octombrie 2016
Festivalul de Teatru Excelsior Teen-Fest, 2016
Cea de-a doua ediţie a festivalului de teatru pentru adolescenţi Excelsior Teen-Fest s-a încheiat sâmbătă, 30 septembrie 2016. Festivalul a reunit peste 50 de evenimente şi peste 2.000 de tineri au participat la reprezentaţii de teatru profesionist, re-citiri regizorale ale textelor din marea dramaturgie, teatru social, proiecţii de film, lansări de carte şi intervenţii teatrale outdoor. În cadrul secţiunii Teen Social, realizată în parteneriat cu Centrul de teatru educaţional Replika şi SUPER: Festivalul de filme făcute de adolescenţi, s-au desfăşurat evenimente de artă educaţională şi cultură participativă, care au alăturat spectacole de teatru social, cărţi şi filme înrudite tematic şi dezbateri.

Directorul artistic al festivalului, Oana Borş, a subliniat importanţa teatrului în procesul educaţional al tinerilor: Teatrul poate deveni pentru tineri un mod minunat de a petrece timpul liber. Numai încercând îşi vor putea da seama de asta şi credem în faptul că Excelsior Teen-Fest 2016 a oferit această experienţă. Festivalul s-a încheiat, dar sperăm ca în sufletele tinerilor încă să reverbereze. Ne place să credem că s-a creat o aşteptare pentru o ediţie viitoare pe care o dorim cel puţin la fel de apreciată de către tineri.

Trofeul Festivalului Excelsior Teen-Fest 2016 a fost oferit spectacolului Columbinus de Stephen Karam şi P.J. Paparelli, regizat de Horia Suru, producţie a Teatrului Municipal din Baia Mare. Juriul festivalului a fost format din cinci liceeni care au vizionat spectacolele din cadrul secţiunilor Teen Attitude şi Reborn Classics.
Spectacolul câştigător ne-a expus, într-o manieră complexă, frustrările generate de ostracizarea socială şi de către obiectivizarea de către sistem a individului. Apoi însă, ne-a arătat către ce acte abominabile pot duce aceste frustrări cu care am empatizat şi pe care mulţi adolescenţi le resimt, şi prin aceasta, ne-a marcat. Ni s-a părut că din punct de vedere tehnic spectacolul s-a folosit cel mai ingenios, dintre spectacolele care au ales s-o facă, de coregrafie şi de mijloacele moderne, spre a-şi potenţa mesajul. Credem că spectacolul se pretează cel mai bine pe un public de vârsta noastră, atât ca entertainment, cât şi ca oportunitate a multora de a se regăsi în şi de a reverbera cu personajele
. (motivaţia juriului)

Teen-Fest, unul dintre cele mai importante evenimente culturale dedicate adolescenţilor, a avut loc în perioada 25 septembrie - 1 octombrie 2016, în Bucureşti. Aflat la cea de a doua ediţie, festivalul de teatru Teen-Fest este imaginat ca un periplu parcurs de tineri printr-un oraş ascuns al artelor. Prima ediţie a Festivalului a primit Premiul de Excelenţă pentru Promovarea Industriilor Culturale şi Creative în spiritual valorilor europene, acordat de Institutul European din România.

Evenimentul a avut partener Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Director artistic: Oana Borş
Organizatori: Teatrul EXCELSIOR şi Primăria Municipiului Bucureşti
Parteneri: ARCUB, Asociaţia TETA, Ambasador, UnTeatru, Centrul REPLICA, SUPER Festival de Filme pentru Adolescenţi, Aqua Carpatica, Hotel Capitol
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Bucureşti, Realitatea TV, RFI România, Happy Channel, Blitz TV, Agerpress, Revista LZR, B-Critic, Plic O Revistă, LiterNet, Iqool, Autentici, amdoar18ani.ro, societatesicultura.ro, intervio.ro, Cutia cu Poze.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus