august 2016
Festivalul de teatru Undercloud, 2016
Pe lângă cele peste 40 de spectacole oferite de Festivalul Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD, programul cuprinde numeroase evenimente conexe, menite să realizeze o apropiere şi mai mare a publicului de teatrul independent, să favorizeze un dialog între spectatori şi artişti. Astfel, în cele zece zile de Festival, veţi putea asista şi la conferinţe pe tema teatrului independent, discuţii libere cu regizorii invitaţi, workshopuri de actorie, lansări de carte şi expoziţii.

Undercloud organizează în 2016 două conferinţe: vineri, 26 august 2016, ora 10:00, la Sala Arcelor, va avea loc conferinţa internaţională Spiritul de Avangardă, de la Dada la Scena Contemporană, moderată de Octavian Saiu şi organizată în parteneriat cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (AICT) - Teatrologie şi Departamentul de Studii Teatrale al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti.

Sâmbătă, 27 august 2016, de la ora 16:00, în Sala Arcelor, este programată conferinţa susţinută de Benny Lim, profesor de studii culturale la Hong Kong şi artist cu experienţă de aproape două decenii în teatrul Asiei de Sud-Est, Teatrul independent în Asia de Sud-Est.

În premieră la Undercloud, actorul Marian Râlea va susţine un workshop intitulat Shakespeare stories, duminică, 28 august 2016, la ora 12:00, în Sala Atelier. Workshopul se adresează actorilor şi regizorilor care vor să-şi perfecţioneze tehnicile şi să studieze timp de 3 ore sub îndrumarea lui Marian Râlea. Marian Râlea este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi actori români. De-a lungul anilor, a jucat în peste 30 de piese de teatru la cele mai cunoscute teatre din România: Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie.

Marţi, 30 august 2016, de la ora 17:00, în Sala Arcelor, este programat One-to-One, un dialog cu regizoarea Mariana Cămărăşan, actriţa Florina Gleznea şi dramaturgul Marco Tesei, iar de la ora 18:00, în Foaier Sala Mare, va avea loc lansarea cărţii Lecţia: O meditaţie cu şapte teme de Octavian Saiu, apărută la Editura Nemira. Seara, de la ora 21:00, Undercloud organizează întâlnirea cu regizorul Mihai Măniuţiu, care, în 2016, va primi Premiul Under Any Cloud pentru sprijinul constant oferit tinerilor actori.


Tot marţi, 30 august 2016, de la ora 14:00, Elena Kovalskaya, director artistic al Centrului Teatral Meyerhold din Moscova, va susţine un workshop despre metodele de lucru ale centrului. Centrul Teatral Meyerhold este unul dintre primele teatre care au apărut în Rusia după Perestroika, o alternativă teatrului de repertoriu: teatru cu scenă-transformer, fără trupă şi fără regizor artistic.


În ultima zi de festival, miercuri, 31 august 2016, de la ora 14:00, în Sala Arcelor, Alister O'Loughlin (protagonistul spectacolului The Tragedian) va susţine un workshop de actorie care se va centra pe caracterizarea fizică şi, în particular, pe construirea şi schimbarea personajelor în raport cu publicul. Se va axa pe modul în care actorii care lucrează într-un cadru intim pot să jongleze cu arta lor şi să ocupe spaţiul creat între personaje, actor şi public.


Cu ocazia centenarului Dada, spectacolul-lectură Cabaret Dada de Matei Vişniec, cu Matei Vişniec, Niko Nitai, Cristi Iacob, Dorina Chiriac, Alexandra Fasolă, Ioana Marchidan, Gabriela Iacob, Vlad Logigan şi alţii, va avea loc în prezenta autorului, pe 28 august 2016, ora 17:00 (Sala Atelier). După spectacol, urmează un dialog cu dramaturgul Matei Vişniec, artistul plastic Mirela Trăistaru, istoricul de artă Ariadna Zeck, actorul Niko Nitai, criticul Octavian Saiu şi regizoarea Chris Simion-Mercurian, despre spiritul dada şi avangardă.

Tot ca eveniment în cadrul Centenarului Dada, Casa de licitaţii ARA ART Collection expune în premieră pentru Avangarda Undercloud 2016, în Foaierul Hanului Gabroveni-ARCUB pe toată perioada festivalului, în intervalul orar 12 - 24. În plus, spectatorii Undercloud vor avea ocazia să lucreze, pe toată perioada Festivalului, împreună cu bine-cunoscuta pictoriţă Mirela Trăistariu şi să semneze lucrarea UNDERCLOUD 2016.

Programul complet al festivalului UNDERCLOUD 2016 este disponibil aici.

Biletele pot fi acum achiziţionate on-line, de pe bilete.ro, iar începând cu 16 august 2016 vor fi puse în vânzare şi la Casa de Bilete ARCUB-Gabroveni. Preţul unui bilet este de 35 lei.

UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european "Europe for Festivals. Festivals for Europe", un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.
UNDERCLOUD, eveniment organizat de Asociaţia Mişcarea Undercloud, cu sprijinul ARCUB, cofinanţat de AFCN, susţine Bucureşti 2021 - Oraş candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii. (Află mai multe pe www.bucuresti2021.ro).
Partenerii şi sponsorii festivalului, fără de care această ediţie nu ar fi putut fi dezvoltată, sunt: Raiffeisen Bank, Staropramen, Emag, Telekom România, Aqua Carpatica.
Festivalul se desfăşoară cu sprijinul agenţiei de creaţie Propaganda, World Class, Hotel Radisson Blu, Novotel, Duke Hotel, Hotel Ibis, Hello Hotels, Editura Nemira, Class Living, Vitantis Mall, Casa de avocatură Sora&Asociaţii, Galeria AraArt şi Ambasada Statului Israel.
Partenerii media care ne sunt alături anul acesta sunt: RADIO GUERRILLA, ELLE, Psychologies, Viva, Glamour, Unica, IQads, LiterNet.ro, Yorick.ro, Ziarul Metropolis, Observator cultural, România Liberă, Academia Caţavencu, Business Review.
Producători: Compania de Teatru DAYA şi MARLA Image Boutique.
Mai multe detalii despre UNDERCLOUD puteţi găsi pe site-ul www.undercloud.ro şi pe pagina de Facebook a Festivalului: https://www.facebook.com/undercloudfestival/.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus