august 2016
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2016
Ideo Ideis este un tărâm în care, an de an, de 11 ediţii, au loc întâlniri fantastice între oameni. În 2016 se face chemare la empatie. Pentru a încerca să surprindem cât mai bine atmosfera din Alexandria, în luna în care populaţia oraşului se extinde cu vreo 200 de oameni, vom realiza o serie de interviuri cu oamenii din festival. Le vom numi "capturi" - interviuri cu câte un membru al fiecărei trupe participante, realizate după atelierele din timpul festivalului şi însoţite de fotografiile lui Vlad Catană.

A patra captură: Iosif Paştina din trupa Brainstorming, Bucureşti.



Ilinca-Anamaria Prisăcariu: Cine eşti, de unde vii, ce faci aici?
Iosif Paştina: Eu sunt Iosif Paştina, sunt din Bucureşti, din trupa Brainstorming şi sunt aici pentru că, pe lângă faptul că vreau să cunosc mai multă lume, vreau să văd cum interacţionează oamenii între ei, în mod special în cadrul acestui festival.

I.-A.P.: A câta oară vii aici?
I.P.: A două oară.

I.-A.P.: Dacă te gândeşti la Ideo Ideis, ce experienţă îţi vine în minte prima dată?
I. P.: Primul lucru care îmi vine în minte atunci când mă gândesc la Ideo Ideis este deschiderea festivalului, pentru că se cântă în cor theme song-ul, The beautiful ones şi este un moment în care ne conectăm cu toţii şi empatizăm. Şi mă apucă emoţia, o emoţie de aia plăcută.

I.-A.P.: Poţi să-mi povesteşti un moment care te-a marcat în timpul atelierelor?
I. P.: Ce mi-a plăcut în mod special a fost că după o anumită succesiune de exerciţii şi activităţi trainerul ne punea să spunem un cuvânt care să reprezinte ce am descoperit în noi după ce am făcut activităţile respective.

I.-A.P.: Într-un cuvânt sau într-o frază, ce înseamnă pentru tine empatia?
I. P.: Empatie, empatie... Până la Ideo Ideis, pentru mine empatia însemna o formă de acceptare. După Ideo Ideis, acest cuvânt reprezintă o accentuare a iubirii.

I.-A.P.: Dacă festivalul acesta ar fi o poţiune magică, ce ingrediente ar avea? Orice, în orice combinaţie.
I. P.: Dacă ar fi o poţiune magică ar avea clar, la bază, o inimă mare, roşie, roşie, roşie, roşie, iar în interiorul acestei inimi se află un suculeţ de căpşuni - căpşuna este fructul meu preferat. Se mai află o cafea cu lapte, un amalgam de oameni frumoşi şi puţin suflet - adică puţin din tine, un strop din tine.

I.-A.P.: Cu ce spectacol veniţi şi ce v-a atras la acest text?
I. P.: Venim cu Trilogia belgrădeană de Biljana Srbljanovic. Înainte de toate, vreau să spun că am ales acest text deoarece se încadra în numărul de persoane care se aflau în trupă la momentul respectiv, când ne-am gândit să facem spectacolul. Pe lângă asta, nouă ne place foarte mult să facem research pe baza textului şi este un text care necesită foarte mult research, având în vedere că e problema asta cu emigranţii, probleme de familie, cu noi vrem acasă, dar totuşi nu ne permitem să stăm acasă şi sperăm că în altă parte ne e mai bine, dar nici acolo nu e chiar atât de bine pe cât ne aşteptam şi că este greu. Şi într-un fel empatizăm cu acest lucru, deoarece pe mulţi dintre noi ne-a trecut gândul să mergem în altă ţară, fie să învăţăm la facultate sau să ne mutăm de tot. Cred că acest text ne dă puţin de gândit dacă să luăm această decizie sau nu. Şi sunt nişte personaje foarte mişto. Şi amuzante. Şi drăguţe.

I.-A.P.: De ce trebuie să vină lumea la spectacolul vostru?
I. P.: Deoarece ar putea avea un impact major, sper să fie un impact major asupra deciziei de a te muta din propria ţară. Dacă eşti sigur că eşti pregătit să iei această decizie, că sunt riscuri mult mai mari, chiar dacă ţara în care te afli nu este atât de prietenoasă pe cât te aştepţi. Trebuie să te gândeşti foarte, foarte bine dacă vrei să emigrezi sau nu, să părăseşti ţara ta sau nu, dacă... fie e o problemă în viaţa ta, sau mică, că s-ar putea să fie riscuri şi mai mari în altă ţară.

Spectacolul trupei Brainstorming va avea loc sâmbătă, 13 august 2016, la ora 11.00, la Casa de Cultură, în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, organizat în perioada 8-14 august 2016, în Alexandria, Teleorman.




1 comentariu

  • Bravo Iosif!
    Ioana Pavelescu, 17.08.2016, 15:20

    Este o mare bucurie sa iti urmaresc devenirea si stiu ca tatal tau este alaturi de tine si te vegheaza asa cum o face si mama ta, cu toata dragostea si increderea in steaua ta. Fie ca drumul tau sa insemne ceva important pentru tine si pentru cei ce iti vor fi interlocutori. Bafta mai departe!

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus