Revista HBO / mai 2005
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Un DVD de zile mari. Un film de neuitat plus un bonus pe măsură. Mai întâi filmul. Un film care se petrece în mintea lui Joel Barish. Da, da, ştiu că o să spuneţi că nu e nimic deosebit în asta. Parcă a-ţi mai auzit altundeva lucrul ăsta. Unde? A! În mintea lui John Malkovich. Ce e şi cu filmele de azi... toate sunt la fel. O să vă gândiţi că nu e nimic deosebit nici la acesta. Dar după ce îl veţi vedea, vă asigur că o vreme vă veţi gândi numai la el.

Cu un scenariu premiat la Oscar scris de Charlie Kaufmann (Being John Malkovich, Adaptation, Confessions of a Dangerous Mind) şi o regie asigurată de Michel Gondry (regizorul majorităţii video-clipurilor unor artişti precum Radiohead, Massive Attack şi Bjork) pelicula este una dintre cele mai originale poveşti de dragoste spuse vreodată. Este un film pentru toţi aceia care au un trecut din care mai degrabă ar uita multe lucruri, sau mai bine chiar, le-ar şterge dacă ar putea. Iar câţi dintre noi nu suntem în situaţia asta? Câţi dintre noi nu am vrea să trecem cât mai repede peste durerea unei despărţiri de persoana pe care am considerat-o jumătatea noastră?

Filmul este povestea a doi oameni, două suflete pereche care nu se pot pierde. Şi asta în ciuda intervenţiei asupra minţii lor a unui procedeu experimental de ştergere a amintirilor sau persoanelor, sau mai bine zis, a amintirii persoanelor care provoacă nefericire. Un film nu numai pe gustul romanticilor sau al idealiştilor care demonstrează că deşi marile iubiri se pot uita adesea, persoanele iubite... niciodată. Pentru că o persoană pe care o iubeşti cu adevărat, poate ieşi din inima ta, dar nu va putea să dispară niciodată din inima minţii tale. Iar odată ce ea e păstrată acolo, dragostea poate renaşte în cele mai neaşteptate momente. Eterna strălucire a minţii neprihănite e un film sensibil, o parabolă, care vorbeşte despre inima minţii umane, cu unul dintre cele mai fireşti şi verosimile finaluri din întreg cinematograful.


Bonus

Acum foarte pe scurt o prezentare a bonusului complex şi complet care însoţeşte filmul. Clasicul making of, un inteligent interviu cu Jim Carrey (Joel Barish) şi Michel Gondry, comentariile acestuia din urmă precum şi cele ale scenaristului Charlie Kaufmann alături de câteva secvenţe care au căzut la final cut, muzica video-clipului Lumină şi zi, precum şi reclama "Lacuna Inc."

Regia: Michel Gondry Cu: Jim Carrey, Kate Winslet, Elijah Wood, Mark Ruffalo, Tom Wilkinson

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus