septembrie 2016
CENTRUL DE TEATRU EDUCAŢIONAL REPLIKA vă invită în perioada 12 septembrie - 11 noiembrie 2016 la spectacole şi dezbateri care au loc în cadrul programului Toamna la Replika.

Programul îşi propune valorizarea unor teme, problematici şi demersuri estetice angajate social şi politic, dintr-o perspectivă asumat educaţională. Miza programului este dezvoltarea unui repertoriu pentru publicul tânăr, dar nu numai, concentrat pe chestionarea realităţilor cotidiene şi pe reflecţia asupra modului în care putem schimba aceste realităţi.

Spectacolele prezentate au în centru subiecte acute ale societăţii contemporane: violenţa în şcoală, relaţiile de autoritate profesori-copii-părinţi, nevoia de a reforma sistemul educaţional din România, drepturile copilului, drepturile şi protecţia animalelor, forţa ficţiunii de a transforma o realitate dureroasă, capacitatea de a depăşi moartea cuiva drag, sărăcia, condiţia vulnerabilă a celor care trăiesc în cămine de vârstnici şi felul în care poate fi reprezentată pe scenă tema precarităţii.

Conceptele şi formulele estetice ale spectacolelor variază de la monodrame, la spectacol de teatru imersiv jucat pentru 40 de spectatori, la dans contemporan şi performance-uri interactive.


Trei dintre spectacolele prezentate în cadrul programului Toamna la ReplikaCopii răi, Amintiri din epoca de şcoală şi Confesiunile unui câine - vor fi itinerate în opt Instituţii de Învăţământ din Bucureşti: Şcoala Gimnazială nr. 95, Şcoala Gimnazială nr. 114 "Principesa Margareta", Şcoala Gimnazială nr. 74 "Ienăchiţă Văcărescu", Şcoala Gimnazială nr. 129 "Elena Farago", Şcoala Gimnazială nr. 79 "Academician Nicolae Teodorescu", Şcoala Gimnazială nr. 194 "Marin Sorescu", Şcoala Gimnazială nr. 120 "Mărţişor", Colegiul Naţional "Mihai Eminescu".

Toamna la Replika debutează luni, 12 septembrie 2016, cu spectacolul Confesiunile unui câine - de Mihaela Rădescu (o poveste emoţionantă despre dragostea şi respectul pentru animale) şi se încheie pe data 11 noiembrie 2016 cu premiera spectacolului Peştii dorm? (de Jens Raschke, regia Sânziana Stoican - un spectacol despre întrebările dureroase, pline de candoare, cu ajutorul cărora o fetiţă decojeşte moartea).


Program spectacole Toamna la Replika
Intrarea liberă, numai pe bază de rezervare la [email protected] sau 0732101860 (inclusiv pentru spectacolele din Festivalul Teen Fest, 2016)

Luni, 12 septembrie 2016, ora 19.00
CONFESIUNILE UNUI CÂINE
, dramatizare de Mihaela Rădescu după "A Dog s Life" de Peter Mayle
regia: Mihaela Rădescu şi Ioana Macarie
coregrafia: Ioana Macarie
distribuţia: Mihaela Rădescu, Cristian Balaş (vioară) şi Mădălina Florescu (pian)
durata spectacolului: 1h 10 min
limita de vârstă: 8+
Spectacolul Confesiunile unui câine are ca subiect lecţiile de supravieţuire ale unui câine comunitar, a cărui poveste de viaţă l-a făcut celebru. Mărturisirile personajului sunt prezentate sub forma unei conferinţe, după modelul TED.

Marţi, 13 septembrie 2016, ora 19.00
AMINTIRI DIN EPOCA DE ŞCOALĂ
, de Mihaela Michailov
regia: Radu Apostol
scenografia: Maria Mandea
muzica: Jak Neumann
coregrafia: Paul Dunca
distribuţia: Katia Pascariu, Alexandru Potocean
durata spectacolului: 1h
limita de vârstă: 10+
Un spectacol despre amintiri personale legate de universul şcolii, despre reîntâlnirea cu noi la şcoală, în bănci şi la tablă, cu fricile, greşelile, tăcerile şi aşteptările noastre, cu minutele în care am visat cai verzi pe pereţii claselor în care profii ne-au ridicat în picioare pentru că n-am fost atenţi. Pentru că n-am fixat ecuaţia. Pentru că n-am dat răspunsul corect. Pentru c-am vorbit neîntrebaţi.

Joi şi Vineri, 15 şi 16 septembrie 2016, ora 19.00 *spectacol invitat
PRIVIND PRIN PIELE
, regia Alexandru Berceanu
Intrarea liberă, numai pe bază de rezervare la [email protected]
sau 0745983368
text: Ayşil Akşehirli şi Alexandru Berceanu
regia: Alexandru Berceanu
scenografia: Maria Creţu / coregrafia: Andreea Duţă / muzica: Leonard Stoica / sound designer: Vlad Ioachimescu / visuals: Golem Studio
distribuţia: Mihaela Drăgan, Alina Şerban, Alexandru Fifea
durata spectacolului: 2h
limita de vârstă: 10+
Piesa Privind prin Piele este inspirată din procesul de documentare şi spune povestea unei familii care porneşte de la ascunderea originii rome şi ajunge la asumarea acestei apartenenţe. Spectacolul se opreşte asupra relaţiei dintre un tată care vrea să îşi asume identitate sa şi fiica lui care refuză să se identifice cu un trecut pe care nu-l cunoaşte. Pe parcursul piesei personajele se confruntă cu provocările stereotipurilor culturale construindu-şi identitatea pentru a depăşi aceste stereotipuri.

Sâmbătă, 17 septembrie 2016, ora 19.00
ÎN CUVINTELE TALE
, de Peca Ştefan
regia: Radu Apostol
scenografia: Arh. Gabi Albu
video: Elena Găgeanu
filmare live: Viorel Cojanu
muzica: Bogdan Burlăcianu
distribuţia: Katia Pascariu, Mihaela Rădescu
durata: 1h 25 min
limita de vârstă: 10+
Pentru Doiniţa, o elevă de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinţă peste care nu reuşeşte să treacă. În momentul în care şcoala în care învaţă Doiniţa este selectată să reprezinte România la Târgul Educaţional Internaţional Lumea ca o şcoală, din Oslo, Norvegia, atât mama cât şi profesorii percep această participare ca pe o şansă pentru ca Doiniţa să uite de sora ei. Copiilor li se cere să creeze compuneri cu tema "România în cuvintele tale". În timpul şedinţei cu părinţii, se constată că cei mai mulţi copii nu cunosc tradiţiile şi obiceiurile la români, dar. în schimb, au foarte multă imaginaţie şi creativitate. Doiniţa îi bulversează pe toţi prin compunerea ei. Mama şi directoarea şcolii concep o nouă compunere pe care i-o dau Doiniţei să o înveţe ca să o poată prezenta la Oslo. Doiniţa reuşeşte prin această compunere să se împace cu ideea morţii surorii ei.

Duminică, 18 septembrie 2016, ora 19.00
MASKAR [între]
, de Mihaela Michailov
regia: Radu Apostol
scenografia: Arh. Gabi Albu
video: Elena Găgeanu
muzica: Jak Neumann
distribuţia: Katia Pascariu, Viorel Cojanu
durata: 1h 30 min
limita de vârstă: 10+
MASKAR [între] e spectacolul confruntării dintre percepţia unei majorităţii asupra unei minorităţi şi realităţile cu care se confruntă minoritatea respectivă. E spectacolul coliziunii contururilor şi conţinuturilor unor istorii care coabitează fără să-şi cunoască profunzimile.
Spectacolul MASKAR [între] are la bază o documentare realizată în oraşele Alexandria şi Turnu-Măgurele, care a constat într-o serie de interviuri cu persoane din comunităţi rome şi în ateliere cu grupuri de copii şi adolescenţi.


Luni, 19 septembrie 2016, ora 19.00
FOAMEA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE
, de Peca Ştefan
Spectacol de teatru imersiv pentru numai 40 de spectatori
concept: Ana Mărgineanu, Peca Ştefan, Radu Apostol
regia: Ana Mărgineanu, Radu Apostol
scenografia: Arh. Gabi Albu
coregrafia: Carmen Coţofană
distribuţia: Katia Pascariu, Sabrina Iaşchevici, Sebastian Marina, Viorel Cojanu, Raul Stănulescu (vioară) / Constantin Diogene Ciornenchi (vioară)
fotografii: Adi Bulboacă
durata: 2h 20 min
limita de vârstă: 14+
Public şi artişti recreează împreună planul unui filantrop român foarte puţin cunoscut de a vindeca "foamea noastră cea de toate zilele" la începutul anilor 90 printr-o cină cu prieteni. Având la bază câteva însemnări incomplete ale filantropului, găsite în documentare, dubiul autenticităţii acestora dar şi o serie de interviuri cu oameni care şi-au pierdut casele în Sectorul 4 din Bucureşti, Foamea noastră cea de toate zilele creează o experienţă imersivă care îşi propune să exploreze natura sărăciei din România, relaţia dintre schimbare socială reală şi procesul artistic, conflictul dintre realitate şi ficţiune şi felul în care îl consumăm în timpul participării la un spectacol.


Marţí, 20 septembrie 2016, ora 19.00 *în cadrul Maratonului de Teatru Independent, 2016
FOAMEA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE
, de Peca Ştefan
Spectacol de teatru imersiv pentru numai 40 de spectatori
Detalii la telefon 0727398615. Bilete disponibile pe www.mystage.ro. Preţ bilet: 30 de lei

Joi şi Vineri, 22 şi 23 septembrie 2016, ora 19.00 *spectacol invitat
PRIVIND PRIN PIELE
, regia Alexandru Berceanu
Intrarea liberă, numai pe bază de rezervare la [email protected]
sau 0745983368

Duminică, 25 septembrie 2016, ora 19.00
FAŢĂ DE DREPTURI
, de Mihaela Michailov
spectacol de teatru educaţional
text: Mihaela Michailov
muzica: Bogdan Burlăcianu aka Bobo - Fără Zahăr
regia: Radu Apostol
în distribuţie: Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu şi nouă copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 16 ani Andreea Baraitan, Anca Negoiţă, Ana Maria Zaincovschi, Bianca Gheorghe, Roberta Parascan, Georgiana Moise, Ionuţ Roşca, Denis Nadolu, Mario Ştefan
durata: 1h 10 min
limita de vârstă: 10+
Faţă de drepturi este un spectacol de teatru educaţional şi participativ, care porneşte de la câteva dintre drepturile fundamentale enunţate în Convenţia Drepturilor Copilului: dreptul la educaţie, dreptul la servicii de sănătate, dreptul la asistenţă socială, dreptul la opinie, dreptul la libertatea de gândire, dreptul la vacanţă şi la odihnă, dreptul copilului de a nu fi supus unor forme de violenţă, abuz sau exploatare.


Luni, 26 septembrie, ora 17.00 * În cadrul Teen Fest 2016
PISICA VERDE
, de Elise Wilk, Teatrul Luceafărul Iaşi
regia: Bobi Pricob
scenografia: Irina Moscu
distribuţia: Dragoş Maftei, Ioana Corban, Alex Iuraşcu, George Cocoş, Carmen Mihalache, Camelia Diblea
durata spectacolului: 1h
limita de vârstă: 14+

Miercuri, 28 septembrie, ora 19.00 * În cadrul Teen Fest 2016
ÎN CUVINTELE TALE
, de Peca Ştefan & Proiecţie de scurt metraje în parteneriat cu SUPER

Joi, 29 septembrie, ora 19.00 * În cadrul Teen Fest 2016
MASKAR [între]
, de Mihaela Michailov & Proiecţie de scurt metraje în parteneriat cu SUPER

Vineri, 30 septembrie, ora 19.00 * În cadrul Teen Fest 2016
COPII RĂI
, de Mihaela Michailov & Proiecţie de scurt metraje în parteneriat cu SUPER
text: Mihaela Michailov
mişcarea scenică: Farid Fairuz
regia: Alex Mihăescu
muzica live: Jak Neumann
în distribuţie: Katia Pascariu, Jak Neumann
fotografii: Cristi Macovescu
durata: 1h
limita de vârstă: 8+
Copii răi vorbeşte despre violenţă şi supunere. Despre imaginaţia care se pedepseşte pentru că îndrăzneşte să se exprime. Despre reguli şi excese care pun la colţ libertatea copiilor. Copii răi este un spectacol despre sistemul de educaţie din România, despre formele de violenţă care transformă o pedeapsă aparent banală într-o ameninţare colectivă, despre relaţiile de putere copii-profesori-părinţi.

Luni, 10 octombrie 2016, ora 19.00
PIAZZOLLA 21g

spectacol muzical coordonat de Mihaela Rădescu şi Radu Apostol
cu concursul Trio Elite: Cristian Balaş - vioară, Mladen Spasinovici - violoncel, Mădălina Florescu - pian
după texte de Jorge Luis Borges, Laura Esquivel, Alain de Botton
distribuţia: Mihaela Rădescu, Cristian Balaş - vioară, Mladen Spasinovici - violoncel, Mădălina Florescu - pian
durata: 1h 15min
limita de vârstă: 14+
O călătorie muzicală în Buenos Aires. Un spectacol dedicat memoriei muzicianului de scenă Dorina Crişan Rusu.

Joi, 13 octombrie 2016, ora 19.00
COPII RĂI
, de Mihaela Michailov
regia: Alex Mihăescu
mişcarea scenică Farid Fairuz
muzica live: Jak Neumann
distribuţia: Katia Pascariu, Jak Neumann
fotografii: Cristi Macovescu
durata: 1h
limita de vârstă: 8+
Copii răi vorbeşte despre violenţă şi supunere. Despre imaginaţia care se pedepseşte pentru că îndrăzneşte să se exprime. Despre reguli şi excese care pun la colţ libertatea copiilor. Copii răi este un spectacol despre sistemul de educaţie din România, despre formele de violenţă care transformă o pedeapsă aparent banală într-o ameninţare colectivă, despre relaţiile de putere copii-profesori-părinţi.

Joi, 10 noiembrie 2016, ora 19.00
ZMEUL SAU CE ESTE DANSUL CONTEMPORAN

de/cu: Cosmin Manolescu
în absenţă: Zan Yamashita
documentar artistic: Tania Cucoreanu & Cosmin Manolescu
producător: Ştefania Ferchedău
suport tehnic: Radu Apostol
durata spectacolului: 1h
limita de vârstă: 12+
Spectacolul zmeul sau ce este dansul contemporan reprezintă concretizarea întîlnirii artistice dintre Cosmin Manolescu şi coregraful japonez Zan Yamashita şi a avut premiera în 2015 în cadrul programului de schimburi româno-japoneze Eastern Connection (2013-2015). Începînd cu 2016, piesa este prezentată şi în alte formate, solo sau în cadrul unor ateliere dedicate.
zmeul este un război al întrebărilor, uneori plin de umor, alteori absurd, este trist, dar şi plin de bucurie, şi are o anumită poezie. În cadrul piesei, "chestionarea dansului contemporan, a posibilităţii de a găsi o definiţie porneşte de la un substrat puternic social: nu lipsesc mesajele politice, reflecţii asupra tragediei de la Clubul Colectiv, a exploziei de la Fukushima, sau asupra mişcării Roşia Montană" (Gina Şerbănescu în Dilema Veche).
zmeul sau ce este dansul contemporan a primit în decembrie 2015 premiul "Matei Brâncoveanu" al Fundaţiei Alexandrion pentru secţiunea dans.

Vineri, 11 noiembrie 2016, ora 19.00
PEŞTII DORM?
O piesă de teatru despre micile, marile şi ultimele întrebări ale vieţii
.
text: Jens Raschke
traducerea din limba germană: Ciprian Marinescu
scenografia: Valentin Vârlan
regia: Sânziana Stoican
distribuţia: Florentina Năstase
Spectacolul este montat în premieră în România.
Piesa este o monodramă ce are ca personaj o fetiţă de zece ani care încearcă să înţeleagă şi să accepte moartea fratelui ei mai mic. Cu inocenţa specifică vârstei, ea confruntă această amintire reuşind să formuleze toate întrebările pentru care nici adulţii nu au un răspuns. Tema textului este moartea privită prin ochii unui copil iar povestea este adresată atât copiilor cu vârsta peste zece ani cât şi părinţilor lor.
Un subiect delicat tratat cu şi mai multă delicateţe, care după vizionarea lui lasă în urmă un foarte concret punct de pornire pentru o discuţie părinte-copil despre un adevăr de neclintit: toţi oamenii mor mai devreme sau mai târziu. În urma lor însă rămân alţi oameni care trebuie să trăiască mai departe.

Toamna la Replika este un proiect finanţat de către ARCUB prin programul Bucureşti. Oraşul in-vizibil.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus