octombrie 2016
Festivalul Internaţional Clara Haskil, 2016
În perioada 29 octombrie - 5 noiembrie 2016, pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii din Sibiu va avea loc cea de a III-a ediţie a Festivalului Internaţional Clara Haskil, primul proiect de talie internaţională din România dedicat celei care a fost una dintre cele mai talentate pianiste de origine română ale tuturor timpurilor, Clara Haskil.

Lansat în 2014 la iniţiativa pianistei Alina Azario, Festivalul readuce anual în atenţie numele Clarei Haskil, pianista care a rămas până astăzi un model în ceea ce priveşte căutarea perfecţiunii, interpretarea la cele mai înalte standarde şi iubirea necondiţionată pentru muzica clasică: "Festivalul Clara Haskil şi-a asumat încă de la început o dublă misiune: dorinţa de a pune în lumină şi de a dezvolta interesul pentru muzica de cameră, precum şi nevoia de a vorbi despre modele şi răbdarea care însoţeşte apropierea de ele, într-o lume, uneori, parcă uşor prea grăbită pentru astfel de exerciţii recuperatorii", a mărturisit Alina Azario.

Timp de şapte zile, opt nume importante ale scenei muzicale internaţionale alături de artişti români consacraţi vor susţine o serie de recitaluri şi concerte unice, lucrări care sunt în perfect acord cu repertoriul de predilecţie al Clarei Haskil: Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Maurice Ravel, Johannes Brahms, Robert Schumann, Franz Schubert, Frédéric Chopin, György Kurtág, Alban Berg şi Leos Janacek.

Violonistul Alexandru Tomescu, alături de cel mai valoros cvartet de coarde din România, Cvartetul Ad Libitum, deschid în seara zilei de 29 octombrie 2016 ediţia din acest an a festivalului.

Un program intim construit în jurul trio-ului pentru pian, clarinet şi violă scris de Mozart îi aşteaptă pe iubitorii de muzică clasică din Sibiu în cea de a doua seară a festivalului, program susţinut de pianista Alina Azario, alături de"cel mai remarcabil clarinetist francez"- Pierre Genisson - şi violonistul Adrien Boisseau, membru al celebrului Quator Ebène.

Respectând tradiţia de a invita în fiecare an la Sibiu un câştigător al Concursului Internaţional Clara Haskil din Elveţia, ediţia 2016 a Festivalului ne prilejuieşte întâlnirea cu Finghin Collins, unul dintre cei mai importanţi muzicieni irlandezi de astăzi.

De asemenea, unul dintre cele mai aşteptate momente îl reprezintă întâlnirea cu membrii Trio-ului Clara Haskil din Germania: pianistul William Youn, violonista Nina Reddig şi violoncelista Hannah Weber, trei muzicieni de excepţie, foarte buni prieteni, care împărtăşesc pasiunea şi dorinţa de a explora lumea extraordinară a muzicii de cameră.

Pianistul Mauro Lo Conte, un artist căruia criticii muzicali i-au remarcat stilul imaginativ, simţul polifonic şi maturitatea muzicală, revine pe scena Sălii Thalia, în cea din urmă seară a Festivalului Internaţional Clara Haskil.

Programul festivalului se diversifică în 2016 printr-o seară dedicată filmului documentar: Grădina lui Celibidache, în regia lui Serge Ioan Celibidache, un emoţionant portret al renumitului dirijor şi compozitor român. Alegerea documentarului este motivată de dorinţa organizatorilor de a marca cei 20 de ani de la dispariţia regretatului muzician, unul dintre cei mai importanţi dirijori ai secolului XX, cu o impresionantă carieră internaţională de aproape o jumătate de secol, un model de perseverenţă şi abnegaţie.

Arhitectura ediţiei din 2016 nu reprezintă o excepţie: încă de la debut, Festivalul Internaţional Clara Haskil a adus la Sibiu nume de top ale scenei muzicale internaţionale, precum dirijorul Tiberiu Soare, Orchestra Simfonică Bucureşti, Cvartetul Arcadia, violoniştii Marina Chiche (Franţa), István Várdai (Ungaria), Ştefan Tarara (Germania) sau pianiştii François-Xavier Poizat (Elveţia), Julien Quentin (Franţa), Alexander Schimpf (Germania) şi Cristian Budu (Brazilia).

În 2016, la finalul lunii septembrie a avut loc prima ediţie itinerantă a Festivalului Internaţional Clara Haskil, la Hamburg - trei seri de muzică construite semantic în jurul numelui Clarei Haskil şi a muzicii lui George Enescu (29 septembrie - 1 octombrie 2016), un eveniment primit excelent de către iubitorii de muzică clasică din Germania.

Bilete la casieria Filarmonicii din Sibiu precum şi online prin reţeaua www.eventim.ro şi www.bilet.ro.
Site-ul oficial al Festivalului: www.clarahaskil.ro.

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică "Clara Haskil" este un proiect cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.
Parteneri: Institutul Cultural Român, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Concours Clara Haskil, Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România, Ambasada Israelului în România, Institutul Francez, Librăriile Humanitas, Continental Forum Sibiu.
Sponsori: NORDCAPITAL, WEMPE
Parteneri media naţionali: TVR, RFI România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Adevărul, Dilema Veche, Ziarul Metropolis, Observator cultural, Ceaşca de cultură, The Art of Living, LiterNet, Calendar evenimente, Accente, gratuitor, Suplimentul de cultură, societatesicultura.ro, 9AM.
Parteneri media locali: Magic FM, Radio România Cluj, Radio România Antena Sibiului, Zile şi Nopţi, Tribuna, Mesagerul de Sibiu, Sibiu 100%, Ora de Sibiu, Ştiri de Sibiu, Sibiu News, Capital Cultural, Hermannstädter Zeitung, Allgemeine Zeitung, Profil Cultural, Eveniment TV.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus