septembrie 2016
Julieta
Julieta, cel de-al 20-lea lungmetraj al regizorului spaniol Pedro Almodóvar va avea premiera în cinematografele româneşti pe 30 septembrie 2016. Filmul este reprezentantul Spaniei la Oscar-urile din 2017, la secţiunea Best Foreign Language Film, şi a avut premiera mondială la Cannes 2016, fiind deja a cincea peliculă a cunoscutului regizor spaniol selectată în Competiţia oficială pentru un premiu Palme d'Or. Până acum, Julieta a avut încasări de peste 13 milioane de dolari. În România, lungmetrajul este distribuit de Independenţa Film.

Julieta este lupta unei mame pentru a supravieţui incertitudinii. Un film despre complexul vinovăţiei. Despre resorturile inexplicabile care ne fac să îi abandonăm pe cei pe care îi iubim. Să-i evacuăm din vieţile noastre ca şi cum nu ar fi însemnat nimic, ca şi cum nici nu ar fi existat.

Durata: 1 h 40 min.

Noi muze în colecţia lui Almodóvar

"Julieta marchează întoarcerea mea la universul feminin", a declarat Almodóvar. "Aproape toate actriţele din acest film sunt complet noi pentru mine. Dar acum pot spune că Adriana Ugarte şi Emma Suárez (actriţele care o interpretează pe Julieta la tinereţe, respectiv la maturitate - n.red.) fac şi ele parte din forul meu olimpian, umăr la umăr cu muzele mele: Penélope Cruz, Carmen Maura, Victoria Abril, Marisa Paredes şi Cecilia Roth".


Julieta a fost inspirat de trilogia (în limba engleză) Runaway, scrisă în 2004 de câştigătoarea Premiului Nobel Alice Munro, ale cărei drepturi regizorul spaniol le-a cumpărat încă din 2009. Ulterior, acesta mărturisea că ceea ce l-a impresionat şi l-a făcut să-şi dorească neapărat un film după acea poveste a fost o scenă care avea loc în tren. "O femeie. Într-un tren. Chiar şi numai atât şi deja mi se pare foarte cinematografic", spunea cineastul.

Julieta, fostă Silencio

Iniţial filmul trebuia să se numească Silencio - Silence, în limba engleză - după unul din cele trei capitole ale trilogiei: Chance, Soon şi Silence. După filmări, titlul a fost schimbat în Julieta, pentru a evita o eventuală confuzie cu un alt film care urma să apară tot în 2016: Silence, în regia lui Martin Scorsese.


Episodul Panama Papers

Julieta a avut premiera în Spania în aprilie 2016, la Barcelona. Din păcate, lansarea în cinematografe s-a suprapus cu apariţia în presă a scandalului Panama Papers, în care apărea şi numele fraţilor Almodóvar şi al casei lor de producţie, El Deseo. Regizorul a decis să-şi anuleze toate interviurile, sesiunile foto şi celelalte evenimente de promovare la care trebuia să participe. Ulterior a declarat că nu a dorit ca produsul să aibă de suferit din cauză că ziariştii s-ar fi concentrat mai mult pe persoana lui decât pe cel mai recent film al său.

O vizionare specială a avut loc în 8 aprilie 2016 şi la Calzada de Calatrava, oraşul de naştere al lui Almodóvar.


Julieta. Sinopsis

Julieta trăieşte în Madrid cu fiica sa. Amândouă îndură în tăcere lipsa soţului, respectiv a tatălui fetei. Dar se pare că nu întotdeauna durerea reuşeşte să apropie oamenii. Uneori ea îi desparte şi mai mult.

Când fiica împlineşte 18 ani, şi ea îşi abandonează mama fără nicio explicaţie. Julieta face tot posibilul să o găsească. Însă, cu cât caută mai mult, cu atât descoperă cât de puţin îşi cunoştea propria fată.


***

Julieta (2016) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d'Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), Jagten / Vânătoarea (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In the Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.


Anca Romanescu | PUNK PR | 0732 144 570 | [email protected]

Regia: Pedro Almodóvar Cu: Emma Suárez, Michelle Jenner, Rossy de Palma, Adriana Ugarte

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus