octombrie 2016
Les Films de Cannes à Bucarest, 2016
Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenţi cineaşti ai ultimelor decenii, care s-a stins în iulie 2016 la Paris, la vârsta de 76 de ani, va fi celebrat în cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest (14 - 23 octombrie 2016). Invitata specială cu acest prilej este actriţa Mania Akbari, care va lua parte la proiecţii şi va discuta cu publicul în primele patru zile de festival.


Festivalul începe vineri, 14 octombrie 2016 şi va avea loc în 2016 la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. Programul este actualizat pe www.filmedefestival.ro, iar biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro. Până în prezent, s-au vândut peste 4.000 de bilete la festival, în avans.

Actriţă, regizoare, pictoriţă şi fotograf, Mania Akbari explorează continuu formele identităţii feminine şi condiţia femeii în Iran. Filmele şi proiectele ei video i-au adus premii în marile festivaluri internaţionale şi cenzura în propria ţară. Akbari a fost exilată din Iran şi trăieşte în prezent în Londra, temă abordată în filmul Life May Be (2014), realizat împreună cu Mark Cousins şi proiectat la Karlovy Vary. Filmele sale provocatoare şi radicale au fost în centrul unor retrospective organizate de British Film Institute (2013), Denmark Film Institute (2014) sau Oldenburg IFF (2014). A avut, totodată, numeroase expoziţii în galerii prestigioase precum Tate Modern. Cel mai recent proiect al ei este A Moon For My Father, realizat în colaborare cu artistul britanic Douglas White.


Patru dintre filmele care i-au adus renumele regizorului iranian vor fi proiectate în secţiunea Tribut Abbas Kiarostami. Nema-ye Nazdik / Close-Up (1990) a fost proiectat în numeroase festivaluri internaţionale şi are în centru un cinefil care trece drept un cineast renumit, Mohsen Makhmalbaf, cu care seamănă şi care există în realitate. Graniţele dintre ficţiune şi documentar sunt greu de depistat, Kiarostami însuşi jucându-şi propriul rol. Zire darakhatan zeyton / Through the Olive Trees (1994), selectat în competiţie la Cannes 1994, urmăreşte o echipă de filmare care ajunge într-un sat din nordul Iranului devastat de cutremur pentru a realiza filmul Et la vie continue.

 

Ta'm e guilass / A Taste of Cherry îi aduce recunoaşterea supremă în 1997, când primeşte Palme d'Or la Cannes. Filmul despre suicid, interzis până atunci în Iran, a primit permisiunea de a fi proiectat cu o seară înainte de decernarea premiului, sub forma unei versiuni mai conforme cu politica Islamului. Cu Dah / Ten (2002), selecţionat din nou în competiţie la Cannes, regizorul a demonstrat că cinema-ul poate fi produs cu un minimum de mijloace. Filmat într-o maşină, cu Mania Akbari în rolul principal, Dah / Ten este o colecţie de zece viniete care vorbesc despre vieţile a zece femei. Akbari, care a devenit cunoscută pe plan internaţional cu acest rol, va povesti despre această experienţă sâmbătă, 15 octombrie 2016, de la ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco.

 

Abbas Kiarostami (22 iunie 1940, Teheran - 4 iulie 2016, Paris) a fost regizor, scenarist şi producător de film. Autor a peste 40 de filme, Kiarostami a devenit o figură emblematică pentru cultura iraniană, filmele lui conturând un portret nuanţat al Iranului. A fost remarcat în festivaluri încă de la începuturi, cu scurtmetrajul Nan va Koutcheh / Le pain et la rue (1970). După revoluţia iraniană din 1979, cineastul a ales să rămână în ţară pentru că cinema-ul său n-ar fi suportat, mărturisea el, dezrădăcinarea.

Recunoaşterea internaţională vine odată cu primul film din "Trilogia Koker", Khane-ye doust kodjast? / Ou est la maison de mon ami? (1987), din care fac parte şi Et la vie continue (1992) şi Zire darakhatan zeyton / Through the Olive Trees (1994), acesta din urmă selecţionat în competiţie la Cannes. Nema-ye Nazdik / Close-Up (1990), Ta'm e guilass / Taste of Cherry (1997), distins cu Palme d'Or la Cannes, şi Bad ma ra khahad bord / Le vent nous emportera (1999), premiat la Festivalul de la Veneţia, îi consolidează reputaţia de cineast original, remarcabil în felul în care topeşte graniţele dintre realitate şi ficţiune. Printre ultimele sale filme se numără Copie conforme, cu Juliette Binoche, şi Like Someone in Love, ambele prezentate la Cannes, în 2010 şi respectiv 2012.

***
Les Films de Cannes à Bucarest se va deschide pe 14 octombrie 2016 cu comedia Toni Erdmann, în prezenţa regizoarei Maren Ade. Renumitul cineast francez Olivier Assayas se va întâlni cu publicul la premiera noului său film, Personal Shopper, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes 2016, şi va susţine un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie 2016, de la ora 11.00. Totodată, criticii de film Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur) şi Michał Oleszczyk (Rogerebert.com), unul dintre cei mai cunoscuţi critici polonezi, vor introduce şi modera discuţii cu invitaţii festivalului. Un masterclass cu intrare liberă va susţine şi regizorul francez Alain Guiraudie (Rester Vertical, L'Inconnu du lac), pe 18 octombrie 2016, ora 11.00, la Sala de cinema a UNATC. Invitaţi speciali sunt şi regizorul israelian Eran Kolirin, cu Me'Ever Laharim Vehagvaot / Beyond the Mountains and Hills, finlandezul Juho Kuosmanen, al cărui debut, Hymyilevä mies / The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, a câştigat Premiul Un Certain Regard în 2016 şi este propunerea Finlandei la Oscar 2017, şi Mehmet Can Mertoğlu, distins cu Prix Révélation France 4 în Semaine de la Critique pentru Album.

***
Les Films de Cannes à Bucarest se va desfăşura între 14 şi 23 octombrie 2016, cu o ediţie extinsă şi cu cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes. Pentru prima dată, vor avea loc proiecţii concomitente cu filmele selectate şi la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.
Ediţia a şaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă al României. Este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti - ARCUB, în cadrul Programului cultural "Bucureşti - Oraşul in-vizibil" 2016, Institutul Cultural Român, Goethe Institut şi Ambasada Finlandei.

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca (14-16 octombrie 2016) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Ediţia de Timişoara (21-22 octombrie 2016) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara.
Ediţia de Iaşi (28-29 octombrie 2016) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi al Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.
Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Culturală Macondo, InterCom Film, Parada Film, microFILM, RoImage, Clorofilm, Transilvania Film, Freeman.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului. Susţinut de: BRD Groupe Société Générale Maşina oficială a festivalului: BMW
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Cez România, Apa Nova, E.ON România
Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, UPS, Europa Cinemas, Point, UNATC "I. L. Caragiale", Cinema Muzeul Ţăranului, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Artă al României
Parteneri media: Europa FM, Zile şi Nopţi, Cinemap, Cinemagia, Decât o Revistă, Observator Cultural, News.ro, Ziare.com, VICE, AListMagazine, Ziarul Metropolis, LiterNet, Elle, Cărtureşti, Agerpres, HotNews, Movie News, AaRC, Cinefan, Umblat.ro, Urban.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST
***
Detalii: www.filmedefestival.ro
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.


Descarcă programul Les Films de Cannes à Bucarest, 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus