octombrie 2016
Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2016
Sandra, un scurtmetraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violenţa şi prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câştigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3.500 de euro. Premiul este oferit de Institutul Cultural Român.

Am ales acest film pentru modul visceral şi autentic în care regizorul Carlo Francisco Manatad alege să prezinte un univers feminin într-un limbaj cinematografic aparte - aceasta a fost motivaţia juriului internaţional format din regizorul maghiar Balázs Juszt, regizoarea italiană Grazia Tricarico şi Carlos Ramos, directorul Festivalului de Film IndieLisbao.


Juriul Competiţiei internaţionale a ales să ofere şi două menţiuni speciale filmelor Il Silenzio din Italia şi Con Todas Nuestras Camaras, o coproducţie Ungaria-Spania.

Competiţia internaţională a însumat 24 scurtmetraje din Marea Britanie, Macedonia, Filipine, Suedia, Serbia, Belgia, Italia, Spania, Germania, Cuba, Brazilia, Albania, Ungaria, Finlanda, Ucraina, Turcia, Austria, Canada, China şi Polonia.

Competiţia naţională, jurizată de Szymon Stemplewski, directorul artistic al Festivalului ShortWaves din Poznań, Octav Chelaru, câştigătorul premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la Timishort 2015 şi Olga Török, actriţă de teatru şi film, a ales câştigător scurtmetrajul Toate fluviile curg în mare, în regia lui Alexandru Badea, pentru precizia regiei şi abilitatea de a induce o stare de deplinătate, unde moartea nu lasă loc pentru niciun comentariu. Premiul, în valoare de 500 de euro a fost oferit de Asociaţia Română a Filmului Independent.

Menţiunea specială a juriului a fost câştigată de Vlad Buzăianu, regizorul scurtmetrajului Vise de vânzare, pentru încercarea de a găsi noi mijloace de exprimare în cinema, într-o lume în care oamenii încep să renunţe la vise.

Pentru aceste premii au concurat 11 scurtmetraje.

Videorama, secţiunea dedicată filmului experimental, a avut drept câştigător un film din Germania, Craving for Narrative, pentru ritmul impresionant, energia proaspătă, combinarea inteligentă a poveştilor personale cu analiza culturală, claritatea fluxului conştiinţei şi umorul inteligent. Menţiunea specială a juriului a plecat în Brazilia, pentru filmul Confidente. Secţiunea Videorama a cuprins în acest an 9 scurtmetraje.

Pentru prima dată în istoria festivalului, secţiunea Timikids, dedicată copiilor, a fost una competiţională. S-au oferit două premii, pe categorii de vârstă: la categoria 7-11 ani publicul a ales The Short Story of a Fox and a Mouse, o animaţie franceză, iar premiul secţiunii 12-14 ani a plecat tot în Franţa, pentru scurtmetrajul Miel Bleu.

Cea de-a 8-a ediţie a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României a avut loc în perioada 6-9 octombrie 2016, la Cinema Timiş şi la Sala 2 a Teatrului Naţional din Timişoara.

Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent (ARFI) din Timişoara cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Timişoara şi al Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Polonez Bucureşti, Ambasada Portugaliei în România, Casa Artelor Timişoara, Electronic Resistance Timişoara, Music Service Timişoara.
Parteneri media: Digi24, DigiFilm, TVR Timişoara, Radio România Cultural, Radio România Timişoara, Zile şi Nopţi, liternet.ro, cnefan.ro, sub25.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus