Menuhin din Suedia şi că astăzi pot cânta pe una dintre viorile lui George Enescu face ca gândurile mele faţă de Enescu şi de Menuhin să fie unele foarte speciale. Ce am învăţat cel mai mult de la cei doi este că în muzică se găseşte energia în stare pură, acea energie care ne dă puterea să ne urmăm cele mai profunde dorinţe şi visuri şi să trăim în acord cu minunatele forţe ale vieţii care acţionează asupra noastră."

"Îmi voi aminti întotdeauna cursurile cu Yehudi Menuhin, prezenţa sa politicoasă, amabilă, atentă, exigentă şi entuziasmul său pentru realizarea amănunţită a intenţiilor muzicale", îşi aminteşte violonistul Bogdan Zvorişteanu, care a studiat cu violonistul Yehudi Menuhin în ultimii ani de viaţă ai acestuia. "Deşi nu l-am auzit niciodată vorbind de Enescu, spiritul acestuia îl resimţeam palpabil în felul lui Menuhin de a interpreta şi de a respira muzica. Acele repetiţii de 5-6 ore fără pauză în care toţi studenţii oboseau a cânta în picioare, iar domnia sa, la onorabila sa vârstă, era permanent proaspăt, total absorbit în lumea sunetelor, în căutarea absolutului din fraze, părând încărcat cu energii pe care noi nu reuşeam a le înţelege..."

Ediţia 2016 a Concursului Enescu are loc între 3 şi 25 septembrie 2016, la Bucureşti şi se desfăşoară sub un nou concept, care aduce pe scena Ateneului Român din Bucureşti, alături de tinerii competitori, nume consacrate ale scenei mondiale şi laureaţi din anii anteriori care şi-au dezvoltat o carieră internaţională, precum şi câştigătorii competiţiei din 2014, atât la cele trei secţiuni instrumentale ale concursului, cât şi la compoziţie, în peste 19 concerte şi recitaluri. Biletele şi abonamentele pentru Concursul Enescu s-au pus în vânzare în reţeaua Eventim. "Trăieşte-ţi visul!" este  provocarea pe care o lansează Concursul Enescu 2016 nu doar pentru artişti, ci şi pentru public. Concursul Enescu invită la o recunoaştere şi sărbătoare a visurilor care ne duc mai departe, pornind de la valorile în care credea George Enescu: generozitate, creativitate şi implicare.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus