septembrie 2016
Parsifal Actul I
Christian Badea, cel mai important şi mai cunoscut dirijor român de operă din lume şi Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica «George Enescu» şi Institutul Cultural Român, prezintă două concerte-spectacol cu actul I din opera Parsifal, de Richard Wagner, pe 7 şi 8 octombrie 2016, la Ateneul Român.

Biletele la concertele-eveniment cu actul I din opera Parsifal, de Richard Wagner, ce vor avea loc în deschiderea de gală a stagiunii Filarmonicii "George Enescu", se pun în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român.

Abonaţii Filarmonicii "George Enescu" au rezervate bilete, pe care le pot achiziţiona în perioada 16 august - 23 septembrie 2016, la un preţ special de 100 de lei pentru un bilet. Începând cu 1 septembrie 2016, biletele vor fi disponibile tuturor iubitorilor de muzică, la preţul de 150 lei, având în continuare prioritate abonaţii Filarmonicii "George Enescu".

Publicul va beneficia de două spectacole de înaltă ţinută artistică, susţinute de artişti de renume mondial. Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla orchestra şi corul Filarmonicii «George Enescu» şi soliştii invitaţi Stefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), consideraţi printre cei mai mari interpreţi wagnerieni la ora actuală, împreună cu cântăreţii români Marius Boloş, Liviu Indricau, Iustinian Zetea, Sidonia Nica de la Opera Naţională Bucureşti şi Ionuţ Popescu şi Adrian Dumitru de la Filarmonica «George Enescu». La spectacole vor participa Corul de copii Radio - dirijor - Voicu Popescu şi elevi de la Liceul de Coregrafie «Floria Capsali».

"Wagner se cântă foarte rar în România. Nu există o tradiţie în acest sens şi nicio şcoală de canto care să formeze solişti pentru acest repertoriu. Din acest punct de vedere, România se află cu mult în urma ţărilor europene cu tradiţie culturală, dar am constatat cu bucurie că există un potenţial de afinitate muzicală şi stilistică deosebită a orchestrei şi corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner. Proiectul «Parsifal la Ateneul Român", iniţiat în luna mai 2015, este un început de construire a unei tradiţii a stilului wagnerian în România, care implică artiştii români în colaborare cu artişti străini renumiţi, pentru a familiariza publicul cu opera marelui compozitor german", declară dirijorul Christian Badea.

Un concept nou şi unic de spectacol

Concertele-eveniment «Parsifal la Ateneul Român» sunt un concept nou şi unic atât în România, cât şi în lume. Ele prezintă creaţia lui Wagner într-un spectacol în care publicul se află în mijlocul acţiunii şi care împleteşte în mod firesc componentele muzicale (orchestră, cor, solişti) cu elemente de teatru complexe (lumini, decor, costume, efecte speciale vizuale şi de sunet), folosind caracteristicile acustice şi arhitecturale ale sălii Ateneului. De altfel, sala Ateneului în sine - o sală-monument istoric - joacă un rol esenţial prin arhitectura şi acustica sa unică în lume, astfel încât experienţa publicului este directă şi copleşitoare.

Cei 60 de membri ai corului bărbătesc cântă într-un cerc care cuprinde şi publicul. Spectatorii se regăsesc astfel în mijlocul muzicii şi al legendei Cavalerilor Sfântului Graal. Soliştii se mişcă liber prin sală şi cântă pe scene special amenajate, ceea ce asigură o balanţă de sunet perfectă cu orchestra wagneriană de 90 de muzicieni şi dă publicului o perspectivă acustică şi vizuală de 360 de grade. Alte două coruri, indicate de Wagner ca fiind îndepărtate de acţiune, ca şi faimoasele clopote grave specifice lui Parsifal, se aud prin uşile deschise, din foaierul Ateneului, unde sunetul produs este reverberant şi rotund prin natura architecturii clădirii, iar efectul de distanţă este magic pentru publicul din sală.

Pentru crearea unei tradiţii wagneriene

Realizarea celor două spectacole va contribui la familiarizarea muzicienilor români, membri ai Orchestrei şi Corului Filarmonicii «George Enescu», cu cea mai elevată creaţie a lui Wagner şi reprezintă o oportunitate de perfecţionare la un nivel artistic de excelenţă. Pe lângă participarea lor la concerte, artiştii străini vor susţine master class bazat pe repertoriul wagnerian, pentru cântăreţii români interesaţi să abordeze acest stil. Aceste cursuri vor fi puncte de plecare pentru a stabili o tradiţie şi o şcoală a interpretării wagneriene în România.

Artiştii români

Alături de muzicienii Orchestrei şi Corului Filarmonicii «George Enescu», vor colabora împreună cu artiştii străini de nivel mondial şi cântăreţii români Marius Boloş, Liviu Indricau, Iustinian Zetea şi Sidonia Nica de la Opera Naţională Bucureşti şi Ionuţ Popescu şi Adrian Dumitru de la Filarmonica «George Enescu». Acestor artişti români li se vor alătura Corul de copii Radio şi elevi de la Liceul de Coregrafie «Floria Capsali».

Societatea Wagner România

Evenimentul «Parsifal la Ateneul Român» va contribui la crearea unei tradiţii wagneriene de cel mai înalt nivel artistic internaţional în România şi va atrage un public fidel din ţară şi din străinătate - iubitorii muzicii lui Wagner fiind celebri pentru pasiunea cu care călătoresc de la un capăt al altuia al lumii, pentru a participa la spectacole. Cu această ocazie, a fost creată Societatea Wagner România, care va funcţiona ca o platformă de dialog cultural şi forum de informare şi întâlnire a iubitorilor muzicii lui Wagner. Preşedinte de onoare al Societăţii Wagner România este E.S. domnul ambasador Werner Hans Lauk, ambasador al Republicii Federale a Germaniei.

Un public divers din generaţii diverse

Proiectul va atrage nu numai publicul avizat şi pasionat de Wagner, dar va deschide orizonturi şi unui public nou care, la o primă abordare, va veni la spectacole pentru subiectul operei, de un simbolism uşor de înţeles (legenda Mântuitorului, a sufletului inocent care salvează omenirea), pentru ca în cursul spectacolului să descopere şi să fie cucerit de muzica fascinantă a acestei capodopere. Această reacţie a publicului nou a fost absolut unanimă la concertele din mai 2015 şi identică cu entuziasmul publicului din centre precum Viena, Berlin sau Bayreuth, unde muzica lui Wagner este cunoscută şi apreciată cu pasiune.

Concertele-eveniment de la Ateneu au şi scopul de a atrage generaţia tânără de elevi şi studenţi, care reprezintă o componentă importantă a acestui public nou. Ei vor descoperi o lume a legendelor şi miturilor wagneriene, cu care sunt deja familiari prin experienţe precum Lord of the Rings, Game of Thrones sau Star Wars - poveşti inspirate de subiecte similare cu ale lui Wagner. Repetiţia generală, precedată de o scurtă prezentare a subiectului operei, va fi dedicată elevilor şi studenţilor.

Fundaţia română pentru excelenţă în muzică prezintă:
Parsifal - Actul I de Richard Wagner
Deschiderea de gală a stagiunii de concerte 2016-2017 la Ateneu
7 şi 8 octombrie 2016, Ateneul Român

Parsifal este ultima şi cea mai elevată creaţie a lui Richard Wagner, care a numit acestă lucrare "Ein Bühnenweihfestspiel" -"O piesă de festival pentru sfinţirea scenei".

Christian Badea este unul dintre cei mai importanţi dirijori de operă din lume, invitat al celor mai mari teatre de operă, precum Metropolitan Opera - New York, Royal Opera House of Covent Garden - Londra, Wiener Staatsoper, Bayerische Staatsoper - München, Hamburg Staatsoper, Copenhaga, Budapesta, Stockholm, Oslo, Opera Australia - Sydney etc.


În ultimii zece ani, Christian Badea s-a implicat în numeroase proiecte culturale în România. A înfiinţat Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, cu scopul de a ridica nivelul interpretării muzicii clasice în România şi de a susţine dezvoltarea, în ţară, a tinerilor muzicieni talentaţi. În 2015 a pus în scenă Parsifal - Actul III, celebrând 100 de ani de la premiera românească a operei (tot actul III), condusă de George Enescu, în aceeaşi sală de concert. A fost un spectacol care s-a bucurat de un imens succes la public şi în rândul presei române şi internaţionale.

Ateneul Român, clădire înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din anul 2004, joacă un rol esenţial în spectacolul-eveniment Parsifal, prin arhitectura şi acustica sa unice în lume, astfel încât experienţa publicului este directă şi copleşitoare.

"Proiectul «PARSIFAL la Ateneul Român», iniţiat în luna mai 2015, este un început de construire a unei tradiţii a stilului wagnerian în România, care implică artiştii români în colaborare cu artişti străini renumiţi, pentru a familiariza publicul cu opera marelui compozitor german" (Christian Badea)

Christian Badea nu şi-a rezervat doar rolul de dirijor. Este maestro al întregului spectacol: îi aparţine regia, direcţia muzicală şi i se datorează aducerea pe scena Ateneului a unora dintre cele mai bune voci wagneriene

Filarmonica "George Enescu" este instituţia muzicală reprezentativă a României. Fondată în aprilie 1868, "Societatea Filarmonică Română" avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, "în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice". Concertele se desfăşoară la Ateneul Român din 1889, de la inaugurarea clădirii-monument, care a devenit emblema culturii româneşti şi sediu al Filarmonicii.

Stefan Vinke (Parsifal) este considerat unul dintre cei mai importanţi Heldentenor-i wagnerieni din lume, fiind deseori invitat la Festivalul Wagner de la Bayreuth, cel mai recent în vara lui 2015.

Eric Halfvarson (Gurnemanz), cu o carieră mondială de 40 de ani, este un obişnuit al marilor teatre de operă precum Wiener Staatsoper, Metropolitan, Covent Garden şi Festivalul Wagner de la Bayreuth.

Petra Lang (Kundry), are o experienţă de peste 20 de ani în spectacole wagneriene. A concertat pe cele mai mari scene ale lumii, printre care Royal Opera House Londra, De Nederlandse Opera Amsterdam, Bavarian State Opera Munich, Deutsche Oper Berlin, Lyric Opera of Chicago, San Francisco Opera etc.

Béla Perencz (Amfortas), voce wagneriană recunoscută pe plan internaţional, a obţinut un mare succes la Bucureşti în mai 2015, la primul proiect Parsifal, şi beneficiază de o vastă experienţă în acest repertoriu.

Marius Boloş (Titurel), solist la Opera Naţională Bucureşti, este un artist cu mare potenţial pentru stilul wagnerian, care va debuta în acest rol la concertele din 2016.

O strategie culturală de viitor

Strategia pe termen lung a proiectului «Parsifal la Ateneul Român» are ca obiectiv prezentarea în întregime a acestei capodopere în perioada de Paşte (perioada cea mai potrivită cu subiectul ei) din fiecare an, ceea ce va contribui în mod esenţial la alinierea creativă şi cultural-calitativă a Bucureştiului cu celelalte centre şi capitale culturale mondiale. Este un plus semnificativ nu numai de o reală valoare culturală, dar şi unul de imagine şi de prestigiu naţional şi internaţional. Din acest punct de vedere, proiectul «Parsifal la Ateneul Român» se aliniază în mod firesc cu strategia culturală «Bucureşti 2021».

Sponsori şi parteneri

"Cultura este indicator al evoluţiei şi dezvoltării unei naţiuni, de aceea KMG International, sub brandul Rompetrol, sprijină formele de manifestare artistică şi facilitează accesul publicului la evenimente muzicale de anvergură. Din 2010 suntem cu mândrie parteneri ai Festivalului şi Concursului International George Enescu, am susţinut orchestra Fundaţiei Principesa Margareta şi tinerii artişti talentaţi, iar in luna octombrie vom oferi melomanilor aceste două concerte wagneriene, în interpretarea filarmonicii şi corului G. Enescu", a declarat Azamat Zhangulov, Vicepreşedinte Senior KMG International.

"Sunt bucuros să constat că un proiect ambiţios ce a debutat anul trecut cu prezentarea actului trei din Parsifal şi continuă anul acesta cu actul I al acestei atât de teatrale opere wagneriene se împlineşte cu ajutorul Institutului Cultural Român. Sub bagheta lui Christian Badea, alături de internaţional recunoscuţi solişti wagnerieni, orchestra şi corul Filarmonicii "George Enescu" îşi consolidează astfel publicul meloman rafinat şi lipsit de mult timp de subtila şi mereu redescoperita modernitate a paginilor maestrului de la Bayreuth, apropiindu-se iar de prestigiul marilor orchestre. Promotor al valorilor româneşti în context european şi mondial, ICR va continua să susţină proiecte de asemenea anvergură", a declarat domnul Radu Boroianu, preşedintele ICR, partener al evenimentului.

"Fără îndoială, deschiderea stagiunii 2016 - 2017 în octombrie va fi un eveniment de aristocratică ţinută, la nivelul marilor scene muzicale ale lumii. Să ne aducem aminte de concertul cu Parsifal actul al III-lea, un spectacol copleşitor, realizat anul trecut în aceeasi regie şi sub aceeaşi baghetă: maestrul Christian Badea. Soliştii wagnerieni consacrati: Stefan Vinke, Eric Halfvarson, Petra Lang, Bela Perencz, alături de ansamblurile Filarmonicii sunt cea mai bună garanţie pentru un adevărat eveniment muzical european. Wagner, din păcate, nu este un compozitor suficient cântat în România. Pot fi multe explicaţii... Ce fac Filarmonica "George Enescu" şi maestrul Christian Badea este să familiarizeze publicul romanesc cu muzica de mare rafinament a compozitorului german", subliniază Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu".

"Implicarea în proiectul Parsifal de la Ateneul Roman, vine ca o consecinţă firească a pasiunii cu care Würth România se implică în susţinerea artelor, ajutând în felul acesta la o mai bună cunoaştere şi înţelegere a compozitorului Richard Wagner în rândul publicului român", a declarat Daniel Olteanu, director general Wurth România.

La concertele Parsifal, de pe 7 şi 8 octombrie 2016, locurile abonaţilor Filarmonicii "George Enescu" vor fi realocate, ca urmare a cerinţelor sponsorilor, care au făcut posibil evenimentul. Următoarele concerte din stagiunea 2016-2017 ale Filarmonicii "George Enescu" se vor afla sub regimul obişnuit de vânzare al biletelor si de alocare a locurilor, atât pentru abonaţi, cât şi pentru ceilalţi spectatori.

Concertele cu Parsifal de Wagner din 7 şi 8 octombrie 2016 la Ateneu sunt realizate cu sprijinul financiar generos al sponsorului principal - compania KMG International. Proiectul beneficiază şi de ajutorul unor parteneri deosebiţi - Institutul Cultural Român, AFCN, Clifford Chance, Five's (Creative Partner). Acestora li s-au alăturat alţi sponsori importanţi, precum: Wuerth Romania, Noventis, Banca Transilvania, Bulboacă şi Asociaţii SCA, Career Advisors şi mai mulţi sponsori privaţi.
Evenimentul "Parsifal la Ateneul Român" este organizat cu sprijinul ARCUB şi susţine Bucureşti 2021- oraş candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Aflaţi mai multe pe www.bucuresti2021.ro.

De: Richard Wagner Regia: Christian Badea (dirijor) Cu: Stefan Vinke, Eric Halfvarson, Petra Lang, Bela Perencz, Marius Boloş, Liviu Indricau, Iustinian Zetea, Sidonia Nica, Ionuţ Popescu, Adrian Dumitru, orchestra şi corul Filarmonicii George Enescu, Corul de copii Radio

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus