Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2016

Ziua 2 la Astra Film Festival 2016: evenimente cinematografice de top, muzică live şi o întâlnire cu Cristi Puiu

octombrie 2016
Astra Film Festival 2016 continuă marţi, 18 octombrie 2016, cu o serie de evenimente cinematografice de top, întâlniri cu mari cineaşti, programe speciale şi spectacole de muzică live.

O capodoperă a cinemaului documentar, El botón de nácar / Secretul nasturelui de sidef în regia lui Patricio Guzman, distinsă cu Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, 2015, va fi proiectată la Sala Auditorium a ULBS de la ora 22:30. Filmul plonjează în apele tulburi ale dictaturii lui Pinochet, pe urmele ultimilor locuitori ai Ţării de Foc.

Întâlnire cu Cristi Puiu

Regizorul Cristi Puiu, "una dintre cele mai diferite şi mai fascinante voci ale cinematografiei din secolul al XXI-lea" (publicaţia Sight & Sound editată de British Film Institute), membru în juriul AFF 2016 şi autorul filmului care a deschis cea de-a 23-a ediţie a festivalului, se va întâlni cu publicul de la ora 18:00 la Salut Bistro (str. Cetăţii 13).

Înregistrarea discuţiei aici.

Armânii

Trei filme şi un concert live invită publicul AFF 2016 să facă o incursiune în fabuloasa istorie a poporului armân, marţi, 18 octombrie, începând cu ora 17:00, la Sala Thalia. Armânii, popor vechi de mai bine de 2.000 de ani, au cunoscut vremuri de glorie care s-au încheiat demult, lăsând în urmă comunităţi nu prea mari, răspândite prin toţi Balcanii. Despre istoria şi limba lor se ştiu mai puţine decât despre oricare dintre popoarele Europei.

Armânii, de la faimoşii Manakia la Nu sunt faimos... şi Fraţii Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi au ca punct comun povestea fraţilor Manakia, pe care unii îi numesc Fraţii Lumière ai Balcanilor. Torna, torna, fratre! chestionează cât din identitatea şi cultura armână s-a mai păstrat în zilele noastre. Fiecare proiecţie va fi urmată de sesiuni de Q&A la care vor participa regizorii celor trei filme: Toma Enache, Eliza Zdru şi Marian Voicu. Publicul are ocazia de a descoperi spiritul armânesc şi prin muzică, printr-un concert de muzică armânească şi o reprezentaţie live Mara & Band, programate de la ora 22:00.

Doc-Vlog

Vlogging-ul este un mod de exprimare apărut recent, un jurnal al zilelor noastre. Atunci când documentariştii recurg la acest mediu multimedia, ne putem aştepta ca filmele lor să aibă o oarecare greutate, atât în formă cât şi în conţinut. Trei documentare ce vor rula marţi, 18 octombrie, începând cu ora 18:30 la Teatrul Gong, încorporează în realizarea lor aceasta nouă modă din mediul virtual.

Alisa in Warland / Alisa în Ţara Războiului este o cronică a unei perioade zbuciumate din viaţa regizoarei şi descrie drumul ei de la Euromaidan către prima linie a războiului cu separatiştii din est. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de Q&A cu Stephane Siohan, unul dintre personajele filmului. Czech Against Czechs / Ceh contra cehi este un reportaj cinematografic care explorează xenofobia existentă în societatea cehă, din perspectiva experienţei personale a regizorului acumulată în perioada în care a locuit alături de o comunitate de romi. Regizorul Tomas Kratochvil, prezent la Sibiu, va răspunde întrebărilor publicului la finalul proiecţiei. The Dazzling Light of Sunset / Lumina orbitoare a amurgului intră în culisele unei mici televiziuni locale din Georgia.

Programul complet al zilei de marţi: http://astrafilm.ro/program-orar.aspx?day=2
Video jurnalul zilei de luni, 17 octombrie 2016:

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii
Cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Naţional al Cinematografiei
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez Bucureşti, CINETIc
Partener digital: Ad Lemonade
Sponsor principal: Romgaz
Sponsor oficial: Banca Transilvania
Sponsori: Construcţii SA, Takata, HBO, Cinelab