august 2016
Festivalul de teatru Undercloud, 2016
Peste 40 de spectacole şi evenimente culturale din ţară şi din străinătate vor atrage, în acest an, publicul iubitor de teatru la Festivalul Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD. Cea de-a noua ediţie se va desfăşura în perioada 22 - 31 august 2016, în centrul istoric, la ARCUB Gabroveni, o instituţie modernă, dedicată culturii urbane. Zilnic, vor avea loc producţii teatrale din România şi din alte şase ţări, precum şi conferinţe, spectacole-lectură, spectacole de teatru-dans, expoziţii.

Biletele pot fi achiziţionate de pe bilete.ro.

Cele zece zile de festival cuprind producţii variate, surprinzătoare prin caracterul inovator, îndrăzneţ, experimental şi care vor mulţumi toate gusturile: de la comedie la teatru filozofic, de la lectură la dans. Programul va oferi publicului ocazia să cunoască noile direcţii înspre care merge teatrul independent, prin secţiunea Concurs, în care participă 12 spectacole.

Cu Omul pernă, al lui Eugen Gyment, vom călători într-un stat totalitar fictiv, în care un scriitor anonim este interogat în legătură cu poveştile lui macabre şi asemănările dintre acestea şi o serie de crime petrecute în oraş, în one-woman show-ul Silviei Călin, Aleargă!, după romanul omonim de Ana Maria Sandu, o vom vedea pe Nicoleta Lefter căutând echilibrul între cuvânt, mişcare şi imagine, iar la Sâmbătă: averse!, vom râde cu personajele colorate ale lui Matei Lucaci-Grunberg, într-o comedie de limbaj şi situaţie. Ştefan Lupu şi Aglaja sa, spectacol de teatru-dans adaptat după romanele De ce fierbe copilul în mămăligă şi Raftul cu ultimele suflări de autoarea Veteranyi, ne poartă în lumea unei familii de artişti de circ, cu bucuriile, fricile şi angoasele sale. Iar în Nesomn, în coregrafia lui Arcadie Rusu, experimentăm diferitele forme pe care le ia visul şi în care noi înşine ne descoperim, mereu, noi valenţe.

Actorul Răzvan Vasilescu, invitat special UNDERCLOUD 2016

Prin categoria Invitaţi din România, publicul va putea să (re)vadă montări de prestigiu, cu artişti deja consacraţi, precum one-man show-ul lui Gheorghe Ifrim, Gigel, o comedie spumoasă în regia lui Vlad Zamfirescu, în care vorbeşte despre noi şi despre câteva dintre legendele care ne-au îmbogăţit viaţa în ultima jumătate de secol; Bucureşti. Instalaţie umană, un spectacol coordonat de Radu Nica, despre Bucureştiul nostru, al tuturor, cu bune şi cu rele; Ziua Necunoştinţei, un concert de poezia urbană, de Alex Ştefănescu, este tot despre Bucureştiul nostru, dar cu o tentă în plus de nostalgie.

Din România, unul dintre invitaţii speciali este Răzvan Vasilescu, unul dintre cei mai importanţi actori români de teatru şi cinema, care se alătură pentru prima oară festivalului UNDERCLOUD cu două spectacole incluse în categoria Invitaţi din România - Creditul, în regia lui Mihai Constantin, unde joacă alături de Şerban Pavlu, şi Era OK şi la 60!, un one-man show despre micile minuni, plăceri, abandonuri şi paradoxuri ale vieţii unui om care îşi descoperă în fiecare zi bucuria de a trăi.

Zeci de alte spectacole, atât din secţiunea Concurs, cât şi din cea a invitatelor speciale, vor completa UNDERCLOUD 2016, care se ghidează şi anul acesta după principiul calităţii şi cel al inovaţiei.

UNDERCLOUD, ajuns la a treia ediţie internaţională, a extins categoria spectacolelor invitate din străinătate şi va prezenta şase montări din Anglia, Franţa, Rusia, Republica Moldova, Israel şi Grecia: The Tragedian, de la Prodigal Theater din Londra, prezintă povestea legendarului Edmund Keane, Voix dans le noir, spectacol de marionete pentru adulţi, al lui Eric Deniaud (de la Collectif Kahraba), prezintă personaje groteşti, prinse în hăţişul absurdităţii lumii contemporane, One Day We Will All Be Happy, de la Centrul Meyerhold din Moscova, este o introspecţie sfâşietoare realizată de două personaje care joacă acelaşi rol, odată cu Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal (Teatrul Eugene Ionesco din Chişinău) intrăm într-o alegorie a totalitarismului în care nu mai există nici un reper, prin Philoctetes (Grecia) vorbeşte despre sistemul politic corupt din Grecia contemporană, dar şi despre alienarea spirituală, iar cu spectacolul-dans al trupei din Israel, Control Freaks & More, ajungem într-un peisaj oniric.

În plus, două dintre workshopurile programate în festival vor fi ţinute chiar de unii dintre artiştii invitaţi din străinătate: Alister O'Loughlin, de la Prodigal Theatre, şi Elena Kovalskaya, director artistic al Centrului Teatral Meyerhold.

Programul complet al festivalului UNDERCLOUD 2016 este disponibil aici.

Biletele pot fi acum achiziţionate on-line, de pe bilete.ro, iar începând cu 16 august 2016 vor fi puse în vânzare şi la Casa de Bilete ARCUB-Gabroveni. Preţul unui bilet este de 35 lei.

UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european "Europe for Festivals. Festivals for Europe", un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.
UNDERCLOUD, eveniment organizat de Asociaţia Mişcarea Undercloud, cu sprijinul ARCUB, cofinanţat de AFCN, susţine Bucureşti 2021 - Oraş candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii. (Află mai multe pe www.bucuresti2021.ro).
Partenerii şi sponsorii festivalului, fără de care această ediţie nu ar fi putut fi dezvoltată, sunt: Raiffeisen Bank, Staropramen, Emag, Telekom România, Aqua Carpatica.
Festivalul se desfăşoară cu sprijinul agenţiei de creaţie Propaganda, World Class, Hotel Radisson Blu, Novotel, Duke Hotel, Hotel Ibis, Hello Hotels, Editura Nemira, Class Living, Vitantis Mall, Casa de avocatură Sora&Asociaţii, Galeria AraArt şi Ambasada Statului Israel.
Partenerii media care ne sunt alături anul acesta sunt: RADIO GUERRILLA, ELLE, Psychologies, Viva, Glamour, Unica, IQads, LiterNet.ro, Yorick.ro, Ziarul Metropolis, Observator cultural, România Liberă, Academia Caţavencu, Business Review.
Producători: Compania de Teatru DAYA şi MARLA Image Boutique.
Mai multe detalii despre UNDERCLOUD puteţi găsi pe site-ul www.undercloud.ro şi pe pagina de Facebook a Festivalului: https://www.facebook.com/undercloudfestival/.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus