România Liberă / aprilie 2003
Jungle Book 2
După 35 de ani de la originalul The Jungle Book, realizat tot de Studioul Disney, filmul a cărui recentă premieră aduce în sălile de cinematograf pe cei mai tineri spectatori rămîne departe de succesul înregistrat iniţial. Celebrele şlagăre din filmul original sunt parţial reluate şi în urmarea semnată de Steve Trenbirth, dar nu mai au farmecul şi inspiraţia primei ediţii.

Puiul de om Mowgli a ajuns într-un sat, unde trăieşte alături de alţi copii de vîrsta lui, dar chemările junglei îl fac să ezite într-o presupusă acomodare socială. Cu ritmurile junglei în suflet, Mowgli evadează în lumea minunată a lui Balloo şi Bagheera, a colonelului-elefant Hathi, neluînd în seamă avertismentele şi grija noilor săi părinţi din sat. În ciuda interdicţiilor de tot felul, Mowgli va evada din nou, cu complicitatea lui Balloo, ursul care şi-a pierdut tovarăşul de dans şi glume. Personajele din prima serie revin cu aceleaşi date, şarpele Kaa este tot nesătul, tigrul Shera Khan rămîne doritor de răzbunare, maimuţele se tot maimuţăresc, iar restul animalelor cîntă în draci pe ritmurile dixieland-ului, cu teme şi motive muzicale inspirate copios din original.

Noua prietenă a lui Mowgli, Shanti, are un frate care aduce ceva din personalitatea copiilor frustraţi de jocuri adecvate în decorul tentant al junglei. Năzbîtiile copiilor din sat aduc puţină prospeţime filmului, axat însă prea mult pe citarea masivă a primei serii. Cu toate tehnologiile moderne de animaţie, computer şi efecte speciale, farmecul şi ritmul originalului creat în urmă cu 35 de ani sunt departe de noua versiune, care nu mai beneficiază nici măcar de mari şlagăre. Bine lipite personajelor sunt vocile lui Haley Joel Osment (pentru Mowgli), puţin răzgîiat, dar nu prea mult, John Goodman (ursul Balloo), boem şi puţin iresponsabil, Mae Whitman (fetiţa Shanti), a cărei grijă pentru Mowgli o aduce în preajma ferocelui tigru Shere Khan (voce: Tony Jay). Încă o voce remarcabilă este cea a lui Connor Funk, un debutant care vorbeşte în locul micuţului Ranjan, fratele lui Shanti.

Deşi fanii Cărţii junglei vor avea destule momente de tristeţe văzînd noua versiune, noua ediţie animată a operei lui Rudyard Kipling merită văzută pentru eventuale tentaţii de comparativism cinematografic.

Fişa tehnică :

The Jungle Book 2, SUA, 2003
Regia : Steve Trenbirth
Voci : John Goodman, Haley Joel Osment, Mae Whitman
Regia: Steve Trenbirth Cu: voci: Haley Joel Osment, Phil Collins

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus