august 2016
Gala Tânărului Actor HOP 2016
Gala Hop, după cum multă lume ştie, reprezintă una din puţinele oportunităţi pe care tinerii actori o au de a fi vizibili. E o întâlnire cu oameni pasionaţi, talentaţi şi care vor cu adevărat să spună ceva. O experienţă din care nu avem nimic de pierdut, putem doar câştiga.

Am terminat facultatea în luna iunie 2016 şi m-am trezit cu un gol în stomac: Şi acum? Ce urmează? Ce fac? La uşa cui bat?

Hopul a fost răspunsul meu, mâna întinsă de care am avut nevoie acum.

Cum a fost la preselecţie? Ţin minte că am fost numărul 16. Pe lângă faptul că tremuram de emoţii şi de consumul excesiv de cafea, am intrat după o lungă pauză de masă. Aşteptarea a fost grea. Presiune mare, discuţii despre moartea artistului Radu Beligan, durere de picioare, căldură insuportabilă, foame, colegi, oameni noi şi ligheanul meu cu apă.Toate astea au luat sfârşit când am urcat pe scenă. Ni s-a pus la dispoziţie tot ceea ce ne face să ne simţim actori: lumini, sunet, regizor tehnic, juriu de specialitate. Cred că a fost important pentru noi că am simţit bunăvoinţa şi răbdarea juriului. Toţi erau acolo pentru a ne ajuta.

Ştiam că Miklos Bacs este un mentor şi un profesor extraordinar, nu am avut ocazia să îl cunosc şi să lucrez cu el dar îmi doream foarte mult. Se pare că ţi se mai îndeplinesc dorinţe.

Imediat după ce am primit telefon că am trecut de preselecţie, au urmat 3 zile intense de workshop, la TNB, conduse de Andreea Gavriliu şi Ada Milea împreună cu Petre Ancuţa.Şi uite aşa ne-am cunoscut şi noi, participanţii din această ediţie, 5-8 septembrie 2016. Suntem o gaşcă energică şi cu un vibe foarte bun. Nu simt concurenţa dintre noi şi atmosfera e relaxantă. Ieşim în oraş, râdem şi se nasc discuţii de tot felul.

După puţin timp am avut parte de un al doilea workshop şi de data asta de film, coordonat de Cristian Pascariu împreună cu Andrei Stehan şi George Bîrsan. Ne-am delectat şi cu o frumoasă şedinţă foto cu Adi Bulboacă.

Din toate aceste întâlniri, au rezultat materiale aparte care au apărut public sau vor apărea în scurt timp.

E primul meu an când particip la Hop, casc ochii la orice şi sunt plăcut surprinsă de un grup de oameni deosebiţi care sunt implicaţi în totalitate pentru noi. Miklós Bács, Horia Suru, Adrian Damian, Letiţia Ştefănescu, Cristian Luchian, Lavinia Alexandru, Ada-Maria Ichim, Doina Lupu, Florin-Rareş Tileagă, Colbert Nodoor, întreg juriul de preselecţie şi lista nu se termină... Toţi ne susţin şi ne ajută enorm.

Ce va fi în septembrie? Surpriză pentru voi şi poate chiar şi pentru noi. Tot ce vă dezvălui este că se munceşte mult şi frumos. Momentul nostru din Gală ar trebui să treacă la următorul nivel. Să fie un mini-spectacol cu început şi final, cu schemă de lumini, recuzită, costume. La asta lucrez acum. Echipa Hop ne stă la dispoziţie cu tot ce avem nevoie ca să reuşim. E important că în perioada dintre preselecţie şi concurs, nu s-a pierdut nici o clipă contactul dintre noi.

Proba impusă din 2016 este un moment de improvizaţie în doi bazată pe o scenă din opera lui Shakespeare, folosind cuvintele noastre. Trebuie păstrată structura şi tema iniţială propusă de autor dar cu interpretarea liberă a textului de către actor astfel încât să se formeze un dialog al acţiunii. Practic trebuie construită o scenă în paralel cu textul. Etude-ul poate fi un ajutor foarte bun în procesul de construcţie a personajului. Mi se pare greu dar provocator. Cu siguranţă ne vom distra.

Perechile vor fi anunţate la faţa locului, cu o seara înainte de reprezentaţie, iar scenele pot fi: Viola - Olivia, act 1, scena 5 din A 12-a noapte; Hamlet - Ofelia, act 3, scena 2 din Hamlet sau Brutus - Cassius, act 4, scena3 din Iuliu Cezar.

Acum trăiesc momentul. Mă bucur de tot ce mi se întâmplă. Reuşesc să particip la Gala Hop 2016. Ce va fi după? Cred că depinde doar de mine.

Îmi fac bagajele: costum de baie? (nu ştiu dacă am timp), cremă solară, pantaloni de mişcare, textul, un lapte de orez şi neapărat buburuza mea norocoasă.


Pe scurt avem emoţii mari, suntem enervant de activi pe facebook, ne aşteptăm la lucruri frumoase şi în septembrie veţi aplauda 29 de suflete talentate. Cei care nu pot ajunge la Costineşti, vor putea fi cu noi prin transmisia în direct.

Pentru mine totul a început ca un joc, ca o încercare, ca un "hai să..."şi abia acum descâlcesc mecanismul Galei Hop.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus