august 2016
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2016
Ideo Ideis este un tărâm în care, an de an, de 11 ediţii, au loc întâlniri fantastice între oameni. În 2016 se face chemare la empatie. Pentru a încerca să surprindem cât mai bine atmosfera din Alexandria, în luna în care populaţia oraşului se extinde cu vreo 200 de oameni, vom realiza o serie de interviuri cu oamenii din festival. Le vom numi "capturi" - interviuri cu câte un membru al fiecărei trupe participante, realizate după atelierele din timpul festivalului şi însoţite de fotografiile lui Vlad Catană.

A noua captură: Ioan Agavriloae din trupa Drama Club, Botoşani.



Ilinca-Anamaria Prisăcariu: Cine eşti, de unde vii, ce faci aici?
I.A.: Ioan Agavriloae, sunt din Drama Club şi am venit să mă bucur de festival.

I.-A.P.: A câta oară vii la festival?
I.A.: E primul meu an.

I.-A.P.: Ce aşteptări ai de la festival?
I.A.: S-au îndeplinit în mare parte aşteptările. A fost exact cum mă aşteptam. Şi la partea cu workshop-urile de trupă şi la energia din festival. Este oricum peste orice alt festival la care am mai participat până acum.

I.-A.P.: Poţi povesti un moment care te-a marcat, din cadrul atelierelor de teatru tânăr?
I.A.: Am avut un exerciţiu de încredere în a doua zi, în care trebuia să ne alegem câte un partener şi, pe rând, să ne închidem ochii. Partenerul nostru putea să ne controleze în orice fel. Avea dreptul total în a ne manipula corpul. Am ajuns la un moment în care el m-a luat de o mână şi mă ghida, eu fiind cu ochii închişi. Şi am tot crescut viteza şi am început să alergăm. Am simţit o libertate foarte mare, care s-a transformat într-o bucurie... nu ştiu, nu pot să o descriu. Nu am simţit niciodată aşa ceva. A fost genial.

I.-A.P.: Într-un cuvânt sau într-o frază, ce înseamnă empatia pentru tine?
I.A.: Energie.

I.-A.P.: Hai să facem un exerciţiu de imaginaţie: să ne gândim că Ideo Ideis ar fi o poţiune magică. Ce ingrediente crezi că ar avea? Orice, în orice combinaţie.
I.A.: Suflet, bucurie, zahăr şi soare.

I.-A.P.: Care e primul lucru care îţi vine în minte atunci când spui Ideo Ideis?
I.A.: Sentimentul ăsta care mă învăluie. E bucurie, efectiv, care apare când mă gândesc la tot ce s-a întâmplat aici până acum.

I.-A.P.: Cu ce spectacol veniţi şi de ce aţi ales acest text?
I.A.: Împăratul muştelor după William Golding şi l-am ales pentru povestea care ne-a impresionat: lupta pentru supravieţuire degenerează în nebunie şi îţi dai seama că oricât de mic sau de curat ar fi sufletul unui copil, există o mică esenţă de răutate în orice om. Există acea particulă animalică în orice suflet de om, din păcate. Asta este dezvoltată în funcţie de context.

I.-A.P.: De ce trebuie lumea să vină la spectacolul vostru?
I.A.: Pentru că este un spectacol care te ţine în priză. Este foarte dinamic. Şi mă gândesc că după ce vezi spectacolul ăsta te duci acasă şi încă te mai gândeşti la el, la problematica textului.

Spectacolul trupei Drama Club va avea loc duminică, 14 august 2016, la ora 15.00, la Casa de Cultură, în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, organizat în perioada 8-14 august 2016, în Alexandria, Teleorman.




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus