septembrie 2016
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2016
Astra Film Festival, ediţia cu numărul 23, are loc la Sibiu între 17 şi 23 octombrie 2016. Realităţi incitante din lumea largă surprinse în documentare de top vor anima Sibiul vreme de 7 zile printr-o cură intensă de film documentar care va purta publicul cinefil între cele 6 săli de cinema amenajate în centrul istoric al oraşului.

Un număr record de 2.000 de filme au fost înscrise în 2016, iar publicul va avea de ales dintr-o selecţie a celor mai bune 100 de documentare produse recent în România şi în lume. Filmele din programul AFF 2016 sunt grupate după subiectele pe care le explorează şi reunite în programe tematice precum Inside Radical Islam, No Place Like Dis-Place, Citizens of the Online World, Communist Faiths, Aromanians. Se reflectă voci puternice de autor în secţiunile Self-Family-Society, Doc-vlog, Circumscribed Spaces, Stories from Urbania. Poveşti care îţi taie răsuflarea şi personaje incredibile apar în filmele din programele Encounters, Refurbished Past şi Reality Under Cover. 40 dintre filmele care se regăsesc în programele tematice sunt incluse şi în cele 4 secţiuni competiţionale ale festivalului: OutStanDox, Romania, Central & Eastern Europe şi Student.

Un program special este dedicat celor mai recente filme realizate de superstaruri ale cinemaului de non-ficţiune - Great Master's Latest: The Pearl Button în regia lui Patricio Guzmán, premiat la Festivalul de Film de la Berlin, Fire At Sea (Marele Premiu la Festivalul de Film de la Berlin în 2016) în regia lui Gianfranco Rosi - primul documentarist distins vreodată cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Veneţia, Lo and Behold, Reveries of the Connected World în regia lui Werner Herzog, o voce puternică şi distinctă în cinematografia mondială şi The Thoughts That Once We Had în regia lui Thom Andersen.

O altă legendă a filmului documentar, Frederick Wiseman, va fi omagiată printr-un program dedicat care va familiariza publicul festivalului cu 3 filme din vasta sa operă care se prezintă ca o radiografie provocatoare şi necenzurată a instituţilor americane şi europene în ultimii 50 de ani. De curând, Academia Americană de Film a anunţat că regizorul va primi un OSCAR onorific pentru întreaga activitate.

Cele mai noi tehnologii pe care le explorează filmul documentar în formate precum VR, 360, webdoc sau full dome sunt prezente în programul The Future Is Now. În premieră în Sibiu, publicul de la Astra Film Festival va putea să experimenteze vizionarea de film documentar în afara sălii de cinema cu ajutorul celor mai noi gadget-uri, precum ochelarii pentru realitate virtuală sau proiecţii 360 de grade.

Programul ediţiei din 2016 va fi completat cu conferinţe, discuţii panel, masterclass-uri, întâlniri ale profesioniştilor din industrie, Astra Film Junior, concerte şi Q&A-uri cu regizorii prezenţi la Sibiu.

"Selecţia de filme a ediţiei din 2016 se remarcă atât prin diversitatea subiectelor, festivalul are numeroase programe tematice, cât şi prin înglobarea noilor formate de documentare imersive şi new media. De 23 de ani, Astra Film Festival este ca un paşaport cu care spectatorii pot traversa graniţe şi explora alte lumi", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

Selecţia oficială Astra Film Festival 2016 este disponibilă aici.

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film
Cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga