Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Inimi cicatrizate

Inimi cicatrizate în cursă pentru Leopardul de aur la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, 2016

august 2016
Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, Inimi cicatrizate va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno.

Pelicula, o adaptare liberă după opera literară a lui M. Blecher, a fost inclusă în competiţia oficială a prestigiosului eveniment care se va desfăşura în perioada 3-13 august 2016.

Acţiunea din filmul Inimi cicatrizate are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

"Tot efortul meu este de a scrie o carte bună şi cetibilă, poate că asta este însă prea vag pentru tine, de aceea îţi voi da mai multe explicaţii. [...] Este un document de valoare umană, valabil oriunde. Până şi în căutarea numelor personagiilor am avut grijă ca să fie nume bine alese cu rezonanţă generală. Înţelegi desigur ce-ţi scriu. Va fi astfel încât cetitorul nu-şi va pune problema unde se petrec aceste lucruri, fiind preocupat numai de toate întâmplările şi cazurile descrise. Este atât de îmbâcsită cu realităţi crunte şi sfâşietoare încât poate va trebui să renunţ la unele din ele.[...]  Vor fi realităţi mai grave şi mai copleşitoare, odăi de operaţi, pansamente în odăile albe, reci şi înfiorătoare ale clinicilor şi iubiri între bolnavi care au ghipsuri pe ei". (fragment dintr-o scrisoare a lui M. Blecher către poetul Geo Bogza, 1936).

Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

Inimi cicatrizate este o producţie Hi Film în co-producţie cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu BORD CADRE FILMS (Elveţia), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings.
Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine Marius Panduru RSC, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, sound designer Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jűrg Lempen iar mixajul a fost realizat de Cristinel Şirli. Dana Păpăruz a fost responsabilă de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafură iar scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.

Producător Ada Solomon, co-producători Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade, producători asociaţi Jamal Zeinal Zade, Dan Wechsler.
Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, PROGRAMUL MEDIA - Europa Creativă şi EURIMAGES.
Proiect susţinut de: CINEMA CITY, AdePlast SA, COVALACT, Henkel Romania, Havas, Audi România, METRO Cash & Carry România, ING Bank România, ZENITH ROMANIA, Farmacia DONA, Libra Internet Bank, CLINICA MEDICALĂ HIPOCRAT 2000 şi HBO Europe.

Toate articolele despre Inimi cicatrizate

ÎN PROGRAM

HBO
Luni, 26.06.2017 - 23,05